Ga direct naar de inhoud

Hoe creëert u het ideale binnenklimaat op kantoor?

Een goed klimaat op kantoor is nodig om goed te functioneren. Denk aan een aangename temperatuur, een goede luchtvochtigheid en geen tocht. In een goed werkklimaat voelen uw werknemers zich beter. En werken ze beter en efficiënter. Maar wat is een goed binnenklimaat op kantoor eigenlijk?

Wat is de ideale werktemperatuur?

Werknemers zijn de beste graadmeter voor de temperatuur op de werkplek. Vraag daarom altijd aan uw werknemers wat ze prettig vinden. Over het algemeen hebben vrouwen meer last van de warmte dan mannen. 
Dit zijn richtlijnen voor de ideale werktemperatuur:

 

Ideale temperatuur Zomer Winter
Zittend werk


20 - 24 graden


23 - 26 graden

Staand werk


16 - 22 graden


21 - 25 graden

 

Het is niet voor elke functie mogelijk om een comfortabel kantoorklimaat met goede werktemperatuur te creëren. Zorg in die gevallen dat uw werknemers zo min mogelijk in deze omstandigheden hoeven te werken.

 

Luchtverversing belangrijk voor het klimaat op kantoor

Zonder dat u het ziet, kan de lucht op het werk van slechte kwaliteit zijn. En daarmee voor veel klachten zorgen. Veelvoorkomende klachten zijn last van de luchtwegen, astma en irritatie aan de ogen en huid. Maar ook allergische reacties, hoofdpijn en concentratieproblemen komen voor bij een slecht kantoorklimaat. 

Komen deze klachten bij veel mensen in hetzelfde kantoorcomplex voor? En zijn de klachten duidelijk gerelateerd aan het gebouw? Dan spreekt men ook wel van een sick-building-syndrome.

Zorg ervoor dat op de werkplaats voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig is. Zijn er luchtverversingsinstallaties geplaatst die noodzakelijk zijn voor de gezondheid van de werknemers? Bijvoorbeeld in een garage? Dan moeten deze een controlesysteem hebben dat storingen signaleert.

 

Ventileer, maar voorkom tocht

Als er in een ruimte geventileerd wordt, is de lucht in beweging. Als de beweging van lucht in een binnenruimte te groot wordt, is er sprake van hinderlijke tocht. Van tocht zelf worden uw werknemers niet ziek. Wel kan afkoeling door langdurig ‘op de tocht zitten’ bijvoorbeeld een stijve nek veroorzaken

Tocht is het gevoel van kou op de huid. Tochtbronnen zijn een open raam, een luchtrooster, de airco of een spleet onder de deuren. Veel mensen vinden het gevoel van tocht vervelend en ventileren daarom onvoldoende. Probeer tocht – in overleg met uw werknemers – zo veel mogelijk te beperken. Maar benadruk dat schone lucht op kantoor wel nodig is voor hun gezondheid.

 

Zorg voor goede luchtvochtigheid op kantoor

Werken in een vochtige omgeving kan leiden tot gezondheidsklachten aan de luchtwegen. Ook kan het huidirritaties veroorzaken. Een vochtige omgeving zorgt bovendien voor groei van schimmels en bacteriën. Die kunnen allergische reacties, hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en chronische neusverkoudheid veroorzaken. 

Een te lage luchtvochtigheid is ook niet prettig. Het lichaam kan dan ongemerkt veel vocht kwijtraken. Klagen uw werknemers regelmatig over hoofdpijn en dufheid? Een te lage luchtvochtigheid kan de boosdoener zijn. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in een ruimte goed te regelen. 

Wat is een gezonde luchtvochtigheid op kantoor? 

Bent u benieuwd naar de waarde bij u? U meet het met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60 procent. Vooral in de winter kan die zakken tot onder de 30 procent.

Planten hebben een gunstig effect en dragen bij aan een gezonde luchtvochtigheid op kantoor. Een alternatief is een luchtbevochtiger.

Ook interessant