Ga direct naar de inhoud

6 tips om aanrijding bij wegrijden uit parkeervak te voorkomen

aanrijding achteruit rijden.jpg

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als u net wegrijdt. Moet u bijvoorbeeld achteruit wegrijden op een drukke parkeerplaats op een bedrijventerrein, dan heeft u nooit het volledige overzicht. Hetzelfde geldt als u ijs of condens op uw ruiten heeft. Marcel Hoenders, schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen, weet als geen ander hoe u schade na wegrijden uit een parkeervak voorkomt.

‘U bent vast weleens op een zaterdag naar de bouwmarkt gereden. U weet dus hoe hectisch het op zo’n parkeerterrein kan zijn. Arriverende bestuurders azen op een plekje dicht bij de ingang van de winkel, mensen met karren vol spullen blokkeren doorgangswegen en vertrekkende bestuurders willen zo snel mogelijk weer weg. Op een parkeerterrein waar bezoekers van meerdere bedrijven kunnen parkeren, kan het net zo hectisch zijn. Het zal u dan ook niet verbazen dat op plaatsen als deze veel aanrijdingen plaatsvinden. Waaronder vaak een aanrijding bij het achteruitrijden. 

 

Veiligheid boven alles

Gelukkig leiden aanrijdingen op parkeerterreinen in negen van de tien gevallen alleen tot materiële schade. In het tiende geval raken er helaas mensen en soms dieren gewond. Daarom is veiligheid voor mij de belangrijkste reden om dit blog te schrijven. Er zal maar net een klein kind achter uw auto langs schieten als u achteruit inparkeert! U kunt met een paar simpele aanpassingen in uw rij- en parkeergedrag veel ellende voorkomen.

 

Geen overzicht bij wegrijden uit parkeervak

Veel aanrijdingen gebeuren bij het achteruit uitparkeren. Bij aankomst kon u nét nog dat ene lege plekje bemachtigen. Logisch dat u daar vooruit bent ingereden. Maar als u pech heeft, staan er bij terugkomst twee bestelbusjes naast u, die u het zicht volledig ontnemen. Of u heeft de hele achterbak volgeladen, waardoor u niet goed meer kunt zien wat er achter u gebeurt. En hoe u zich ook in allerlei bochten wringt, u kunt maar één kant op kijken. Daarmee wordt uitparkeren een soort kamikazeactie, met soms noodlottige gevolgen. Een aanrijding met achteruitrijden gebeurt dan ook vaak.

 

Tips om veiliger weg te rijden

U kunt niet alle aanrijdingen voorkomen, maar met deze 6 tips kunt u de kans op schade of letsel wel aanzienlijk verkleinen.

Tip 1: parkeer altijd achteruit in

Mijn belangrijkste tip: probeer altijd achteruit in te parkeren. Als u tijdig aangeeft dat u gaat parkeren, heeft u daar alle tijd voor. U kunt na uw bezoek dan veel veiliger wegrijden, met vrij zicht op voetgangers en tegelijkertijd vertrekkende auto’s. Bijkomend voordeel als u een bestelbus vol gereedschap parkeert: als u de bus met de deuren tegen een muur zet, verkleint u daarmee de kans op diefstal van uw waardevolle gereedschap. Ik geef toe: inladen is vaak lastiger als u achteruit staat geparkeerd. U kunt in dat geval ook eerst uitparkeren en dan buiten de parkeerplek inladen.

Tip 2: maak bij vorst uw ramen helemaal sneeuw- en ijsvrij

Logisch, denkt u nu misschien, maar u moet de mensen de kost geven die alleen de voorruit een beetje krabben en dan wegrijden; vaak omdat ze anders te laat komen. De achter- en zijramen bieden dan nog geen enkel zicht op andere verkeersdeelnemers. Reken bij vorst daarom altijd op 10 minuten extra reistijd, dan heeft u alle tijd om met goed zicht te kunnen vertrekken.

Meer advies nodig over rijden tijdens vorst en sneeuw? Lees dan ons artikel 'Voorkom schade door sneeuw en vorst'

Tip 3: ontwasem uw ruiten met de airco

Als u na een regenbui of bij lage temperaturen instapt, is de kans groot dat uw ruiten volledig beslagen zijn. De snelste manier om uw zicht terug te krijgen, is de blower én de airco aanzetten. Dat gaat een stuk sneller dan alleen de blower. Ook hier geldt weer: houd rekening met extra reistijd. Zo voorkomt u dat wegrijden uit een drukke woonwijk Russische roulette wordt. Of dat u al rijdend de voorruit moet vrijmaken met een doekje.

Tip 4: Stel uw navigatiesysteem in vóórdat u gaat rijden

Nog een tip in de serie ‘open deuren’, maar wie heeft er niet weleens al rijdend een adres ingevoerd? Ik kan u vertellen dat dat minstens net zo onveilig is als een WhatsApp-bericht schrijven tijdens het rijden. Het is dan ook net zo strafbaar. Als u rijdt, mag u alleen een voorgestelde alternatieve route afwijzen. U mag wel uw navigatie instellen met spraakbediening, maar ook dat kan u net te veel afleiden van het verkeer.

Tip 5: vertrouw niet blindelings op park-assist

Reuze handig al die elektronische snufjes, maar u bent en blijft als bestuurder de eindverantwoordelijke voor de veiligheid van de inzittenden en andere verkeersdeelnemers. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat uw partner, zonder dat u dat weet, het hulpsysteem heeft uitgeschakeld. Of misschien is het defect.

Tip 6: ga dichter bij het stuur zitten

Ik zie regelmatig mensen met gestrekte armen achter het stuur. Geen idee waarom, want het maakt autorijden een stuk vermoeiender. Houd uw armen maar eens 20 seconden gestrekt voor u. U krijgt al snel pijn in uw nek en schouders. Als u dichterbij, op de juiste afstand tot het stuur zit, dan zijn uw armen gebogen. Dat scheelt een hoop stress, waardoor u veel meer ontspannen kunt rijden.


Bewustwording van risico’s voor aanrijding bij wegrijden uit parkeervak

Met deze tips vertel ik u misschien weinig nieuws, maar dat wil niet zeggen dat u ze al bewust in de praktijk brengt. Ik daag u daarom uit om een week lang alleen achteruit in te parkeren. U zult zien dat u daarna veel bewuster omgaat met de risico’s van uitparkeren. Daarmee vergroot u niet alleen de veiligheid van uzelf en andere verkeersdeelnemers, u verkleint bovendien de kans op schade en daarmee op verlies van schadevrije jaren en terugval in premie. Om nog maar te zwijgen van het gedoe na een aanrijding dat u uzelf bespaart. Zonder dat, hebben we in deze tijd al genoeg om ons druk over te maken, toch?’

pr-abnamro

Marcel Hoenders

Schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen

    Meer voor

    Ook interessant