Ga direct naar de inhoud

Hoe veilig is jouw vakantiepark?

Vakantiepark.jpg

Ook vakantieparken hebben te maken met een aantal veiligheidsrisico’s. Gelukkig is daar prima op te anticiperen en houd je met preventieve maatregelen het park aantrekkelijk voor recreanten. Lienke Hutten, adviseur Veilig Ondernemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid* (het CVV) geeft een aantal veiligheidstips.

Waarvoor komen inbrekers?

Chalets, huisjes, maar ook caravans zijn geliefde objecten om in te breken. Gewoon om te kijken wat er aanwezig is, zoals flatscreen-tv’s of tablets en telefoons die mensen in het zicht laten liggen. Die leveren op de zwarte markt voldoende op. Ook worden vakantiewoningen gebruikt als plek om te overnachten zonder te betalen. Het toezicht is meestal beperkt en vaak kom je eenvoudig binnen, omdat het hang- en sluitwerk niet voldoet. Een ander fenomeen is dat jongeren inbreken op een vakantiepark om er een feestje te vieren. Wat er ook gebeurt, het veroorzaakt schade. En dat kost geld om te repareren. Daarom kun je beter goede preventiemaatregelen tegen inbraak nemen.

 

Wat kan er beter?

Om erachter te komen welke preventiemaatregelen er in je park nodig zijn, kun je een expert inschakelen om een schouw over het terrein te doen. Kijk samen naar de zwakke plekken. Is de verlichting nog goed en goed geplaatst? Zijn struiken strategische geplant om bijvoorbeeld vluchtwegen te belemmeren? Hoe staat het met het hang- en sluitwerk? Wellicht heeft het toegevoegde waarde om camera’s op te hangen bij de receptie? Zo’n expert hoeft niet per se de hoofdprijs te kosten. Zo zijn er ex-inbrekers die voorlichting geven over inbraakrisico’s. Deze mensen zijn minimaal drie jaar op het rechte pad en worden door een onafhankelijke stichting intensief begeleid en opgeleid tot voorlichter. Zij bieden een totaal andere kijk op beveiliging, die heel nuttig kan zijn.

 

Natuur en brand

Weleens aan de brandveiligheid gedacht? Niet alleen in de huisjes zelf, maar ook daarbuiten? De zomers worden steeds droger, waardoor de kans op natuurbranden toeneemt. Hoe kunnen je bezoekers veilig het gebied verlaten? Wat zijn de vluchtroutes? Wie heeft eigenlijk de regie, wat moet je doen? Allemaal vragen die je beter nu beantwoord kunt krijgen. Want als het eenmaal zover is, is er geen tijd meer om dat uit te zoeken.

 

Samen sta je sterker

Werk samen met gemeente, politie en brandweer aan de veiligheid, ook om je park heen. Samen weet je meer en kun je kijken wat de risico’s zijn, wie wat kan betekenen en wat werkbare oplossingen zijn. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft het ‘barrièremodel ondermijning op vakantieparken’ ontwikkeld. Het doel van het opwerpen van barrières is om in een vroeg stadium het criminele circuit in de kiem te smoren. Criminelen zijn eerder in beeld, zodat je het misbruik van vakantieparken voor criminele doeleinden bemoeilijkt. Meer informatie hierover lees je in het CCV-document Samen veilig ondernemen in de recreatiesector. Maar ook al is die samenwerking bij jou er nog niet, zoek sowieso uit wie je wijkagent is en maak kennis. Hij of zij is tenslotte ook voor jou het eerste aanspreekpunt over veiligheid.’

Geschreven door

Ook interessant