Ga direct naar de inhoud

Arbeidsongevallen op de werkvloer voorkomen?

Ongevallen-op-de-werkvloer.jpg

Arbeidsongevallen kunnen in ieder bedrijf gebeuren. Maar de grootste ongevalsrisico’s lopen mensen die op hoogte werken. En mensen die met machines, heftrucks of in de horeca werken. Op deze pagina vindt u de belangrijkste risico’s. En leest u zelf kunt doen om arbeidsongevallen te voorkomen.

Meer arbeidsongevallen bij bepaalde beroepen

Veiligheid in een beroep is niet altijd vanzelfsprekend. Mensen die werken op grote hoogte lopen meer risico op een arbeidsongeval. Net als mensen die werken met machines of grote voertuigen, zoals heftrucks. Wat zijn die risico’s?

De risico’s van werken op hoogte

Veel arbeidsongevallen komen door een val van hoogte. In de eerste plaats is het belangrijk dat u de juiste technische maatregelen neemt. Daarnaast moet u aandacht besteden aan bewustwording van onveilig gedrag.

De risico’s van werken met machines

Het zijn vaak niet de machines die een ongeval veroorzaken, maar de mensen die de machine bedienen. Machineveiligheid houdt dan ook niet op bij afschermen, overkappen en beveiligen. Om veilig werken met machines te garanderen, moet u ook zorgen dat uw medewerkers hun hoofd erbij houden. En dat ze geen onnodige risico’s nemen en goed afspreken wie wat mag doen. Leg dat bij voorkeur vast in protocollen, zodat medewerkers elkaar kunnen wijzen op onveilige situaties.

De risico’s van werken met heftrucks

Een bestuurder van een heftruck heeft geleerd hoe hij veilig moet werken en waar hij op moet letten. Maar hij moet tijdens het bedienen van een heftruck op meerdere dingen tegelijk letten. Hij moet laden of lossen en ook nog eens letten op de omgeving. Verder leiden juist routinematige werkzaamheden vaak tot verminderde alertheid. Daarnaast speelt tijdsdruk vaak een rol.

 

Veiligheid in de horeca

Werknemers in de horeca hebben met specifieke arbeidsongevallen te maken. Ondanks alle goede zorgen raakt wekelijks 1 op de 15 medewerkers zo ernstig gewond, dat verder werken niet mogelijk is. Met alle gevolgen van dien. Al eerder hebben wij het bezorgrisico besproken (zie: Bezorging met e-bikes: hoe beperkt u mogelijke schade?). Veel voorkomende arbeidsongevallen in de horeca zijn: 

1. Uitglijden

Arbeidsongevallen door uitglijden op een natte of gladde vloer komen veel voor. Zorg dat looproute(s) niet glad zijn door vet of vocht. Ruim gemorste vloeistof direct op en plaats op vochtige plekken een waarschuwingsbord. Het is nog beter om een permanente antisliplaag aan te brengen of stroeve matjes/strips te plaatsen. Zorg er in ieder geval voor dat uw medewerkers schoenen met een antislipzool dragen.

2. Snijwonden

Deze gevolgen van een arbeidsongeval ontstaan niet alleen tijdens het snijden, maar ook tijdens de schoonmaak van machines en messen. Daarnaast snijden mensen zich vaak aan glasscherven. Zorg ervoor dat al uw medewerkers goede snijtechnieken leren, zet een speciale glasschervenbak neer bij de bar en zorg ervoor dat uw keukenpersoneel messen opbergt in een messenblok of aan een magneetstrip aan de muur. 

3. Brandwonden

Tijdens het frituren, wokken en bakken gaat het vaak mis. Mensen branden zich aan hete vloeistoffen of damp. Ook branden veel werknemers zich bij het wegzetten van een hete pan. Om deze arbeidsongevallen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat al uw werknemers de gebruiksaanwijzing van de machines doornemen en dat hete delen van deze machines worden afgeschermd. Zorg tot slot voor droge doeken, waarmee uw werknemers hete voorwerpen kunnen oppakken. 

 

Gerben Malée – ondernemer en veiligheidsscanner bij het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV) – noemt nog één tip om arbeidsongevallen in de horeca te voorkomen: 

Doe de bonnenprikker weg: dit vlijmscherpe steekwapen kan tegen u of uw medewerkers worden gebruikt. Verzamel de bonnetjes liever op een andere manier, bijvoorbeeld in een bakje. En vraagt u zich eens af waarom u ze eigenlijk bewaart. Wedden dat de bonnetjes aan het einde van de dag in de prullenbak verdwijnen.

10 tips om arbeidsongevallen te voorkomen

Wat kunt u als werkgever doen? Vanzelfsprekend is belangrijk dat u zorgt voor goede randvoorwaarden, zodat werknemers veilig kunnen werken. Denk aan goede materialen en goede werkkleding. Maar neem ook onderstaande tips mee.

 1. Weet wat er speelt: zorg dat u weet welke bedrijfs- en wettelijke verplichtingen gelden voor uw bedrijf. Verdiep u in de kennis en opvattingen van uw werknemers over arbeidsveiligheid. Zo krijgt u een helder beeld van wat er nodig is om veilig te kunnen werken. En weet u welke belemmeringen medewerkers ervaren.
 2. Geef duidelijke instructies: geef nieuwe medewerkers duidelijke instructies over veilig werken en deel een instructiehandboek uit met richtlijnen over veilig werken. Laat een vaste medewerker met een nieuwe (of tijdelijke) medewerker meelopen. En vertel elkaar wat veilig gedrag en veilig werken betekent in uw bedrijf.
 3. Zorg voor een Nederlandse gebruiksaanwijzing: zorg dat alle apparatuur (altijd met een CE-keurmerk!) een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing heeft. Vertel uw medewerkers waar ze de gebruiksaanwijzing kunnen vinden en let erop dat ze deze doornemen.
 4. Train uw personeel: organiseer regelmatig een training, zodat iedereen alert blijft op veilig omgaan met apparaten.
 5. Spreek uw personeel positief aan: spreek werknemers op een positieve en gelijkwaardige manier aan op onveilig gedrag. Op die manier voorkomt u dat ze zich de veroorzaker voelen van onveilige situaties en per ongeluk juist meer onveilig gedrag vertonen.
 6. Blijf zichtbaar: laat u regelmatig zien op de werkvloer. En stel vragen over de veiligheid aan uw medewerkers.
 7. Herhaal, herhaal, herhaal: blijf het belang van veilig werken onder de aandacht brengen. Succes zit in de kracht van de herhaling.
 8. Bevorder interactie: vraag medewerkers naar oplossingen voor veiligheidsproblemen. Laat zien dat u ook daadwerkelijk iets doet met de aangedragen oplossingen. Of leg uit waarom u er niets mee kunt. Laat medewerkers meedenken en meebeslissen. Betrek ze bij het vinden van oplossingen en geef ze een rol in de uitvoering. Laat zien dat u luistert en neem ervaringen uit de praktijk serieus. 
 9. Geef op tijd pauze: te lang doorwerken is de grootste veroorzaker van ongevallen op het werk. Geef als werkgever dus op tijd pauze. En niet onbelangrijk: neem zelf ook genoeg pauze.
 10. Geef het goede voorbeeld: werk veilig en neem zelf ook regelmatig pauze. Als uw werknemers dat zien, zullen zij eerder geneigd zijn uw voorbeeld te volgen.

 

Maak onveilig gedrag bespreekbaar

Werknemers weten vaak heel goed hoe ze hun werk veilig moeten doen. Helaas zijn onnodige risico’s en gemakzucht belangrijke oorzaken van onveilig werken. ‘Dat overkomt mij toch niet’ en ‘Even snel iets doen’, zijn helaas nog veelgehoorde uitspraken op de werkvloer. Aan u de taak om dat gedrag te veranderen. 

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat ondernemers en werknemers het lastig vinden om te communiceren over veilig werken. Hoe spreekt u uw personeel aan op onveilig gedrag? Hoe zorgt u dat uw medewerkers elkaar aanspreken? Om u daarin te ondersteunen, heeft VeilgheidNL de Alerta-campagne ontwikkeld.

Op de website van VeiligheidNL vindt u meer informatie over deze campagne, veilig werken en over ongevalsrisico’s op de werkvloer.

ABN AMRO

ABN AMRO Verzekeringen

  Ook interessant