Ga direct naar de inhoud

Ik wens u een fijn 2022, zonder wensballonnen

Wensballonnen.jpg

Het einde van 2021 is in zicht. Helaas heeft corona ons afgelopen jaar wederom in de greep gehouden. Om extra druk op de zorg te voorkomen, is er ook dit jaar besloten dat we het jaar niet ‘uitknallen’ met vuurwerk. Een wensballon opsteken lijkt dan een goed alternatief. Maar helaas, ook dit schijnbaar onschuldige vermaak kan tot veel ellende leiden. Ellen van Thulden, schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen, waarschuwt voor het (brand)gevaar van wensballonnen.

Geen goed alternatief voor vuurwerk

‘Op oudejaarsavond willen we het liefst alle ellende van het huidige jaar aan een vuurpijl binden en hoog in de lucht tot ontploffing brengen. Alleen, om goede redenen zijn vuurpijlen en knalvuurwerk dit jaar verboden. U mag nog wel een sterretje of Bengaalse lucifers afsteken: het zogenoemde fop- en schertsvuurwerk. Dat is een stuk minder spectaculair, dus ik begrijp heel goed dat mensen een wensballon een goed alternatief vinden om 2021 feestelijk uitgeleide te doen. Helaas brengt zo’n brandende lampion iets te veel risico’s met zich mee om die met een gerust hart op te laten.

Wat zijn de risico’s van wensballonnen?

Een brandende wensballon – ook wel ‘Thaise ballon’ of ‘gelukslampion’ genoemd – kan prachtig sierlijk de lucht in zweven. Ik zeg nadrukkelijk ‘kan’, want met een beetje wind wordt de ballon al instabiel. Hij kan dan zomaar in een vuilcontainer, op een rieten dak of op een andere brandbare ondergrond terechtkomen. Wij hebben al een aantal grote brandschades binnengekregen, die bleken veroorzaakt door een wensballon. Als u bedenkt dat het een papieren zak is met een brander eronder, vind ik het toch al verbazingwekkend dat ze nog verkocht mogen worden. Daarnaast zorgen de ballonnen voor overlast in het verkeer op de weg en in de lucht. Om nog maar te zwijgen over het dierenleed dat ze veroorzaken.’

 

Het kan eigenlijk niet veilig

Ook de brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af, om de simpele reden dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Wilt u ondanks de risico’s toch een wensballon oplaten? Doe dat dan zo veilig mogelijk. Op de site van de brandweer vindt u een aantal wettelijk veiligheidsregels en nuttige tips. De belangrijkste noem ik hier:

  • Laat nooit een wensballon op bij een wind krachtiger dan 2 beaufort (ca. 10 km/uur). Dat is net niet meer windstil: u ziet takken lichtjes bewegen. In Nederland is het zelden windkracht twee, dus de kans dat u op oudejaarsavond veilig een wensballon kunt oplaten, is vrijwel nihil.
  • Laat de wensballon nooit in de buurt van brandbare objecten, hoge gebouwen, bomen of andere hoge objecten op. Een goede vuistregel is: de afstand moet minimaal twee keer de hoogte van het dichtstbijzijnde obstakel zijn.
  • Wacht na aansteken anderhalve minuut voordat u de ballon loslaat. Kijk de ballon zo lang mogelijk na, zodat u bij gevaar nog kunt ingrijpen. Houd altijd een emmer bluswater bij de hand.

 

Preventietips: brandschade rond de jaarwisseling

Heeft mijn blog bij u de angst voor een containerbrand aangewakkerd? Plaats uw containers dan ruim voor de jaarwisseling minimaal tien meter van de gevel. Als de container brandbaar materiaal bevat, kunt u die het beste afsluiten met een metalen deksel, niet met een zeil. En vuurwerk is dit jaar dan misschien wettelijk niet toegestaan, dat betekent helaas niet dat uw bedrijf gevrijwaard is van brandschade rond de jaarwisseling. 

Een veilig en gezond nieuwjaar

Tot slot hoop ik dat het u lukt om, met alles wat er nog wél mag, een gezellig, warm en sfeervolle eindejaarsviering te beleven. Ik wens u en de uwen, ook namens mijn collega’s bij ABN AMRO Verzekeringen, een gezond, gezellig en goed 2022.’

ABN AMRO

Ellen van Thulden

Schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen

    Meer voor

    Ook interessant