Ga direct naar de inhoud

Cybersecurity-tips voor thuiswerkers

cyber security tips.jpg

Thuiswerken brengt nieuwe risico’s op het gebied van cyber- en datasecurity met zich mee. Dat komt bijvoorbeeld doordat het netwerk waarop mensen inloggen minder goed beveiligd is en doordat mensen op dat netwerk hun privé en zakelijke apparaten wisselend gebruiken. Cybersecurity-specialist Perfect Day geeft je 13 tips om het risico op hacks, malware en gestolen data te verkleinen.

'We zien een snelle verschuiving in de aandacht van cybercriminelen,' vertelt Thomas Mes: 'Waar zij zich vroeger op gaten in de techniek richtten, gaat hun aandacht nu uit naar het misleiden van mensen. Denk bijvoorbeeld aan phishing-mails en spookfacturen. Het kan nooit kwaad, maar vanwege het vele thuiswerken is het extra belangrijk om cybercriminaliteit te voorkomen.' 

Download de infographic

 

✓ 1. Update je apparaten & software

Update tijdig je computers, mobiele apparaten, browser, plugins, besturingssysteem, applicaties, antivirus en firmware. Zet de automatische updates aan.

✓ 2. Gebruik een beveiligde verbinding

Gebruik alleen vertrouwde (wifi)netwerken. Zorg dat je medewerkers (vanuit huis) gebruikmaken van een virtueel-privé-netwerk (VPN). Zet thuis een sterk wachtwoord op. Maak een gasten-wifi aan zodat bezoek op een ander netwerk inlogt dan het netwerk waar je op werkt.

✓ 3. Gebruik antivirus & firewall

Installeer een antivirusprogramma, bijvoorbeeld ESET of BitDefender. Gebruik dit voor alle computers en mobiele apparaten, dus ook voor Apple-producten. Installeer een firewall.

✓ 4. Gebruik veilige wachtwoorden & wachtwoordmanager

Gebruik sterke wachtwoorden en geef elk account een ander wachtwoord. Sla deze veilig op in een wachtwoordmanager, bijvoorbeeld LastPass of Dashlane.

✓ 5. Pas twee-staps-verificatie toe

Beveilig je accounts en apparaten met een extra stap door middel van een authenticator, een code via sms, vingerscan of gezichtsherkenning.

✓ 6. Houd werk en privé gescheiden

Gebruik geen privé e-mailaccounts op je zakelijke apparaten. Werk thuis het liefst op zakelijke apparatuur. Doe privé-zaken zoals shoppen, spelletjes en social media op een ander apparaat of tenminste onder een ander account.

✓ 7. Wees alert op phishing e-mails en telefoontjes

Controleer de inhoud, links en afzender van de e-mails en scan de bijlage. Wees alert op spookfacturen en neem bij twijfel contact op.

✓ 8. Wissel gevoelige gegevens veilig uit

Verstuur gevoelige gegevens op een beveiligde manier en niet via applicaties van derden. Zorg voor veilige (cloud)opslag.

✓ 9. Organiseer je werkplek

Vergrendel je computer of log uit wanneer je er niet achter zit. Berg je computer buiten werktijd veilig op. Laat geen gevoelige documenten liggen.

✓ 10. Download geen onbekende software

Gebruik alleen bekende software die wordt ondersteund of erkend door de leverancier.

✓ 11. Beperk de toegang tot gegevens & systemen

Bekijk kritisch welke gegevens en systemen je nodig hebt. Stel aan de hand daarvan rechten in binnen applicaties en gedeelde schijven of mappen. Zet het delen van bestanden en printers uit. Laat anderen niet op je computer.

✓ 12. Maak back-ups

Maak zelf regelmatig en voldoende back-ups. Of zorg ervoor dat je zakelijke bestanden meegaan in de automatische back-ups.

✓ 13. Weet wie je moet bereiken

Maak een noodplan. Wat moet er gebeuren en wie moet je waarschuwen bij een cyber-incident? Vermijd (vermoedelijke) problemen en datalekken altijd!

Onze tips voor cybersecurity visueel in kaart brengen? Download onze infographic

 

Met deze cybersecurity-tips van Perfect Day ben je al een eind op weg. Wil je helemaal zeker zijn dat je op een veilige manier thuiswerkt? Schakel dan de hulp van een expert in.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant