Ga direct naar de inhoud

5 concrete tips tegen inbraak

Wanneer het om diefstalpreventie gaat, scoren veel bedrijven onvoldoende op organisatorische, bouwkundige én elektronische maatregelen. Dat zegt Melvin Zuidema, adviseur van het CCV voor de aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB). Hij geeft vijf concrete en laagdrempelige anti-inbraaktips.

Tip 1: kies voor kwaliteit

‘Inbrekers vinden het alleen maar fijn wanneer uw sloten van lage kwaliteit zijn. Dan zijn ze lekker snel binnen om hun slag te slaan. Investeer daarom altijd in inbraakwerend hang- en sluitwerk voorzien van het SKG-keurmerk. 


Tip 2: schakel een specialist in

Vertrouw ook niet alleen op uw inbraakalarmsysteem, maar neem aanvullende maatregelen. Daar kan een BORG-gecertificeerd bedrijf u bij helpen. Zo’n bedrijf neemt alle aspecten voor inbraakbeveiliging onder de loep, dus ook de bouwkundige en organisatorische punten. U haalt daarmee een specialist in huis die objectief en onafhankelijk naar uw specifieke situatie kijkt.


Tip 3: zorg voor verlichting

Hoe zit het met de verlichting als de zaak gesloten is? Ik zie vaak dat panden buiten werktijd slecht verlicht zijn. Criminelen werken graag anoniem en in het donker gaat dat uitstekend. Door verlichting voelt een inbreker zich sneller gezien en zal hij uw pand voorbij lopen. Laat bijvoorbeeld de verlichting in de etalage branden of breng (extra) gevelverlichting aan. Of laat de (nood)verlichting halverwege de zaak branden.


Tip 4: leg waardevolle spullen uit het zicht

Heel logisch eigenlijk: haal aantrekkelijke goederen uit het zicht. Zelfs een drie jaar oude laptop brengt op de zwarte markt nog steeds voldoende op voor een inbreker.


Tip 5: beveilig uw woonhuis

Contant geld, waardevolle spullen van kantoor of een back-up van digitale gegevens: zakelijke eigendommen mee naar huis nemen is alleen verstandig als de beveiliging daar op orde is. Vergeet daarom niet naar de inbraakbeveiliging van uw woonhuis te kijken. Doe bijvoorbeeld de online veilig wonen-scan en leer in een paar minuten wat de verbeterpunten zijn. Een gecertificeerd PKVW-bedrijf biedt u zo nodig ondersteuning bij de aanpassing van uw beveiliging.’

Vijf open deuren misschien, maar in dit geval open deuren die de veiligheid van uw bedrijf juist vergroten.’

Melvin Zuidema

Adviseur van het CCV voor de aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB)

    Ook interessant