Ga direct naar de inhoud

Vitaliteit: energie en levenskracht voor een bevlogen werkleven

Vitaliteit en energie.jpg

Deze week is de Nationale Vitaliteitsweek: een prachtig moment om samen met de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties stil te staan bij vitaliteit. Judith van Eersel, vitaliteitstrainer- en coach bij Building Human Talent, heeft als missie om werkend Nederland bewust te maken van het belang van vitaliteit. In dit artikel geeft ze tips om te achterhalen waar jij (en jouw personeel) energie van krijgt.

Het doel van de Nationale Vitaliteitsweek is om mensen bewust te maken van vitaliteit. Het is belangrijk dat je regie neemt als het gaat om je eigen welzijn. Tijdens deze themaweek kun je dan ook ideeën opdoen om je vitaliteit te verbeteren en te behouden. ‘Bij Building Human Talent geloven we dat het bewust worden van je eigen energie cruciaal is voor persoonlijke groei, vitaliteit en het creëren van veerkrachtige en vitale organisaties.’

 

Wat is vitaliteit eigenlijk?

Vitaliteit wordt vaak geassocieerd met zaken als bedrijfsfitness en workshops; bijvoorbeeld over gezonde voeding of stressbeheersing. Natuurlijk zijn dit belangrijke aspecten van vitaliteit, maar er is zoveel meer.

[vitali'tɛit] - mate waarin iemand krachtig en energiek is

Maar wat is vitaliteit dan wel? Volgens het woordenboek betekent vitaliteit "energie en levenskracht." Maar hoe krijgen en houden we die energie dan? Energie is een abstract begrip; het is niet tastbaar. Toch kunnen we allemaal goed aanvoelen of we energie hebben of niet. En we kunnen ook de aanwezigheid (of het gebrek daaraan) bij anderen zien en voelen. 

 

Energie, kernwaarden en vitaliteit

Vitale mensen zijn vaak gepassioneerde en betrokken mensen. Ze weten waar ze voor opstaan en hebben een verbinding met een doel dat voor hen belangrijk is. Dat doel kan groot zijn, maar het kan ook iets kleins zijn; zolang het voor hen maar betekenisvol is. Dit betekent vaak dat deze mensen hun kernwaarden goed kennen en dat ze keuzes durven te maken die daarmee in lijn liggen. Dit geeft zelfvertrouwen én energie.

Energie liegt niet. Het is weliswaar een momentopname, maar het is er wel of het is er niet… En daarmee is energie een ontzettend interessante én belangrijke raadgever. 

 

Dagboek bijhouden: wat geeft en kost energie?

Door bij te houden wat energie geeft en wat energie kost, kunnen we veel inzicht in onszelf krijgen. Een eenvoudige manier om dit te doen, is om gedurende bijvoorbeeld twee weken een dagboek bij te houden waarin je noteert wat je energie geeft en wat energie kost. Dit kunnen bepaalde taken, situaties, gesprekken, mensen of activiteiten zijn. Alleen al het bijhouden van deze informatie leidt tot interessante inzichten. Nog interessanter is om een stapje verder te gaan en te ontdekken waar deze energiegevers en -vreters voor JOU echt over gaan.

Stel dat je bijvoorbeeld een brainstormsessie hebt geleid die jou energie gaf. Waarom was dat? Ging het om de samenwerking met anderen? Ging het om het oplossen van een probleem? Was het de creativiteit die je aansprak? Vond je het leuk om zo'n sessie te leiden? Ging het om het plezier dat je met anderen had? Was het onderwerp van de sessie iets waar je echt enthousiast over bent? Jouw energiegever kan dus over verschillende aspecten gaan.

Deze diepere laag vertelt meer over jouw kernwaarden. En die zijn interessant, want als je deze helder hebt, heb je je interne kompas gevonden. Deze helpt je richting te geven en de juiste keuzes te maken. En het maken van de juiste keuzes geeft op zijn beurt weer energie. 

Tips voor meer energie en vitaliteit

Energie heeft aandacht nodig. Hieronder deel ik een aantal tips om meer aandacht te besteden aan jouw energie:

  1. Sta ‘s morgens een kwartier vroeger op. Neem de tijd om aandacht te besteden aan jezelf:
    1. Hoeveel energie heb je? Hoe voelt je lijf vandaag? Doe wat fysieke oefeningen om je lijf wakker te maken.
    2. Welke gedachten heb je? Zijn er dingen waar je je zorgen om maakt? Schrijf ze op, dat geeft ruimte in je hoofd.
    3. Welke emoties heb je? En hoe wil je je voelen aan het einde van deze dag? Wat kun je doen (of juist laten) om dat gevoel te bereiken? 

Deze oefening gaat over bewustwording: de focus leggen op je eigen energie voordat je je energie besteedt aan anderen. Een kwartiertje voor jezelf kan al het verschil maken. Hieronder deel ik nog een twee tips om je vitaliteit te vergroten. 

  1. Hou gedurende de dag bij wat je energie geeft en wat je energie kost. En ga aan het einde van de dag na wat dat voor jou betekent: welke kernwaarden zitten daaronder? En kun je deze vertalen naar een behoefte voor jezelf?
  2. Durf keuzes te maken. Als je weet wat je energie geeft en wat niet, weet je waar je JA en waar je NEE tegen wilt zeggen. Ga voor jezelf na wat mogelijk is en durf een stap te zetten. Krachtige keuzes zijn lastig, maar geven energie! 

Voer veranderingen door

Als je weet wat voor jou belangrijk is, kun je kijken naar welke veranderingen je wilt maken. Dit kunnen kleine zijn, maar ook grotere. Misschien realiseer je je dat je een deel van je werkzaamheden niet leuk vindt of dat je echt op een verkeerde plek zit. Of je werk past juist heel goed bij wat je belangrijk vindt. Wat de uitkomst ook is, je krijgt meer inzicht en grip op je eigen behoeften en wensen. En dat geeft mogelijkheden om datgene te veranderen wat niet voor jou werkt. Zo kun je meer eigenaarschap nemen over je eigen werk en je eigen energie positief beïnvloeden.

Door dit proces met jezelf aan te gaan, houd je jezelf scherp en in beweging. Je gaat zelf voelen wat goed voor je is, welke stap(pen) je wilt maken en waar je je nog in wilt ontwikkelen. Daarmee breng je meer vitaliteit en plezier in je werkleven en draag je bij aan je eigen duurzame inzetbaarheid.

 

Wat jij als werkgever kunt doen

In deze Nationale Vitaliteitsweek sta ik graag stil bij het belang van vitaliteit en het nemen van regie over ons eigen welzijn. Dit is essentieel voor een evenwichtig en vervuld leven. Door bewust aandacht te besteden aan vitaliteit en welzijn, kunnen organisaties een veerkrachtige en vitale werkomgeving creëren waarin medewerkers kunnen floreren. 

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant