Ga direct naar de inhoud

E-bike-accu’s brandveilig opbergen en opladen?

E-bike-accu-veilig-opbergen.jpg

Steeds meer bedrijven bezorgen met e-bikes of e-scooters. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar niet voor verzekeraars. De accu’s van e-bikes veroorzaken namelijk nogal eens grote branden en brandschades. Zeker als er meerdere accu’s in één ruimte worden opgeslagen. Jaap Scholte, relatiemanager bij ABN AMRO Verzekeringen, vertelt over een innovatieve oplossing voor dit probleem: ‘Hiermee voorkom je niet alleen dat je pand afbrandt, maar ook het risico dat je niet meer verzekerd kunt worden.’

Grote brandschades door lithium-ion-accu’s

‘Al eerder plaatste mijn collega Wim een blog over het brandgevaar van accu’s laden. Het is in verzekeringsland dan ook letterlijk een ‘hot item’. Branden veroorzaakt door lithium-ion-accu’s veroorzaken grotere schades dan verzekeraars lief is; de materiële schade loopt al gauw in de tonnen. Het is nog een wonder dat er tot dusver geen doden zijn gevallen. Zeker als je bedenkt dat de meeste branden ’s nachts ontstaan: wanneer de e bike-accu’s liggen op te laden.

 

Het gevaar komt van binnenuit

Het probleem met de accu’s van e-bikes is, dat het gevaar van binnenuit komt. Vooral tijdens het laden kan de temperatuur in de accu enorm oplopen. Intern kan er dan een kettingreactie optreden, waardoor de accu ontbrandt. De accu van een elektrische fiets genereert ook nog eens zijn eigen zuurstof en geeft zo voeding aan een felle brand. Als er meerdere accu’s bij elkaar liggen, ontstaat er een vuurzee die met normale middelen niet te blussen is. Het verbrandingsproces is soms zó heftig, dat het een explosie veroorzaakt met metershoge steekvlammen. En dan kan er ook nog giftige rook bij vrijkomen. 

 

Pas op: gevaarlijke stof

Niet voor niets heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) lithium-ion-accu’s onlangs geclassificeerd als extreem brandgevaarlijk, met een even groot brandrisico als CNG (aardgas onder druk) en waterstof. Verzekeraars gaan dan ook steeds strengere eisen stellen aan opslag van li-ion-accu’s. Als je als ondernemer niet kunt aantonen dat je preventieve maatregelen hebt genomen, bestaat de kans dat je jouw pand niet meer kunt verzekeren tegen brandschade. 

 

Nieuwe oplossing

Sinds kort is er een nieuwe oplossing waar wij als tussenpersoon heel enthousiast over zijn: een speciale veiligheidskast. Dit is een stevige, brandwerende kast, uitgerust met een gecontroleerde interne stroomvoorziening. Hierin kun je de accu’s van e-bikes niet alleen brandveilig bewaren, maar ook opladen. Als een van de accu’s ontbrandt, heb je voldoende tijd om het pand te evacueren en de brandweer in te schakelen. Zeker als je een kast hebt met een ingebouwde rookmelder en intern blussysteem. 

 

Voordelen brandwerende veiligheidskast 

Met een veiligheidskast kun je de schade van spontaan ontbrandende accu’s sterk beperken. 

  • De kast bevat voldoende stopcontacten om een groot aantal accu's tegelijk op te laden.
  • In de kast laad je alle e bike-accu's op een centrale plek op: geen her en der rondslingerende accu’s meer, die ervoor zorgen dat een eventuele brand zich nog sneller door je pand verspreidt.
  • De gecontroleerde stroomvoorziening voorkomt dat de accu's overladen worden.
  • In het geval een van de e bike-accu’s toch ontbrandt, kan de brand zich niet snel verspreiden. Een goede kast houdt de brand minimaal 90 minuten binnen. Daarmee heb je voldoende tijd om de brandweer in te schakelen.

 

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Ik verwacht dat verzekeraars de veiligheidskasten op korte termijn verplicht gaan stellen voor bedrijven waar veel accu’s aanwezig zijn. Dat zijn niet alleen bedrijven die maaltijden bezorgen, maar ook fietsenwinkels en -verhuurders. Er zijn veel verschillende soorten en maten kasten op de markt, van diverse fabrikanten. Als onafhankelijk tussenpersoon raden we niet een bepaald merk aan, maar de ene kast is de andere niet. Overweeg je een veiligheidskast aan te schaffen? Laat je dan informeren door je verzekeringsadviseur over de eisen van de verzekeraar. Dan weet je zeker dat je ook in de toekomst verzekerd kunt blijven. 

Zorgeloos ondernemen in de horeca?

Verzeker je horecazaak tegen de meest voorkomende risico's. Sluit vandaag nog een verzekeringspakket af!

Geschreven door

Ook interessant