Ga direct naar de inhoud

Vakantiekrachten inhuren? Hier moet je op letten

Vakantiekrachten inhuren.jpg

De zomer staat voor de deur. Dat betekent niet voor iedere ondernemer een periode van rust. In sommige sectoren zijn dan juist extra handen nodig, zoals in de horeca en de agrarische sector. Scholieren en studenten zijn prima, betaalbare vakantiekrachten, maar weet je aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen als je minderjarigen inhuurt? Henk den Hertog, relatiemanager Verzekeren Inkomen & Zorg van ABN AMRO Verzekeringen zet het voor je op een rijtje.

Houd je aan de regels

Scholieren en studenten zijn interessante tijdelijke werknemers voor piekperiodes. Ze hebben in de zomer veel tijd en bovendien geldt voor hen een lager minimumloon. Maar je mag ze alleen inhuren, als je je aan bepaalde regels houdt. Daarbij is vooral de leeftijd heel belangrijk. Tijdens de zomermaanden controleert de Inspectie SZW altijd extra, dus het loont de moeite om die regels even goed door te lezen.

 

Nog geen 16?

Jongeren tot 16 jaar mogen bijvoorbeeld alleen onder bepaalde voorwaarden in de vakantie werken. Zo mogen ze maximaal 8 uur per dag werken en niet op zondag. Ook mogen 15-jarigen maximaal zes weken werken, waarvan vier aaneengesloten. Daarnaast mogen ze nog niet achter de kassa of in horecazaken waar alcohol wordt geschonken werken. Ook mogen ze nog geen zwaar of gevaarlijk werk doen. Minderjarigen vanaf 16 jaar mogen al meer soorten werk doen en langer: gemiddeld 40 uur per week. Tussen 23:00 en 6:00 moeten ze rust houden. 

 

Goed geregeld met een contract

En vanzelfsprekend wil je ook vakantiewerk goed regelen. Dat kan met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of een oproepcontract: beide hebben zo hun voors en tegens, waar je je even in moet verdiepen. Bedenk dat als je je vakantiekrachten een contract aanbiedt, ze dezelfde rechten hebben als je andere werknemers. Je moet ze bijvoorbeeld doorbetalen bij ziekte. Ook krijg je hierdoor te maken met de Wet werk en zekerheid die je bijvoorbeeld verbiedt een proeftijd op te nemen in de overeenkomst. En als je vakantiekrachten jonger zijn dan 16, moeten ouders de arbeidsovereenkomst mee ondertekenen.

 

Beloning

Als je bedrijf niet onder een verplichte cao valt, mag je het loon zelf vaststellen. Dat moet vanzelfsprekend wel minimaal het minimumloon zijn voor die leeftijd. Is er wel een cao geldig? Dan staan daarin voorwaarden voor het loon en de loondoorbetaling bij ziekte. Je moet sowieso rekening houden met vakantietoeslag: 8 procent van het totaal verdiende brutoloon dat seizoen. Als je ervoor kiest om vakantiekrachten via het uitzendbureau aan te trekken, houd er dan rekening mee, dat uitzendkrachten recht hebben op dezelfde beloning als je vaste personeel in dezelfde of een gelijkwaardige functie, de zgn. ‘inlenersbeloning’. 

Bedenk tot slot dat goede vakantiekrachten moeilijk te vinden zijn, dus als je ze aan je wilt binden en wilt dat ze je aanbevelen als werkgever, raad ik je aan goed voor ze te zorgen. En vooral: laat hen weten dat je ze waardeert; in woord én beloning.

Geschreven door

Ook interessant