Ga direct naar de inhoud

5 Tips om autodiefstal en auto-inbraak te voorkomen

Hoewel beveiligingssystemen steeds beter worden, worden ook criminelen steeds slimmer. Een nieuwe trend is ‘relay attack’: een techniek om auto’s met keyless entry eenvoudig te openen. Henk Schutte, wagenparkspecialist van ABN AMRO Verzekeringen, legt uit hoe relay attack werkt. En geeft tips om een auto-inbraak of autodiefstal te voorkomen.

Tip 1: neem kostbare spullen mee of berg ze op

Niet alleen personenauto’s, maar juist ook bestelbusjes zijn een geliefd doelwit voor dieven. De criminelen hebben het vooral op dure gereedschappen voorzien.
Mijn eerste tip is dan ook eenvoudig: neem uw kostbare spullen mee of – als dat niet mogelijk is – leg ze uit het zicht.
Dat geldt zeker als u parkeert in onveilige buurten, zoals toeristische binnensteden of rustige industriegebieden.

 

Tip 2: zet uw bluetooth uit

Laat u uw telefoon of tablet in de auto liggen als u aan het werk bent? Zet dan altijd het bluetooth-signaal uit . Dit signaal is namelijk makkelijk te onderscheppen door criminelen. En het verraadt dát er iets te halen valt.

 

Tip 3: kies een gecertificeerd alarmsysteem

Bij ABN AMRO Verzekeringen zien we dat het aantal diefstallen van lichte bedrijfswagens blijft stijgen. Bovendien wordt slechts 33,4% teruggevonden. Daarom adviseer ik u om uw auto goed te beveiligen met een Kiwa SCM-gekeurd alarmsysteem. Daarmee voldoet u aan de eisen van de meeste verzekeringen. En u heeft een systeem dat echt helpt om autodiefstal of een auto-inbraak te voorkomen.

Zo laat u uw auto-alarmsysteem certificeren

 

Tip 4: laat het handschoenenkastje openstaan

Vooral ’s nachts is het belangrijk dat dieven zien dat er niets te halen valt. Met een geopend handschoenenkastje geeft u een signaal dat er geen waardevolle spullen in uw auto liggen. 

 

Tip 5: verdiep u in de risico’s van keyless entry

Heeft u een auto met keyless entry? Dan is de kans dat uw auto wordt gestolen of leeggeroofd relatief groot. Vooral hybride auto’s met keyless entry zijn momenteel erg in trek. Renate Vollenbroek, productmanager motorrijtuigen zakelijk bij ABN AMRO Verzekeringen, vertelt u hoe dit komt. En wat u kunt doen om autodiefstal of een auto-inbraak te voorkomen.

Wat is keyless entry?

Keyless entry staat voor het sleutelloos openen en starten van auto’s. U hoeft uw sleutel niet uit uw zak te halen of in het contact te stoppen. De motor starten doet u met een startknop.

Keyless entry is heel handig, maar ook risicovol. Criminelen kunnen namelijk het signaal van de sleutel eenvoudig verlengen met een signaalversterker. Zelfs als u het zendertje gevoelsmatig veilig in een tas of achter een raam heeft liggen, kunnen ze snel en geruisloos uw auto stelen. Hoe makkelijk dat gaat, ziet u in deze video.

Voorkom dat uw keyless entry-auto gehackt wordt

Onderzoek van de ADAC, de Duitse ANWB, toont aan hoe eenvoudig het is om auto’s met keyless entry te hacken. Alle 24 auto’s van 19 merken konden tijdens de test eenvoudig geopend worden. De ‘criminelen’ gebruikten daarvoor een signaalversterker die vrij eenvoudig zelf te bouwen is.

Zolang autofabrikanten geen aanpassingen doen om hun techniek te verbeteren, adviseer ik vier dingen.

  1. Kies bij de aankoop van een nieuwe (lease)auto voor een auto met een fysieke sleutel.
  2. Laat een extra startonderbreker inbouwen als u nu al keyless entry heeft.
  3. Laat de sleutel niet op een zichtbare plek liggen, maar berg deze onopvallend op.
  4. Als u de sleutel thuis bewaart, berg deze dan ook goed op. Daarmee voorkomt u dat een inbreker uw autosleutel vindt. En vervolgens op straat op het knopje drukt om heel eenvoudig te zien waar uw auto geparkeerd staat.

Relay attack: de favoriete methode van criminelen

Zoals gezegd kunnen criminelen vrij eenvoudig het signaal van uw sleutel versterken en zo uw auto openen. Deze techniek heet relay attack. Omdat de dieven vervolgens geen sleutel meer nodig hebben om de auto te starten, rijden ze er zo mee weg.

In 2020 had meer dan 80% van de 820.000 keyless entry-auto’s geen goede anti-diefstalbeveiliging. Dat betekent dat ongeveer 700.000 voertuigen een mogelijk doelwit zijn van relay attack.

 

4 Manieren om relay attack te voorkomen

Wat kunt u doen als u een van die 700.000 auto’s heeft met een hoog risico op relay attack?

1. Voorkom onderschepping van het signaal

Dit is de eenvoudigste en meteen de belangrijkste tip. Berg uw zendsleutel op in een goed afsluitbaar, metalen blikje: dat blokkeert het signaal. Er zijn ook speciale blokkeer-opbergmapjes op de markt. Daarmee voorkomt u ook dat dieven toeslaan als u op pad bent en de sleutel in uw tas of jas zit.

2. Ruil de zendsleutel om

Bij de nieuwere modellen kunt u bij de fabrikant uw zendsleutel omruilen voor een beveiligd model.

3. Laat uw zendsleutel beveiligen

Neem hiervoor contact op met een van onderstaande leveranciers. Zij werken met een goedgekeurd systeem.

4. Laat een startonderbreker met eigen autorisatie plaatsen

De startonderbreker werkt dan onafhankelijk van de keyless entry-functies van uw auto. Dit helpt om autodiefstal te voorkomen, maar beschermt niet tegen een auto-inbraak. Zie daarvoor de eerste vier tips aan het begin van dit artikel.

Henk Schutte

Acceptant bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant