Ga direct naar de inhoud

Schaderisico’s klimaatverandering

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Het stormt vaker, de kracht van de windstoten neemt toe en daarmee ook de windschade. Als het mooi weer is, stijgt het kwik soms naar ongekende hoogtes. Ook regent het vaker en harder, waardoor wateroverlast vaker voorkomt. ABN AMRO Verzekeringen bracht voor u de grootste schaderisico’s door klimaatverandering in beeld.

Welke risico’s loopt u?

In de infographic hieronder ziet u welke risico’s u loopt als gevolg van de klimaatverandering. Gelukkig kunt u in de meeste gevallen op tijd preventieve maatregelen treffen en daarmee veel schade en overlast voorkomen.

Extreem harde wind

Een storm of windhoos kan enorm veel schade aanrichten aan gebouwen en voertuigen. Stormschade kan uw bedrijf zelfs helemaal stilleggen. Rondvliegende objecten kunnen bovendien ernstige verwondingen aanrichten. Wat u kunt doen om windschade te voorkomen als het KNMI storm voorspelt, leest u in het risicoartikel tips om stormschade te voorkomen


Spontane ontbranding

Verschillende soorten materialen kunnen uit zichzelf gaan branden: vaste stoffen én vloeibare stoffen. Bij hoge temperaturen wordt de kans op spontane ontbranding groter. Als het materiaal zijn warmte niet meer kwijt kan aan de omgeving, kan de temperatuur zo hoog oplopen dat het materiaal gaat smeulen of zelfs ontvlammen. Hoe u dit kunt voorkomen, leest u in het risicoartikel het gevaar van zelfontbranding door broei.


Oververhitting van dierenverblijven

Ook veehouders moeten alert zijn bij hoge temperaturen. Een goede ventilatie in stallen en voldoende drinkwater voor de dieren is dan nog belangrijker. Als de regelapparatuur uitvalt (bijvoorbeeld door kortsluiting, blikseminslag of achterstallig onderhoud) ontstaat er bij warm weer een ernstig verstikkingsgevaar. Preventieve maatregelen vindt u in het sectorartikel Dierengezondheid.


Oorzaak brand: overbelasting elektrische installaties

Bij extreme hitte en droogte maken airco’s overuren. Dat leidt tot een zwaardere belasting van de elektrische installatie. Door een defect of gebrek aan onderhoud, kan de elektrische installatie te heet worden waardoor er brand ontstaat. Laat uw elektrische installatie daarom regelmatig door een gespecialiseerd en deskundig bedrijf keuren om brand te voorkomen. 


Uitval van koel- of vriesinstallatie

Bij extreme hitte moeten ook koel- en vriesinstallaties harder werken. Door een defect of onvoldoende onderhoud kunnen onderdelen van de koel-/vriesinstallatie te heet worden en brand veroorzaken. Of de installatie kan ermee ophouden. Dit kan onder meer tot bederf van voedingswaren leiden. Tips voor het voorkomen van brand vindt u in het artikel Top 5 schades supermarkten.


Waterschade door extreme neerslag

De laatste tijd vallen er zo nu en dan enorme hoeveelheden neerslag. Als al dat water niet goed kan weglopen, kan dat leiden tot grote waterschade aan uw bedrijfspand. Wateroverlast is niet altijd te voorkomen, maar op de pagina schade voorkomen van Nationale Nederlanden leest u welke maatregelen u kunt nemen om de schade te beperken.

Financiële schade voorkomen?

Sluit vandaag nog een gebouwenverzekering bij ons af

ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant