Ga direct naar de inhoud

Checklist: hoe start ik een horecabedrijf?

Een horecabedrijf starten.jpeg

U wilt een horecabedrijf starten. Daarvoor moet u aan flink wat regels en randvoorwaarden voldoen. U moet bijvoorbeeld de nodige vergunningen regelen en voldoende personeel werven. In dit artikel leidt relatiemanager verzekeren Jaap Scholte u langs de 5 belangrijkste aandachtspunten.

Belangrijk bij de start van elk (horeca)bedrijf

Wanneer u een horecabedrijf start, moet u een aantal stappen doorlopen die voor ieder bedrijf gelden. Zoals inschrijven bij de KVK, financiering regelen en een rechtsvorm kiezen. Deze stappen vindt u in het artikel: Hoe start u een bedrijf? ‘Ik raad beginnende horecaondernemers ook altijd aan een goed ondernemersplan te schrijven,’ vertelt Jaap. ‘Daarmee krijgen ze goed hun doel voor ogen: voor zichzelf én voor bijvoorbeeld de bank.’ 

Lees ook: Begint u een bedrijf? Maak een ondernemingsplan!

 

Checklist voor de start van een horecabedrijf

Omdat u in de horeca uw gasten alcohol en/of voedsel serveert, gelden er bijzondere regels en voorwaarden. Ook kunt u weinig beginnen zonder goed personeel. Of u aan al die voorwaarden voldoet, kunt u nagaan met onderstaande checklist.

1. Heeft u voldoende gastvrij personeel? 

Misschien duurt het nog even voordat u uw horecazaak daadwerkelijk opent, maar gezien de krapte op de arbeidsmarkt kan het geen kwaad om nu al te beginnen met personeel werven. ‘Het vinden van het juiste personeel is momenteel een van de grootste uitdagingen wanneer u een horecabedrijf start,’ vertelt Jaap. ‘Het aanbod is veel kleiner dan de vraag. Vooral het vinden van koks en bedienend personeel is erg lastig nu. U kunt hiervoor de hulp inschakelen van uw branchevereniging. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is met meer dan 20.000 leden de grootste in Nederland. Op hun website vindt u veel bruikbare tips over personeel werven en behouden. De KHN biedt ook advies en begeleiding bij het starten van uw horecazaak.’ 

Lees ook: Welk contract geeft u uw medewerkers in de horeca? 

 

2. Heeft u alle nodige vergunningen op zak?

In de horeca heeft u een hele serie vergunningen nodig. Welke precies, is afhankelijk van het soort horecabedrijf dat u gaat starten en vooral ook van de gemeente waarin u dat wilt doen. U heeft een vergunning nodig:

  • Om een horecazaak te starten. Gemeenten bepalen zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven moeten voldoen. In de meeste gemeenten heeft u een exploitatievergunning nodig om een horecabedrijf te starten. Dat kunt u nagaan op de pagina ‘Exploitatievergunning horecabedrijf’ van de KVK. 
  • Om een terras neer te zetten. Ook dit verschilt per gemeente: in sommige gemeenten heeft u geen vergunning nodig, zolang u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Of u in uw gemeente een terrasvergunning nodig heeft, kunt u controleren op de pagina ‘Terrasvergunning aanvragen en regels voor uw terras’. 
  • Om alcohol te schenken. Per 1 juli 2021 is de Drank en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Dit zijn de regels waaraan u moet voldoen om drank te verkopen in uw horecazaak. Zo moet er altijd een medewerker aanwezig zijn met een SVH Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne.  

 

3. Serveert u veilig voedsel?

Wanneer u een horecazaak start, is hygiëne een belangrijk punt van aandacht. Zeker wanneer u hapjes en/of maaltijden op de kaart heeft staan. Jaap: ‘Undercoverprogramma’s op televisie laten zien hoe belangrijk een schone keuken is voor een veilige bereiding van voedsel. U wilt boven alles voorkomen dat uw gasten een voedselvergiftiging oplopen. Bovendien wilt u dat ze terugkomen omdat het eten zo goed smaakte. Het liefst wilt u dat ze bijdragen aan uw reputatie door een positieve recensie te schrijven op Tripadvisor of The Fork. Dat kan alleen wanneer u op de juiste momenten en manieren ingrediënten inkoopt, bewaart, registreert en bereidt. Dat alles in een brandschone keuken, met goed werkende apparatuur.’ 

Voedselveiligheid: hygiëne

Uw keukenpersoneel is wettelijke verplicht te werken volgens de Hygiënecode. Daarmee voldoen ze aan de HACCP-eisen: de wettelijke voorschriften voor voedselveiligheid. De Hygiënecode is een handboek over veilig en hygiënisch voedsel bereiden. U kunt de meest actuele versie bestellen op de website van de KHN. Let op: bij een inspectie kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de Hygiënecode vragen. Daarnaast bent u verplicht uw zaak in te schrijven in het register van de NVWA

Goed onderhouden apparatuur

Wanneer u een horecabedrijf start, kunt u beter niet bezuinigen op apparatuur. Jaap: ‘Grote keukenbranden worden dikwijls veroorzaakt door gebrekkige of slecht onderhouden apparatuur. Een bekende veroorzaker is de bakdampafzuiging die niet regelmatig wordt schoongemaakt: de opgehoopte vetaanslag kan dan heel snel vlam vatten en een onblusbare brand veroorzaken. Schaf kwalitatief goede apparaten aan en zorg dat die regelmatig onderhouden worden. Daarvoor sluit u onderhoudscontracten met erkende servicemonteurs.’ 

 

4. Heeft u alle risico’s in kaart? 

Wat voor horecabedrijf u ook gaat beginnen: iedere zaak brengt andere risico’s met zich mee. ‘Die risico’s kunt u verkleinen door preventieve maatregelen te nemen. Door een risico-inventarisatie en -evaluatie te (laten) doen, komt u erachter waar in uw bedrijf ongelukken schuilen; voor uw personeel en uw gasten! Horecaondernemers die maaltijden laten rondbrengen door bezorgers op e-bikes bijvoorbeeld, beseffen niet welke risico’s ze daarmee lopen.’

Lees ook: Top 3 risico's in de horeca

 

5. Bent u verzekerd om in bedrijf te kunnen blijven?

Risico’s die u niet helemaal kunt uitsluiten, kunt u verzekeren. Jaap: ‘Wanneer u een horecabedrijf wilt starten, moet u in elk geval goed verzekerd zijn tegen brand- en ongevallenschade. Daarnaast moet u nadenken over een inkomsten- en verzuimverzekering en voor uzelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Met een aov kan uw zaak openblijven wanneer u zelf arbeidsongeschikt raakt.’ 

Gaat u binnenkort een horecabedrijf starten? Uw verzekeringsadviseur kan u vertellen welke verzekeringen in uw geval onmisbaar zijn.

Onbezorgd ondernemen in de horeca?

Het horeca-arrangement is een pakket met de belangrijkste verzekeringen voor uw zaak en personeel

ABN AMRO

Jaap Scholte

Relatiemanager verzekeren bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant