Ga direct naar de inhoud

Keyless entry: diefstal voorkomen

Het aantal diefstallen van personenauto’s is de eerste helft van dit jaar licht gedaald. Tot zover het goede nieuws. Heeft u een auto met keyless entry? Dan is de kans dat uw auto wordt gestolen of leeggeroofd juist toegenomen. Vooral hybride auto’s met keyless entry zijn momenteel erg in trek. Renate Vollenbroek, productmanager motorrijtuigen zakelijk bij ABN AMRO Verzekeringen, geeft in dit blog 4 tips om relay attack te voorkomen. ‘In Nederland zijn momenteel 700.000 auto’s potentieel doelwit.’

Wat is relay attack?

‘Keyless entry is natuurlijk reuze handig. Om de auto te openen, hoeft u uw sleutel niet meer uit uw zak te halen. De auto reageert op het signaal dat de sleutel uitzendt. Helaas brengt keyless entry een groot risico met zich mee. Dieven kunnen namelijk vrij eenvoudig dat signaal versterken en zo uw auto openen. Relay attack heet dat. En omdat de dieven ook geen sleutel meer nodig hebben om de auto te starten, drukken ze op de startknop en rijden er zo mee weg.

 

Populair doelwit

Er zijn momenteel in Nederland 829.000 personenauto’s met keyless entry. Daarvan heeft minder dan 20 procent een goede anti-diefstalbeveiliging. Dat betekent dat ongeveer 700.000 auto’s mogelijk doelwit zijn van een relay attack. Het afgelopen jaar zien we dan ook een zorgwekkende stijging van de diefstalcijfers in dit segment, vooral van hybride modellen met keyless entry.

 

Gestolen of gestript

Het aantal auto’s dat na diefstal teruggevonden wordt, is klein. De dieven mikken op auto’s zonder terugvindsysteem en rijden deze zo snel mogelijk de grens over. Als de auto wél een terugvindsysteem heeft, openen de dieven de auto met relay attack en trekken hem helemaal leeg. Laatst waren er in Zwolle in één nacht drie auto’s op die manier van binnen helemaal gestript: de audio-installatie, airbag, navigatie en zelfs het stuur waren meegenomen. Simpelweg door met een rugzak met daarin een versterker langs de voordeur te lopen en klik: de auto is open.

 

Hoe voorkomt u relay attack?

Fabrikanten doen hun uiterste best om deze vorm van diefstal te bestrijden. Zo hebben de nieuwste modellen met keyless entry een zendsleutel die niet constant uitzendt. Maar wat doe je als je een van die 700.000 bezitters bent van een niet goed beveiligde auto met keyless entry?

 

Diefstalbeveiliging van je auto: 4 tips om relay attack te voorkomen

  • Ruil de zendsleutel om. Bij de nieuwere modellen kunt u bij de fabrikant uw zendsleutel omruilen voor een beveiligd model.
  • Laat uw zendsleutel beveiligen. Vanaf dit jaar kunt u ook uw zendsleutel zelf laten beveiligen. De volgende drie leveranciers werken met een goedgekeurd systeem:

            Clifford Electronics Benelux
            Fleetaccess
            CARLectra

  • Laat een startonderbreker met eigen autorisatie plaatsen. De startonderbreker werkt dan onafhankelijk van de keyless entry-functies van uw auto. Bedenk wel dat u daarmee diefstal van uw auto verhindert, maar niet van de inhoud.
  • Voorkom onderschepping van het signaal. Dit is de eenvoudigste en meteen de belangrijkste tip. Leg uw zendsleutel niet direct achter de voordeur. Laat hem ook niet in uw jas zitten die u aan de kapstok achter de voordeur hangt. Berg hem op in een – goed afsluitbaar – blikje: dat blokkeert het signaal. Er zijn ook speciale blokkeer-opbergmapjes op de markt. Daarmee voorkomt u ook dat dieven toeslaan als u op pad bent en de sleutel in uw tas of jas zit.

 

Keyless entry diefstal voorkomen met gecertificeerd alarmsysteem

Bij ABN AMRO Verzekeringen doen we er alles aan om onze klanten blij te houden. We vergoeden uw autodiefstalschade, maar daarmee heeft u uw auto met alle spullen van (emotionele) waarde niet terug. We zien verder dat het aantal diefstallen van lichte bedrijfswagens blijft stijgen. Slechts 33,4% wordt teruggevonden. Helemaal vervelend wanneer u voor uw werk in een bestelbusje rijdt met dure apparatuur. Daarom adviseer ik onze klanten hun auto goed te beveiligen met een Kiwa SCM-gekeurd alarmsysteem.

ABN AMRO logo

Renate Vollenbroek

Productmanager motorrijtuigen zakelijk bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant