Hoe veilig is uw vakantiepark?

Ook vakantieparken hebben te maken met een aantal veiligheidsrisico’s. Gelukkig is daar prima op te anticiperen en houdt u met preventieve maatregelen het park aantrekkelijk voor recreanten. Joeri Vig, adviseur Veilig Ondernemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid* (het CVV) geeft een aantal veiligheidstips.

Waarvoor komen inbrekers?

Chalets, huisjes, maar ook caravans zijn geliefde objecten om in te breken. Gewoon om te kijken wat er aanwezig is, zoals flatscreen-tv’s of tablets en telefoons die mensen in het zicht laten liggen. Die leveren op de zwarte markt voldoende op. Ook worden vakantiewoningen gebruikt als plek om te overnachten zonder te betalen. Het toezicht is immers beperkt en vaak komt u eenvoudig binnen omdat het hang- en sluitwerk niet voldoet. Een ander fenomeen is dat jongeren inbreken op een vakantiepark om er een feestje te vieren. Wat er ook gebeurt, het veroorzaakt schade. En dat kost geld om te repareren. Daarom kunt u beter goede preventiemaatregelen tegen inbraak nemen.

 

Wat kan er beter?

Om erachter te komen welke preventiemaatregelen er in uw park nodig zijn, kunt u een expert inschakelen om een schouw over het terrein te doen. Kijk samen naar de zwakke plekken. Is de verlichting nog goed, en goed geplaatst? Zijn struiken strategische geplant om bijvoorbeeld vluchtwegen te belemmeren? Hoe staat het met het hang- en sluitwerk? Wellicht heeft het toegevoegde waarde om camera’s op te hangen bij de receptie? Zo’n expert hoeft niet per se de hoofdprijs te kosten. Zo zijn er ex-inbrekers die voorlichting geven over inbraakrisico’s. Deze mensen zijn minimaal drie jaar op het rechte pad en worden door een onafhankelijke stichting intensief begeleid en opgeleid tot voorlichter. Zij bieden een totaal andere kijk op beveiliging, die heel nuttig kan zijn.

 

Natuur en brand

Weleens aan de brandveiligheid gedacht? Niet alleen in de huisjes zelf, maar ook daarbuiten? De zomers worden steeds droger, waardoor de kans op natuurbranden toeneemt. Hoe kunnen uw bezoekers veilig het gebied verlaten? Wat zijn de vluchtroutes? Wie heeft eigenlijk de regie, wat moet u doen? Allemaal vragen die u beter nu beantwoord kunt krijgen. Want als het eenmaal zover is, is er geen tijd meer om dat uit te zoeken.

 

Samen staat u sterker

Werk samen met gemeente, politie en brandweer aan de veiligheid, ook om uw park heen. Samen weet u meer en kunt u kijken wat de risico’s zijn, wie wat kan betekenen en wat werkbare oplossingen zijn. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is bezig modelstappenplan te ontwikkelen om de samenwerking tussen overheid én ondernemers in de recreatiesector te structureren. Dat publiceren we binnenkort op onze website. Maar ook al is die samenwerking bij u er nog niet, zoek sowieso uit wie uw wijkagent is en maak kennis. Hij of zij is tenslotte ook voor u het eerste aanspreekpunt over veiligheid.’

Joeri Vig

Adviseur Veilig Ondernemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

    Ook interessant