Ga direct naar de inhoud

6 tips voor betere brandpreventie

Organisaties zijn soms minder netjes dan ze zelf zouden willen. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals drukte, waardoor prioriteiten elders liggen. Vaak sluipt slordigheid er langzaam en ongemerkt in. Maar orde en netheid maken een organisatie wel veel veiliger: u verlaagt hiermee het risico op letsel- en brandschade. Alleen al omdat vluchtwegen, nooduitgangen en brandbestrijdingsmiddelen beter toegankelijk zijn. Maar ook omdat er minder brandbaar materiaal in het pand aanwezig is.

Oorzaken wanorde

Een wanordelijk bedrijf kan allerlei oorzaken hebben, zoals:

  • een drukke periode, waardoor de huishouding ‘even’ geen prioriteit heeft;
  • het ontbreken van een helder beleid over orde en netheid in de organisatie;
  • een te lage frequentie voor de afvoer van het afval;
  • onvoldoende middelen om het afval te beheersen (zoals een afvalpers);
  • onvoldoende ruimte voor opslag van afval.

 

Gevaarlijke situaties

Met een slordige huishouding zit u niet alleen in de rommel, maar het kan ook brand- en/of letselschade veroorzaken. Er kan bijvoorbeeld brand ontstaan in restproducten bij technische installaties, in met olie- en vet doordrenkte lappen, vettig ijzerafval en allerlei ander afval. Brand kan ook ontstaan als u afvalstromen niet scheidt, zoals karton, kunststof en chemisch afval. Iemand kan struikelen over rondslingerende materialen en goederen. Of gascilinders kunnen omvallen en dan als een projectiel wegschieten.


Hoe kunt u brand voorkomen?

Door te zorgen voor orde en netheid verhoogt u de brandveiligheid van uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zes tips:

  • Maak een schoonmaakschema of besteed de schoonmaakwerkzaamheden uit aan een externe partij.
  • Zet voldoende afvalbakken neer.
  • Denk altijd aan ‘de vijf s’en’: sorteren, schikken, schoonhouden, structureren en standhouden.
  • Brengt uw bedrijf veel afval voort? Gebruik dan in of buiten het gebouw een afvalpers. Samengedrukt afval neemt minder ruimte in, waardoor de kans afneemt dat het in het bedrijf gaat rondzwerven.
  • Is er niet voldoende ruimte voor de opslag van afval? Laat het dan vaker afvoeren.
  • Gooi afval dat kan broeien in een metalen afvalbak. Zet die bak dagelijks na werktijd buiten.

 

Wat moet u doen bij schade?

Ondanks deze maatregelen kan er toch ergens in uw pand brand ontstaan of iemand zich bezeren. Daarom is het altijd verstandig om te zorgen dat er:

  • voldoende opgeleide bhv’ers in de organisatie zijn;
  • een EHBO-koffer aanwezig is op een centraal punt in het bedrijf;
  • voldoende blusmiddelen zijn om een beginnende brand te kunnen blussen.

ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant