Vervanging van de Franchisecode
Op 1 januari 2021 – alweer een jaar geleden – is de Franchisewet ingegaan. Deze wet vervangt de Franchisecode uit 2016, die zelfregulering in de branche (850 formules, 34.000 vestigingen en 375.000 werknemers) moest bevorderen. De code gaf handvatten om de relatie tussen franchisegevers en -nemers te stroomlijnen. Het gewenste resultaat bleef echter uit. Niet alleen was de code te algemeen geformuleerd en te beknopt: het had ook geen wettelijke basis. Het was dus niet verplicht om de code toe te passen. Daar brengt de Franchisewet sinds 2021 verandering in.
Wat is het doel van de Franchisewet?
Het is de bedoeling dat de Franchisewet van 2021 de belangen van de franchisegever en -nemer meer in balans brengt. Het moet dus zorgen voor een evenwichtige samenwerking. Zonder deze wetgeving bestaat het risico op een te machtige positie van de franchisegever.
Waaruit bestaat de wet?
De Franchisewet van 2021 moet de belangen van franchisegevers en -nemers meer in balans brengen. Als ondernemer heeft u tot 1 januari 2023 de tijd om aan alle eisen te voldoen. Om u op weg te helpen, benoemen wij hieronder de vier belangrijkste onderdelen.
Precontractuele fase en ‘stand-stil’ periode
Met de Franchisewet wil de overheid de informatiepositie van de franchisenemer versterken. Voor het sluiten van een overeenkomst moeten de partijen onderling alle relevante algemene en financiële informatie uitwisselen. In het Burgerlijk Wetboek (art. 913 boek 7 BW) is vastgelegd welke informatie u ter beschikking moet stellen. Na een akkoord geldt een bedenktermijn van vier weken waarin geen tussentijdse, extra eisen gesteld mogen worden.
Zorgplicht
In de financiële wereld horen we de term ‘zorgplicht’ steeds vaker. In de Franchisewet bekent dit dat beide partijen zich als een ‘goed franchisegever’ en een ‘goed franchisenemer’ gedragen. Zo moet de franchisegever relevante ondersteuning bieden.