Ga direct naar de inhoud

Start uw eigen onderneming

Een stappenplan

Mediapolis_1.jpg

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken: uw inschrijving bij de KVK, het openen van een zakelijke rekening of het afsluiten van verzekeringen. Om u verder het helpen, hebben wij de belangrijkste stappen op een rijtje gezet. Zo kunt u zich richten op het najagen van kansen.

Hoe gaat u ondernemen?

Heeft u al nagedacht over hoe u wilt ondernemen? Schep duidelijkheid met een ondernemersplan. Hierin stelt u vragen, zoals:

  • Ga ik als zzp’er aan de slag of neem ik personeel?
  • Word ik bedrijfsleider of besteed ik dat uit?
Hoe gaat u ondernemen.jpg

Bedenk een bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam moet het juiste gevoel oproepen, goed te onthouden en niet te moeilijk te spellen zijn. Verder mag de naam niet al bestaan: controleer dit in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK)! Bedenk dat de naam ook onderdeel wordt van het internetadres van uw website.

Bedenk een bedrijfsnaam.jpg

Kies een rechtsvorm

De rechtsvorm die u kiest, bepaalt onder meer uw belastingverplichtingen en wie aansprakelijk is in het geval uw bedrijf schulden maakt. Een overzicht van de mogelijkheden en daarbij behorende voorwaarden vindt u op Ondernemersplein.nl.

Kies rechtsvorm .jpg

Schrijf uw bedrijf in bij de Kamer van Koophandel

Iedere onderneming in Nederland moet geregistreerd staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Inschrijven kan vanaf één week voordat u start met uw bedrijf tot uiterlijk 1 week na de start. U maakt daarvoor online een afspraak bij een KVK-kantoor bij u in de buurt. 

Inschrijven bij de KVK .jpg

Open een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening is niet verplicht, maar biedt wel voordelen. Zo is het makkelijker om uw administratie overzichtelijk te houden, kunt u maandelijks een bedrag opzij zetten voor afdrachten en bijdragen én voldoet u aan de vraag van een eventuele boekhouder.

Zakelijke rekening openen.jpg

Kijk of u financiering nodig heeft

Om een eigen bedrijf te starten heeft u geld nodig. Heeft u zelf niet voldoende middelen op de bank staan? Dan kunt u overwegen geld te lenen, bijvoorbeeld bij ABN AMRO. In sommige gevallen heeft u hier een ondernemingsplan voor nodig. 

Financiering regelen.jpg

Dek uw bedrijfsrisico's af

Het starten van een eigen bedrijf brengt altijd risico’s met zich mee. Laat u hier vooraf goed over adviseren. Sommige risico's kunt u eenvoudig voorkomen, maar in andere gevallen is een zakelijke verzekering de beste optie. 

Verzekeren van bedrijfsrisico's.jpg

Richt uw administratie in

U bent verplicht uw administratie bij te houden en ten minste 7 jaar te bewaren voor eventuele controle door de Belastingdienst. Tegenwoordig kunt u vrijwel alles digitaal vastleggen: in programma’s, die met elkaar kunnen communiceren.

Richt uw administratie in.jpg

Laat een huisstijl en website ontwikkelen

Een huisstijl is de visuele identiteit van uw bedrijf. Daarbij kunt u denken aan een logo, het lettertype dat u gebruikt en andere grafische elementen. Ze komen ook terug op uw website: het visitekaartje van uw bedrijf. Die moet direct de juiste indruk maken. 

Laat een huisstijl en website ontwikkelen.jpg

Ga op zoek naar klanten

Netwerken is het sleutelwoord. Maak een LinkedIn-pagina aan, zodat u ook online aan uw netwerk kunt gaan bouwen. Ga naar evenementen en bijeenkomsten van branchegenoten. Vertel iedereen die het wil horen over uw nieuwe bedrijf. 

Ga op zoek naar klanten.jpg

Meer weten? Wij helpen u op weg met praktische video's en artikelen

Hoe start u een eigen bedrijf

Hoe start u een eigen bedrijf. Stappenplan

Ook interessant