Ga direct naar de inhoud

6 veelgekozen verzekeringen voor startende ondernemers

Verzekeringen voor starende ondernemers.jpg

Een eigen bedrijf beginnen brengt risico’s met zich mee. Denk aan: juridische conflicten, schade aan (eigendommen van) anderen of autoschade. Dit risico wilt u natuurlijk zoveel mogelijk verkleinen. Als startende ondernemer kunt u een of meerdere verzekeringen afsluiten. Maar welke? In dit artikel vertellen wij u welke verplicht zijn en welke starters vaak afsluiten.

Waarom verzekeringen belangrijk zijn – óók voor starters

Bijna iedere ondernemer – startend en doorgewinterd – sluit verzekeringen af. Dat is niet voor niets: hiermee dekt u namelijk de financiële risico’s van uw bedrijf af. Deze wilt of kunt u niet zelf dragen; bijvoorbeeld omdat u anders failliet zou gaan. Zo kunt u (of een werknemer) betrokken raken bij een ongeval, raakt uw bedrijfsauto total loss of krijgt u te maken met een juridisch conflict. Een verzekering zorgt ervoor dat u – ook in moeilijke tijden – altijd door kunt.

Verplichte en niet-verplichte verzekeringen 

Ondernemen geeft veel vrijheid. U bepaalt namelijk zelf welke risico's u wilt lopen. Dit geldt niet voor alle risico's: de overheid verplicht u bijvoorbeeld om uw bedrijfsvoertuig tegen wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Voor de rest bepaalt u zelf welke verzekeringsproducten u afsluit. Twijfelt u – als startende ondernemer – of een bepaalde verzekering handig is? Geef dan antwoord op de volgende vragen: 

  1. Is deze verzekering relevant voor mijn bedrijfssituatie?
  2. Wil én kan ik de financiële gevolgen van risico’s dragen? 

Naast het verzekeren van uw bedrijfsvoertuig zijn er nog andere bedrijfsverzekeringen. Deze zijn niet verplicht. Toch is het afsluiten ervan vaak wel aan te raden. Zo kunnen veel startende ondernemers het risico niet dragen én stellen opdrachtgevers bepaalde verzekeringen, zoals: bedrijfsaansprakelijkheid, als randvoorwaarde om zaken te doen. 

 

Top 6 verzekeringen voor startende ondernemers

Er zijn ontzettend veel verzekeringsproducten op de markt. Ook bij ons kunt u voor risico’s een verzekering afsluiten. Maar laten we eerlijk zijn: als startende ondernemer heeft u niet alle verzekeringen nodig. Om u op weg te helpen, noemen wij hieronder zes verzekeringen op, die starters vaak afsluiten. Zo heeft u een goed startpunt.  

 

1. Bedrijfsaansprakelijkheid 

Het zal u maar overkomen: u laat een kop koffie over de tafel van uw klant vallen. Gevolg? Zijn of haar dure laptop is stuk. Als ondernemer kunt u dan aansprakelijk worden gesteld. Omdat de kosten, die voortvloeien uit deze aansprakelijkheid, hoog op kunnen lopen, sluiten veel startende ondernemers een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) af. Deze beschermt uw bedrijf tegen de wettelijke verplichting om zaak- of personenschade aan een ander te vergoeden.

Veel opdrachtgevers stellen een aansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde aan (startende) ondernemers, die zij inhuren.

2. (Bestel)auto 

Als ondernemer bent u misschien eigenaar van een auto, bestelbus of een heel wagenpark. Deze moet u verplicht verzekeren tegen Wettelijke aansprakelijkheid. Met een zakelijke autoverzekering vangt u financiële tegenvallers op bij schade aan of door uw personen- of bestelauto('s). Als startende ondernemer kiest u zelf wat u verzekert binnen deze verzekering: WA, WA+ of Allrisk. Daarnaast kunnen starters bij deze verzekering ook aanvullende dekkingen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een schadeverzekering voor inzittenden, motorrijtuigen rechtsbijstandverzekering of ongevallen-inzittendenverzekering. 

 

3. Inventaris en goederen 

Ieder bedrijf maakt gebruik van fysieke middelen om werkzaamheden uit te voeren. Denk aan bureaus, stellingen of machines. Bij brand, diefstal of vandalisme (na inbraak) kunnen deze schade oplopen of verloren gaan. Veel startende ondernemers sluiten daarom een verzekering voor inventaris en goederen af. Deze vergoedt in de eerste plaats schade aan middelen, die u nodig heeft voor uw bedrijfswerkzaamheden. Daarnaast dekt het ook schade aan goederen bestemd voor de verkoop of grond- en hulpstoffen.

 

4. Ongevallen

Als werkgever zorgt u natuurlijk goed voor uw werknemers. Helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Om de gevolgen hiervan te beperken, sluiten veel startende ondernemers met personeel hier een verzekering voor af. Namelijk: een collectieve ongevallenverzekering. Raakt u, een werknemer ingeleende kracht of vrijwilliger door een ongeval blijvend invalide of overlijdt hij of zij? Dan keert de verzekeraar een bedrag uit. 

 

5. Rechtsbijstand

Als startende ondernemer kunt u te maken krijgen met juridische conflicten. Deze komen in vele soorten en maten voor: met klanten, leveranciers en werknemers. De meeste startende ondernemers sluiten daarom een verzekering voor rechtsbijstand af. Hiermee krijgt u juridische hulp bij een onverwacht conflict tijdens het uitoefenen van uw bedrijfsactiviteit. Ook krijgt u een vergoeding voor proceskosten, kosten van onafhankelijke deskundigen en nog veel meer. Zo kunt u weer zorgeloos aan de slag kan. 

 

6. Bedrijfselektronica

In ons dagelijks werk is elektronica niet meer weg te denken. Schade hieraan kan dan voor grote problemen zorgen. Veel startende ondernemers missen de financiële buffer om kapotte apparaten te vervangen of te repareren: zij hebben baat bij een verzekering. Met zo’n elektronicaverzekering bent u namelijk verzekerd tegen schade aan uw elektronica, waaronder: computers, laptops, telefooninstallaties, weeg- en kassasystemen. Zo kunt u altijd door.

Wilt u een bedrijf starten en wilt u weten welke verzekeringen daar het best bij passen? Start dan onze gratis Risicoscan

ABN AMRO

ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant