Camerabeveiliging aanschaffen? Hier moet u op letten

Beveiligingscamera’s worden steeds betaalbaarder en leveren steeds betere beeldkwaliteit. Maar gebruik in en buiten uw zaak is helaas niet zonder risico’s. Cameratoezicht kan bijvoorbeeld inbreuk zijn op privacy, waardoor u in overtreding bent van de AVG. Of u zet met beveiligingscamera’s onbedoeld de achterdeur van uw computersysteem open voor hackers. Nadim Masri, beveiligingsspecialist en oprichter van Camerabeveiliging.nl vertelt waar u op moet letten bij de aanschaf en installatie van beveiligingscamera’s.

Uw bedrijfspand staat in de huidige crisissituatie waarschijnlijk het grootste deel van de tijd leeg. Als uw winkel net weer open is, is de kans op een overval nog groter dan anders. Gelukkig kunt u met camera’s verdachte personen in de gaten houden. Camerabeveiliging voor uw winkel ziet u wellicht wel zitten. Als de camera in verbinding staat met een meldkamer kan de politie de criminelen vaak ter plekke arresteren. Vroeger was cameratoezicht een dure grap, maar tegenwoordig heeft u al voor een paar honderd euro een redelijke camera.

 

Waar moet u op letten?

Op zich is camerabeveiliging buiten een uitstekende manier om een inbraak, overval of vandalisme te voorkomen of de kans daarop te verkleinen. En als criminelen zich niet laten afschrikken door de aanwezigheid van camera’s, vergroten de beelden van de misdaad de pakkans van de daders aanzienlijk. Maar dan moet u wel op een aantal zaken letten.

 

Let op de beeldkwaliteit

Wat voor veel gebruiksartikelen geldt, geldt zeker voor beveiligingscamera’s: goedkoop is duurkoop. Goedkope apparatuur uit China ziet er misschien van buiten nog best aardig uit, maar leggen een te lage hoeveelheid beelden per seconde vast in een te kleine hoeveelheid pixels, waardoor het beeld schokkerig en korrelig is. Daardoor is de kans groot dat u nét het gezicht van de inbreker niet kunt zien of nét het moment mist waarop de winkeldief die dure leren jas in zijn tas propt. Kies daarom voor een systeem dat duidelijke beelden in ten minste full HD weergeeft.

 

Voorkom een AVG-boete

Door toevallige passanten of bezoekers via camera’s vast te leggen, maakt u eigenlijk al inbreuk op hun privacy. Daarom is camerabeveiliging binnen en buiten alleen toegestaan als dat echt noodzakelijk is. Ook stelt de AVG strenge eisen aan beveiliging en bewaring van de beelden. Als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt controleren, moet u onder andere aan kunnen tonen dat:

  • u geen andere mogelijkheid heeft om diefstal tegen te gaan of uw werknemers te beschermen;
  • cameratoezicht onderdeel is van een totaalpakket aan beveiligingsmaatregelen;
  • u duidelijk aangeeft dat er camera’s hangen;
  • u de beelden niet langer dan 4 weken bewaard. Alleen beelden van een incident mag u bewaren tot de zaak is afgehandeld.

Meer informatie vindt u op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

Beveiligingscamera hacken? Geef hackers geen kans

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat ze met een slecht beveiligd camerasysteem de achterdeur openzetten voor hackers. Dat geldt zeker voor draadloze camera’s. Door de wifi-verbinding te hacken, krijgen criminelen eenvoudig toegang tot het camerasysteem. Als dat dan ook nog verbonden is met uw hele computersysteem, loopt u ook het risico op een datalek. Daarom is het belangrijk dat iedere camera zijn eigen verbinding en wachtwoord krijgt. Verder is het belangrijk dat u die wachtwoorden niet te eenvoudig maakt en regelmatig verandert. Zo zorgt u ervoor dat hackers geen kans krijgen uw beveiligingscamera te hacken.

 

Schakel een installateur met kennis van zaken in

Ik hoor nog vaak dat mensen een camerasysteem laten plaatsen door een bevriende installateur uit het dorp. Dat is natuurlijk heel loyaal, maar niet altijd de meest verstandige keus. De kans is klein dat deze installateur over de nodige kennis beschikt om de camera’s veilig en op de juiste plaats te installeren en voldoende te beveiligen. Let er daarom op dat de installateur kennis heeft van de wettelijke installatie-eisen en -normen. Informeer vooraf of de installateur ook regelmatig het camerasysteem kan komen onderhouden en software-updates kan uitvoeren.

Nadim Masri

Beveiligingsspecialist en oprichter van Camerabeveiliging.nl

    Ook interessant