Ga direct naar de inhoud

Bescherm je eigendom: 9 typen beveiligingscamera’s

Beveiligingscamera.jpg

Het is belangrijk om je eigendommen zo goed mogelijk te beschermen. Om de perfecte camerabeveiliging uit te zoeken voor je woning, bedrijfs- of winkelpand moet je weten welke typen beveiligingscamera’s er op de markt zijn: van eenvoudig tot drie-in-één-camera’s. Nadim Masri van Camerabeveiliging B.V. somt hieronder de belangrijksten voor je op.

Thermische camera

Een thermische camera neemt dingen waar, die het menselijke oog zelf niet kan zien. Het detecteert namelijk de temperatuur van een voorwerp en daarmee dus zijn straling. Hoe warmer het object, hoe meer straling er vrijkomt. Dit wordt vervolgens in kaart gebracht. De camerabeelden zijn niet afhankelijk van een lichtbron. Of er nu geen of weinig licht is: een thermische camera laat altijd de noodzakelijke informatie zien. In tegenstelling tot andere beveiligingscamera’s voor buiten ook bij smog, regen, sneeuw en mist. 

Je kunt een thermische camera voor drie verschillende doeleinden inzetten:

  1. Beveiligingscamera: Doordat weersomstandigheden geen invloed hebben op het beeld is een thermische camera perfect voor camerabeveiliging. Alles kan goed en duidelijk in beeld worden gebracht.
  2. Rookmelder: Wanneer een voorwerp warmer wordt dan een bepaald aantal graden, zal er melding worden gemaakt. Zo kunnen ongelukken voorkomen worden. 
  3. Alarmsysteem: Een thermische camera maakt goed onderscheid tussen dieren, mensen en voorwerpen. Indien nodig wordt er melding gemaakt. Vanuit de meldkamer kan er direct met de beveiligingscamera meegekeken worden. 

 

Cloud-camera

Tegenwoordig is het erg populair om camerabeelden in ‘de cloud’ op te slaan. De verkoop van cloud-camera’s – of: “cloudcams” – viert dan ook hoogtij. Dit type beveiligingscamera lijkt handig en makkelijk te werken, maar brengt toch consequenties met zich mee. Denk aan: 

  • Kosten: Een cloud-camera zelf is van zichzelf vrij goedkoop (ongeveer €100,-). Door het koppelen met de Cloud lopen de rekeningen echter op. Er zitten namelijk maandelijkse kosten verbonden aan het opslaan en terugkijken van beelden. Hoe langer het geleden is dat een beeld is opgeslagen, hoe meer geld het je kost om dit terug te kijken.
  • Hackgevoeligheid: De beelden van een cloud-camera worden vaak opgeslagen op een server in Amerika. Hiermee is deze beveiligingscamera erg gevoelig voor hackpogingen. Hoe groter de server, hoe riskanter het wordt. 
  • Afhankelijk van internet: Een cloud-camera heeft toegang tot internet nodig. Wanneer dit wegvalt worden er geen beelden opgeslagen. Gebeurt dit bijvoorbeeld tijdens een inbraak? Dan hangen de beveiligingscamera’s er eigenlijk voor niets.

Al met al lijkt een cloud-camera een goede aanschaf voor weinig geld. Niks is minder waar: de kosten lopen op en de risico’s zijn groot. 

 

Wifi-camera

Met een wifi-camera breng je een draadloze verbinding tot stand tussen beveiligingscamera’s. Dit doet hij door contact te maken met het wifinetwerk: deze camera is dus volledig draadloos. Deze vorm van camerabeveiliging kent echter nadelen. In de eerste plaats is het gevoelig voor omgevingsfactoren, die storingen kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgt het gebruik van een SD-kaart voor een minimale opslag. 

Ik ben geen fan van draadloze beveiligingscamera’s. Er kunnen namelijk vreemde omgevingsfactoren meespelen, die storingen veroorzaken.

Coax- en IP-camera

IP staat voor Internet Protocol. Een IP-camera is dan ook niets anders dan een beveiligingscamera, die je verbindt met internet. Dit kan draadloos (wifi) of bedraad (UTP-kabel). Je verbindt de IP-camera met een basisstation, die bijvoorbeeld een recorder of een harde schijf bevat. Daar sla je de beelden op. Via een monitor – en op afstand (bijvoorbeeld via een app) - kun je live met de beelden.

Een coax-camera zit aangesloten met een kabel. Bij camerabeveiliging is deze beveiligingscamera in principe beter en goedkoper: 

  • Betere beelden: Een coax-camera geeft vloeiende en scherpe beelden. Die van een IP-camera kunnen nog wel eens schokken.  
  • Goedkoper: Een coax-camera is goedkoper en doet hij geen aanslag op het dataverkeer van je bedrijf. Een IP-camera kost juist veel data.
  • Minder hackgevoelig: Bij een coax-camera heeft alleen de recorder een IP-adres. Bij een IP-camera hebben alle beveiligingscamera’s zo’n adres. Hierdoor is de camera veel sneller te hacken: een crimineel heeft meer ingangen én mensen veranderen vaak het standaard wachtwoord van een IP-camera niet. 

Onze voorkeur gaat dus zeker uit naar een coax-camera: deze geeft scherp beeld, kost minder geld, is minder hackgevoelig en kan in elk pand worden opgehangen.

 

Kentekencamera (ANPR)

Een kentekencamera, ook wel: ANPR (Automatic Number Plate Recognition), gebruikt optische tekenherkenning om kentekenplaten op voertuigen te lezen. Deze beveiligingscamera registreert alleen kentekens. Dus niet de personen die hier omheen staan, lopen of bewegen. 

De ANPR leest het kenteken en probeert deze te koppelen aan een lijst met kentekens waar iets mee aan de hand is. Je kunt hierbij denken aan gestolen kentekenplaten en voertuigen waarvan de bestuurder gezocht wordt of nog een boete moet betalen. Daarnaast kan de ANPR worden ingezet om verkeerscontroles uit te voeren of in een parkeergarage worden geïnstalleerd zodat het in en uitrijden gemakkelijker en sneller verloopt.

 

PTZ-camera

Een Pan Tilt Zoom-camera, ofwel PTZ-camera is geschikt voor verschillende situaties. Hij kan zowel in het licht als in het donker (dag en nacht) worden ingezet. Deze camera kun je daarnaast draaien, in- en uitzoomen; bijvoorbeeld om bewegingen te controleren. Hierdoor hoef je buiten minder beveiligingscamera’s op te hangen: de PTZ-camera vangt namelijk meer beelden op door te draaien. 

Een PTZ-camera kun je ook combineren met thermisch beeld. Hierdoor kan ook deze camera ook dienen als rookmelder en ben je mogelijke ongelukken voor. 

 

Pinhole-camera

Een pinhole-camera wordt gebruikt voor onopvallende surveillance. Deze beveiligingscamera’s hebben een ontzettend kleine lens, waarbij een opening van enkele millimeters al voldoende is om goed te kunnen filmen. Als mens zie je ze eigenlijk niet. Vanwege hun discretie worden ze vaak in pinautomaten geïnstalleerd. 

Een pinhole-camera mag alleen worden ingezet wanneer er een zwaarwegende reden is om zonder aankondiging te filmen. In dat geval wordt de aanwezigheid van de beveiligingscamera niet aangegeven. De sticker met de tekst ‘camerabeveiliging aanwezig’ mist. 

 

Fisheye-camera

Een fisheye-camera wordt ook wel een 360 graden-camera genoemd. Deze beveiligingscamera bevindt zich meestal aan het plafond en kan 360 graden rondkijken en beelden opnemen. Hij scant dus de gehele ruimte: je hebt maar één camera nodig om deze in de gaten te houden. Dit kan handig zijn bij bijvoorbeeld tankstations, magazijnen en grote retail-gebieden. 

De fisheye-camera geeft een rond beeld van de gehele ruimte; met deze camera wordt namelijk een beeld van 360 graden gemaakt. Dit geeft een vertekend beeld van de omgeving. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht: bij dit type beveiligingscamera kun je namelijk maximaal acht gebieden selecteren, waarvan een ‘normaal’ beeld wordt gemaakt. Hierbij is alles in verhouding: net zoals bij een ‘normale’ camera. 

Camerabeveiliging is dé toekomst: deze techniek gaat vele andere vormen van beveiliging vervangen, zoals: rookmelders en bewaking.

Beveiligingscamera’s installeren

Heb je voor jouw situatie de juiste camerabeveiliging aangeschaft? Dan kan een goede installatie daarbij niet ontbreken. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of het uit te besteden aan een professional. Door de installatie van je beveiligingscamera uit handen te geven ben je er 100% zeker van dat dit goed gebeurt. Ook weet je zeker dat alles werkt, bijvoorbeeld op het moment van een inbraak. Het is namelijk zonde dat er één of meerdere beveiligingscamera’s hangen en blijkt dat er in een verkeerde hoek wordt gefilmd. Of nog erger: dat er niks is opgenomen. Camerabeveiliging inclusief installatie is dus altijd aan te raden.


Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je weten welke beveiligingscamera het beste zou passen in jouw situatie? Bij Camerabeveiliging B.V. helpen we je graag verder: samen denken we na over een passend advies. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op via onze website.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant