Bestelbus gewild bij dieven

Veel kleine ondernemers rijden van klant naar klant in hun bestelbusje. ’s Avonds zetten ze het busje voor de deur. Dat zware gereedschap laten ze in het busje, want dat hebben ze morgen toch weer nodig. Voor dieven is het een ideaal doelwit. Die halen óf het busje ’s nachts leeg of ze rijden er – mét inhoud – de grens mee over. Henk Schutte, acceptant bij ABN AMRO Verzekeringen, vertelt hoe u diefstal kunt voorkomen.

Steeds meer busjes gestolen

Uit de cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijken bestelbusjes een steeds geliefder doelwit. Vooral Volkswagen- en Mercedesbusjes: samen goed voor driekwart van het totale aantal gestolen busjes. Het diefstalrisico van bestelbusjes steeg in 2016 met 4,3 procent ten opzichte van 2015. Daar komt bij dat slechts drie van de tien Volkswagenbusjes en twee van de tien Mercedesbusjes ooit wordt teruggevonden. In het oosten van het land is het diefstalrisico iets groter, Waarschijnlijk omdat de dieven daarvandaan sneller de grens over zijn. Ook het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar gestegen.  Hoe gaat de autodief te werk? De autodief heeft snelle handjes. Als het meezit, heeft hij nog geen minuut nodig om het deurslot te openen en weg te rijden. In zijn gereedschapskist zitten speciale tangetjes om chips mee te verwijderen of autosleutels op maat mee te knippen. Om niet op te vallen in het gestolen busje, heeft hij ook altijd valse nummerplaten bij zich. Die zijn afkomstig van bestaande bestelauto’s die qua merk, kleur en type zo veel mogelijk overeenkomen.

 

Dat overkomt mij niet

De meeste ondernemers denken: dat overkomt mij niet. Dat las ik laatst nog in een krantenbericht in het regionale dagblad De Stentor over een bestelbusje dat hier in Zwolle was gestolen. De ondernemer waande zijn busje veilig voor de deur: “Toen ik hem vanmorgen niet voor de deur zag, begon ik te twijfelen. Ben nog door de straat gelopen tegen beter weten in.” De ondernemer in kwestie is glaszetter. “Al het gereedschap die ik dagelijks gebruik, zitten in de bus.” Gelukkig had hij wel een eigenvervoer-verzekering voor de inhoud van de bus. De meeste ondernemers verzekeren alleen het voertuig.

 

Geen reclame of beveiligen?

Als ondernemer staat u voor een aantal dilemma’s. De naam van uw bedrijf met koeienletters op uw busje is goede reclame, maar helaas voor dieven een aanwijzing dat er wat te halen valt. Dan maar iedere avond alle waardevolle spullen eruit halen? Geen belettering en alles eruit, dat zou een oplossing kunnen zijn. U kunt er ook voor kiezen om uw busje en de inhoud te verzekeren en vooral: goed te beveiligen, bij voorkeur met een gecertificeerd alarmsysteem. Daarnaast is een slot op het stuur of versnellingsbak een goede manier om diefstal van het busje tegen te gaan. Parkeer – als dat kan – het busje met de deuren tegen een muur of heg. Dat maakt het inbrekers in ieder geval al een stuk lastiger.’

Henk Schutte

Acceptant bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant