Ga direct naar de inhoud

Heeft uw bedrijf een plat dak? Pas op voor lekkage en waterschade!

Plat dak lekkage.jpg

Vooral in de herfst kan regenwaterafvoer een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld als bladeren de dakgoot en andere hemelwaterafvoeren verstoppen en zo waterschade veroorzaken. En niet alleen bladeren, maar ook veren en zelfs tennisballen kunnen de afvoer verstoppen. Risicodeskundige Marc Perrier vertelt waar u op moet letten om waterschade te voorkomen. Zeker als uw bedrijf een plat dak heeft.

Regelmatige controle plat dak

‘Ik sta nu niet meer raar te kijken als ik vliegers zie wapperen boven een bedrijventerrein. Ik kwam achter de functie van die vliegers, toen ik een risico-inventarisatie voor waterschade deed. Tot mijn verbazing vertelde de ondernemer in kwestie me dat hij eens per maand het dak liet schoonmaken. Platte daken op vuil inspecteren is heel belangrijk. Vooral aan het einde van de herfst, als alle bladeren van de boom vallen. Maar elke maand? Dat is wel heel erg vaak. Wat bleek: de hele afvoer zat vol meeuwenveren.


Onvermoed verstoppingsgevaar

Deze ondernemer wilde overstroming van het dak tegengaan. Daarom had hij vliegers in de vorm van meeuwen op het dak vastgemaakt. Als vogelverschrikkers dus. Die wapperden overtuigend boven zijn pand. En dat hielp zeker, maar desondanks haalde hij nog maandelijks veren uit de afvoer om inpandige waterschade te voorkomen. Zulk soort schade wilt u als ondernemer niet. Uw goederen worden aangetast, uw machines gaan stuk en al snel ligt de hele zaak een paar dagen plat. Heel verstandig dus, om goede preventiemaatregelen te nemen.


Lekkage op plat dak voorkomen? Minstens eens per jaar schoonmaken

In de regel adviseren wij ondernemers die een brandverzekering met uitgebreide dekking tegen storm- en waterschade willen afsluiten, om minstens een keer per jaar platte daken schoon te maken. Als het dak namelijk te vol raakt met water dat niet weg kan, is de kans op inpandige lekkage groot. Soms bezwijkt zelfs het hele dak onder het gewicht van te veel water. Staan er hoge bomen naast het pand of vliegen er veel vogels boven? Dan is het verstandig om vaker schoon te maken.


Een korfje en een brievenbus

Daarnaast adviseren wij ook altijd het gebruik van een korfje op de hemelwaterafvoer, zodat bladeren, takken of ander vuil niet in de afvoer terecht komen. Want dat kan tot verstopping en lekkage leiden. Ook werkt een ‘overstort’ heel goed. We noemen dat in ons vak gekscherend een ‘brievenbus’. Het is een extra afvoerpunt op het dak, dat het water in één keer loost als de normale hemelwaterafvoer het niet meer kan verwerken. Met het oog op de steeds heviger wordende regenbuien in Nederland is zo’n overstort geen overbodige luxe.


Waterschade door tennisbal

Maar ja, soms denkt u alles gedaan te hebben en ontstaan er toch problemen. Zo was ik laatst bij een bedrijf dat naast een tennisbaan is gevestigd. Het dak werd jaarlijks gecontroleerd, maar toch was het korfje bij de afvoer er onverwacht afgewaaid. En wat zat er in de afvoerpijp? Een tennisbal. Dat is gewoon enorme pech. Daar kan natuurlijk geen enkele vlieger of andere preventieve maatregel tegenop.’

Marc Perrier

Risicodeskundige

    Ook interessant