Ga direct naar de inhoud

Vakantiekrachten inhuren? Hier moet u op letten

Vakantiekrachten inhuren.jpg

De zomer staat voor de deur. Dat betekent niet voor iedere ondernemer een periode van rust. In sommige sectoren zijn dan juist extra handen nodig, zoals in de horeca en de agrarische sector. Scholieren en studenten zijn prima, betaalbare vakantiekrachten, maar weet u aan welke wet- en regelgeving u moet voldoen als u minderjarigen inhuurt? Henk den Hertog, relatiemanager Verzekeren Inkomen & Zorg van ABN AMRO Verzekeringen zet het voor u op een rijtje.

Houd u aan de regels

Scholieren en studenten zijn interessante tijdelijke werknemers voor piekperiodes. Ze hebben in de zomer veel tijd en bovendien geldt voor hen een lager minimumloon. Maar u mag ze alleen inhuren, als u zich aan bepaalde regels houdt. Daarbij is vooral de leeftijd heel belangrijk. Tijdens de zomermaanden controleert de Inspectie SZW altijd extra, dus het loont de moeite om die regels even goed door te lezen.

 

Nog geen 16?

Jongeren tot 16 jaar mogen bijvoorbeeld alleen onder bepaalde voorwaarden in de vakantie werken. Zo mogen ze maximaal 7 uur per dag werken en niet op zondag. Ze mogen nog niet achter de kassa werken of in horecazaken waar alcohol wordt geschonken. Ook mogen ze nog geen zwaar of gevaarlijk werk doen. Minderjarigen vanaf 16 jaar mogen al meer soorten werk doen en langer: gemiddeld 40 uur per week. Maar u mag ze niet ’s nachts laten werken of op oproepbasis.

 

Goed geregeld met een contract

En vanzelfsprekend wilt u ook vakantiewerk goed regelen. Dat kan met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of een oproepcontract: beide hebben zo hun voors en tegens, waar u zich even in moet verdiepen. Bedenk dat als u uw vakantiekrachten een contract aanbiedt, ze dezelfde rechten hebben als uw andere werknemers. U moet ze bijvoorbeeld doorbetalen bij ziekte. Ook krijgt u hierdoor te maken met de Wet werk en zekerheid die u bijvoorbeeld verbiedt een proeftijd op te nemen in de overeenkomst. En als uw vakantiekrachten jonger zijn dan 16, moeten ouders de arbeidsovereenkomst mee ondertekenen.

 

Redelijke beloning

Als uw bedrijf niet onder een verplichte cao valt, mag u het loon zelf vaststellen. Dat moet vanzelfsprekend wel minimaal het minimumloon zijn voor die leeftijd. Is er wel een cao geldig? Dan staan daarin voorwaarden voor het loon. Als u de vakantiekrachten inhuurt via een uitzendbureau, geldt voor hen de cao voor uitzendkrachten. U moet sowieso rekening houden met vakantietoeslag: 8 procent van het totaal verdiende bruto loon dat seizoen. Bedenk tot slot dat goede vakantiekrachten moeilijk te vinden zijn, dus als u ze aan u wilt binden en wilt dat ze u aanbevelen als werkgever, raad ik u aan goed voor ze te zorgen. En vooral: laat hen weten dat u ze waardeert; in woord én beloning.’

Henk den Hertog

Relatiemanager Verzekeren Inkomen & Zorg bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant