Ga direct naar de inhoud

Een hoog ziekteverzuim: wat zijn de gevolgen voor uw bedrijf

Gevolgen van hoog ziekteverzuim.jpg

Het ziekteverzuim in Nederland is hoger dan ooit. En dat terwijl werkgevers al voor zoveel uitdagingen staan. Irma Neuzerling, adviseur Inkomen bij ABN AMRO Verzekeringen, legt in dit artikel uit wat de gevolgen van een hoog ziekteverzuim voor de werkgever zijn. Ook geeft ze bruikbare tips om verzuim te voorkomen.

Hoe hoog is het ziekteverzuim?

In het eerste kwartaal van 2022 is het ziekteverzuim onder Nederlandse werknemers gestegen tot 6,3 procent, het hoogste percentage dat het CBS ooit heeft gemeten. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2021 was dat nog 4,8 procent. ‘Corona is direct en indirect de grootste boosdoener,’ vertelt Irma. ‘Veel werknemers hebben last van - soms langdurige – nadelige effecten van een COVID-infectie op hun gezondheid. En doordat veel sectoren te kampen hebben met een personeelstekort, ook deels veroorzaakt door corona, is de werkdruk hoger, wat ook weer tot uitval van personeel kan leiden.’

 

Wat zijn de gevolgen van hoog ziekteverzuim voor de werkgever?

De impact van ziekteverzuim op een bedrijf kan heel groot zijn. Zeker als meerdere werknemers een langere periode ziek zijn. ‘Het grootste risico is langdurig verzuim,’ waarschuwt Irma. Het is heel simpel: een jaar een zieke werknemer betekent een jaar loon doorbetalen. Tel daar de kosten voor vervanging en de begeleiding van terugkeer bij op en dan wordt duidelijk dat ondernemers hier failliet aan kunnen gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen voor de productie en continuïteit van het bedrijf.’

Lees ook: Verplichte loondoorbetaling een risico voor de werkgever

Irma hoort vaak: ‘Wij hebben veel jongen mensen in dienst; de kans dat die langdurig ziek worden is klein.’ Maar ook jonge mensen kunnen een burn-out krijgen. ‘Werknemers met een burn-out keren gemiddeld pas na 7 à 8 maanden weer terug op het werk. Afhankelijk van de hoogte van uw loonsom kunnen langdurig zieke medewerkers daarnaast gevolgen hebben voor uw Whk (Werkghervattingskas) -premie.’

Meer over de stijging van werkgeverslasten door langdurig verzuim leest u in het artikel: Is het voordeliger om eigenrisicodrager te worden?

Tip 1: Houd zicht op verzuim

Wanneer u heel druk bezig bent om uw bedrijf op de rails te houden, heeft u misschien minder zicht op het verzuim onder uw werknemers. Irma adviseert haar klanten daarom een duidelijk verzuimprotocol op te stellen en die te delen met alle werknemers. ‘Zij weten dan precies wanneer ze zich ziek moeten melden en wat ze moeten doen als ze langer dan zes weken ziek zijn. Met een goede verzuimregistratie houdt u beter zicht op wie, hoelang ziek is, waardoor u in een vroeg stadium in gesprek kunt gaan met de werknemer om langdurig verzuim te voorkomen.’

Lees ook: Wet verbetering poortwachter: wat moet u doen bij langdurig ziekteverzuim?

 

Tip 2: Toon oprechte aandacht

Er zijn nog meer manieren om verzuim te voorkomen. Een groot deel, maar liefst 42 procent, van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door problemen buiten het werk, zoals schulden (bijvoorbeeld door de stijgende energielasten), tieners met psychische problemen of mantelzorg voor een zieke ouder. Hoe kunt u voorkomen dat werknemers met problemen in de privésituatie zich ziek melden? ‘Dat hoeft helemaal geen bakken met geld of heel veel tijd te kosten,’ legt Irma uit. ‘Wanneer u oprechte aandacht heeft voor de problemen van uw werknemer en adequaat inspringt op de situatie, kunt u voorkomen dat die werknemer zich ziek meldt. Komt u er zelf niet uit met de werknemer? Schakel dan externe hulpverlening in, zoals een coach of schuldhulpverlening. Uw verzekeringsadviseur kan u de weg wijzen naar de juiste hulpinstantie.’

 

Wees alert op presenteïsme

In deze economische onzekere tijd zijn meer mensen bang om hun baan te verliezen. Dat leidt steeds vaker tot presenteïsme: dit is het verschijnsel dat werknemers elke dag naar hun werk gaan, terwijl ze eigenlijk thuis zouden moeten blijven omdat ze fysieke of psychische gezondheidsproblemen hebben. Uiteindelijk is dat voor niemand goed, want deze werknemers zijn niet in staat hun werk goed te doen. Bovendien is de kans op verzuim door een burn-out groot. Ons advies: signaleert u een mentaal afwezige werknemer? Ga in gesprek en probeer erachter te komen hoe u hem of haar kunt helpen.

 

Tip 3: Zorg voor een veilige en prettige werkplek

Aandacht voor de privésituatie van uw werknemers is belangrijk, maar minstens net zo belangrijk is aandacht voor een veilige en fijne werkplek. Dat kan heel praktisch zijn: een werkplek met goed meubilair, voldoende daglicht, genoeg pauzes. Daarnaast kunt u zelf op allerlei manieren bijdragen aan een prettige werksfeer. Bijvoorbeeld door uw werknemers te betrekken bij de successen én tegenvallers van het bedrijf. Dat doet u ook door uw waardering te uiten en complimenten te geven. Zorg daarnaast dat u weet wat er speelt op de werkvloer. Kunnen uw werknemers niet goed met elkaar overweg? Ga tijdig met ze in gesprek over een oplossing. Dat komt de werksfeer ten goede. 

 

Tip 4: Bezuinig niet op uw verzuimverzekering

Werkgevers staan momenteel onder grote financiële druk. ‘Veel ondernemers moeten nu de NOW-voorschotten terugbetalen,’ licht Irma toe. ‘En dan zijn er nog de stijgende energie- en loonkosten: het minimumloon gaat per 1 januari 2023 met ruim 10 procent omhoog. De primaire reactie van werkgevers is om te bezuinigen op de verzuimverzekering. Wij adviseren ze met klem om dit niet te doen. Juist nu niet! Zolang werknemers gezond aan het werk blijven is er inderdaad geen probleem, maar als er ook maar één werknemer langere tijd ziek wordt en de werkgever heeft geen verzuimverzekering, dan is de kans groot dat hij eronderdoor gaat.’ 

Lees ook: Failliet door ziekte medewerker: "Verplichte loondoorbetaling werd te veel".

 

Tip 5: Blijf investeren in duurzame inzetbaarheid

Irma en haar collega’s bespreken met al hun klanten de mogelijke gevolgen van ziekteverzuim en met name het risico van loondoorbetaling. ‘Omdat verzuim zo’n grote impact kan hebben, besteden we bij ABN AMRO Verzekeringen veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid. In deze roerige tijden is het belangrijker dan ooit te zorgen dat uw werknemers fit en met plezier aan het werk blijven. Daarmee garandeert u tenslotte de financiële gezondheid van uw bedrijf en kunt u de concurrentie voorblijven.’ 

Neem eens een kijkje op onze themapagina: Duurzame inzetbaarheid
 

Irma Neuzerling

Irma Neuzerling

Adviseur Inkomen bij ABN AMRO Verzekeringen

    Meer voor

    Ook interessant