Ga direct naar de inhoud

Ik wens je een gelukkig nieuw jaar, zonder wensballonnen

Wensballonnen.jpg

Het einde van het jaar is in zicht. Een wensballon opsteken lijkt dan een goed alternatief op vuurwerk. Maar helaas, ook dit schijnbaar onschuldige vermaak kan tot veel ellende leiden. Karin Ensing, schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen, waarschuwt voor het (brand)gevaar van wensballonnen.

Geen goed alternatief voor vuurwerk

‘Op oudejaarsavond willen we het liefst alle ellende van het huidige jaar aan een vuurpijl binden en hoog in de lucht tot ontploffing brengen. Ik begrijp heel goed dat mensen een wensballon een goed alternatief vinden om het jaar feestelijk uitgeleide te doen. Helaas brengt zo’n brandende lampion iets te veel risico’s met zich mee om die met een gerust hart op te laten.

Wat zijn de risico’s van wensballonnen?

Een brandende wensballon – ook wel ‘Thaise ballon’ of ‘gelukslampion’ genoemd – kan prachtig sierlijk de lucht in zweven. Ik zeg nadrukkelijk ‘kan’, want met een beetje wind wordt de ballon al instabiel. Hij kan dan zomaar in een vuilcontainer, op een rieten dak of op een andere brandbare ondergrond terechtkomen. Wij hebben al een aantal grote brandschades binnengekregen, die bleken veroorzaakt door een wensballon. Als je bedenkt dat het een papieren zak is met een brander eronder, vind ik het toch al verbazingwekkend dat ze nog verkocht mogen worden. Daarnaast zorgen de ballonnen voor overlast in het verkeer op de weg en in de lucht. Om nog maar te zwijgen over het dierenleed dat ze veroorzaken.’

 

Het kan eigenlijk niet veilig

Ook de brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af, om de simpele reden dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Wil je ondanks de risico’s toch een wensballon oplaten? Doe dat dan zo veilig mogelijk. Op de site van de brandweer vind je een aantal wettelijk veiligheidsregels en nuttige tips. De belangrijkste noem ik hier:

 • Laat nooit een wensballon op bij een wind krachtiger dan 2 beaufort (ca. 10 km/uur). Dat is net niet meer windstil: je ziet takken lichtjes bewegen. In Nederland is het zelden windkracht twee, dus de kans dat je op oudejaarsavond veilig een wensballon kunt oplaten, is vrijwel nihil.
 • Laat de wensballon nooit in de buurt van brandbare objecten, hoge gebouwen, bomen of andere hoge objecten op. Een goede vuistregel is: de afstand moet minimaal twee keer de hoogte van het dichtstbijzijnde obstakel zijn.
 • Wacht na aansteken anderhalve minuut voordat je de ballon loslaat. Kijk de ballon zo lang mogelijk na, zodat je bij gevaar nog kunt ingrijpen. Houd altijd een emmer bluswater bij de hand.

 

Preventietips: brandschade rond de jaarwisseling

Heeft mijn blog bij jou de angst voor een containerbrand aangewakkerd? Plaats je containers dan ruim voor de jaarwisseling minimaal tien meter van de gevel. Als de container brandbaar materiaal bevat, kun je die het beste afsluiten met een metalen deksel, niet met een zeil. Sluit daarnaast je brievenbus af, zodat er geen vuurwerk in of door gegooid kan worden. Loop eens een rondje om het bedrijf heen en probeer zoveel mogelijk brandbare zaken te verwijderen of te verplaatsen. Het risico op brandschade rond de jaarwisseling wordt daardoor zoveel mogelijk beperkt.

Er is dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod, wel hebben de volgende twaalf gemeenten besloten om een vuurwerkverbod af te kondigen:

 • Amsterdam,
 • Rotterdam,
 • Schiedam,
 • Haarlem,
 • Bloemendaal,
 • Heemstede,
 • Apeldoorn,
 • Nijmegen,
 • Heumen,
 • Mook en Middelaar,
 • Soest
 • Utrechtse Heuvelrug.  

Dat wil echter niet zeggen dat iedereen die zich tijdens de jaarwisseling in die gemeenten bevindt, zich daar aan het vuurwerkverbod zal houden. Neem dus ook maatregelen als je bedrijf in één van die gemeenten zit, waarvoor een vuurwerkverbod is afgekondigd. 

Een veilig en gezond nieuwjaar

Tot slot hopen wij dat, nu er op de meeste plaatsen weer vuurwerk afgestoken mag worden, je een gezellig, warm, sfeervol en veilige eindejaarsviering mag beleven. Alle medewerkers van ABN AMRO Verzekeringen wensen je een gezond, gezellig en veilig nieuw jaar.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant