Ga direct naar de inhoud

Wetswijzigingen voor mkb’ers en zzp’ers per januari 2023

Wetswijzigingen januari 2023.jpg

Op Prinsjesdag (20 september 2022) zijn de plannen voor 2023 gepresenteerd. Inmiddels is het nieuwe jaar begonnen en zijn er veel wetswijzigingen ingegaan. In dit artikel hebben wij de belangrijkste wijzigingen van januari voor jou op een rij gezet.

De wetswijzigingen kort samengevat

Belastingen en toeslagen

 • Nieuwe wet tegen excessief lenen bij eigen vennootschap 
 • Vennootschapsbelasting in schijf 1 verhoogd van 15 naar 19%
 • Zelfstandigenaftrek met € 1.280 naar beneden gegaan
 • Geen opbouw fiscale oudedagsreserve meer
 • Overdrachtsbelasting bedrijfspanden gestegen naar 10,4%
 • Prijsplafond op energie voor kleinverbruikers

Consument en markt 

 • Misleidende ‘van-voor’-prijzen vanaf nu verboden

Personeel en inkomen

 • Aanpassing in gebruikelijkloonregeling DGA en afschaffing van doelmatigheidsmarge
 • Oudedagverplichting omzetten naar lijfrente versoepelt naar 5 jaar
 • AOW-leeftijd stijgt met 3 maanden 
 • Werkgevers kunnen meer onbelaste vergoedingen geven aan werknemers
 • Minimumloon met 10% omhoog

Vervoer 

 • Bijtellingsgrens van elektrische (lease)auto’s aangepast naar € 30.000

Verduurzaming 

 • Energielabel C is nu verplicht voor kantoorgebouwen
 • Bedrijven betalen mee aan het opruimen van plastic zwerfafval (UPV)
 • Industrie met veel CO2-uitstoot betaalt meer belasting

De oorlog in Oekraïne, energiecrisis, inflaties en renteverhogingen. Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar. Niet alleen de nieuwe wetswijzigingen maar ook de gebeurtenissen van afgelopen jaar hebben in het komende jaar invloed op de samenleving en de economie. Als ondernemer kan er daarom veel op je afkomen. Op Ondernemen in onzekere tijden deelt onze partner ABN AMRO verschillende thema’s om jou te inspireren en te ondersteunen.

 

Toelichting op de wijzigingen

Belastingen en toeslagen

Wetswijziging excessief lenen bij eigen vennootschap

Er is een nieuwe wet tegen excessief lenen ingegaan. Deze wet stelt dat je als directeur-grootaandeelhouder tot 31 december 2023 de tijd hebt om hoge schulden aan de eigen vennootschap af te lossen. Onder hoge schulden verstaan we € 700.000,- of meer, exclusief eigenwoningschuld. Leen je meer dan dit? Dan betaal je hier 26,9% inkomstenbelasting over. 

Verhoging van de vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting in schijf 1 is verhoogd naar 19%. Daarnaast is de schijfgrens van de vennootschapsbelasting gedaald naar € 200.000,-. Alle winst tot dat bedrag valt in schijf 1. Alle winst boven € 200.000,- komt in schijf 2 terecht.

Daling van zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is met € 1.280,- verlaagd naar een bedrag van € 5.030,-. Hierdoor betaal je meer belasting. De zelfstandigenaftrek zal de komende jaren verder dalen tot € 970,- in 2027. Op de website van de KVK kun je met de rekentool Inkomstenbelasting kijken wat dit voor jou betekent. 

Afschaffing van opbouw fiscale oudedagsreserve

Vanaf dit jaar kun je geen nieuwe fiscale oudedagsreserve meer opbouwen. De fiscale oudedagsreserves die jij als ondernemer al hebt opgebouwd, blijven wel bestaan. Dit geldt ook voor de regels rond de afname van deze reserves.

Meer weten? Op deze pagina legt de Belastingdienst de regels over de afname uit.

Stijging van overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden

De overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden is gestegen naar 10,4%. Teken je in 2023 bij de notaris de akte van levering dan geldt dit percentage. Het nieuwe tarief is ook van toepassing op een tweede woning, grond bestemd voor woningbouw en percelen met onbebouwde grond.

Prijsplafond op energie voor kleinverbruikers

Voor kleinverbruikers is er een prijsplafond voor heel 2023 ingesteld. Hierdoor betaal je een verlaagd tarief tot een maximum van 1.200 m3 gas en tot een maximum van 2.900 kWh stroom. Verbruik je meer dan dat? Dan betaal je de marktprijs.

Meer weten? Lees meer op de pagina van de Rijksoverheid. 

 

Consument en markt

Verbod op misleidende prijzen

Misleidende ‘van-voor’-prijzen zijn voortaan verboden. De ‘van-prijs’ moet nu overeenkomen met de laagste prijs, die in de 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding voor dit product of deze dienst is gebruikt. Er zijn een paar uitzonderingen: 

 • acties waarbij de korting steeds stijgt
 • een product dat minder dan 30 dagen op de markt is
 • een product dat snel bederft (met een ‘te gebruiken tot’-datum)

 

Personeel en inkomen

Aanpassing in gebruikelijkloonregeling (DGA) en afschaffing van doelmatigheidsmarge

Het vaste bedrag bij het bepalen van het gebruikelijke loon (de gebruikelijkloonregeling) voor directeur-grootaandeelhouders (DGA) is aangepast naar € 51.000,-. Daarnaast is de doelmatigheidsmarge afgeschaft. 

Hoe je jouw gebruikelijke loon als directeur-grootaandeelhouder (dga) bepaalt, lees je op deze pagina van de Belastingdienst.

Versoepeling van omzetten oudedagsverplichting naar lijfrente

Het omzetten van de oudedagsverplichting naar lijfrente is versoepeld naar 5 jaar. Heb je in je bv pensioen opgebouwd met een oudedagsverplichting (ODV)? Dan kun je 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd jouw ODV omzetten naar een lijfrente. Goed om te weten: deze maatregel geldt met terugwerkende kracht (tot en met 1 april 2017). 

Stijging AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd is per 1 januari 2023 met 3 maanden omhoog gegaan. Dat betekent dat de AOW-leeftijd nu 66 en 10 maanden is. 

Uitbreiding van onbelaste vergoedingen voor werknemers

Werkgevers kunnen meer onbelaste vergoedingen geven aan werknemers. Zo gaan de loonkosten voor bedrijven omlaag doordat de Aof-premie voor kleine werkgevers is verlaagd. Daarnaast is de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) verruimd naar 1,92% tot een loonsom van € 400.000,-. Ook is onbelaste kilometervergoeding aangepast naar 21 cent per kilometer voor de zakelijke ritten van jezelf en jouw personeel.

Stijging van minimumloon

Het minimumloon is met 10% omhoog gegaan naar € 1.934,40 voor werknemers van 21 jaar en ouder. Betaal je je personeel het minimumloon, dan moet je dit verhogen per 1 januari 2023. De AOW en minimumuitkeringen, zoals de bijstand en de Wajong, stijgen mee.

Let op: ook de WIA-loongrens wordt hiermee in lijn gebracht; deze stijgt naar € 66.956,-. Dit kan gevolgen hebben voor deelnemers aan een WGA-gatverzekering of een WIA-verzekering boven de WIA-loongrens. 

 

Vervoer

Aanpassing van bijtellingsgrens voor elektrische (lease)auto’s

De bijtellingsgrens van elektrische (lease)auto’s is aangepast van € 35.000,- naar € 30.000,-. Is de cataloguswaarde van jouw elektrische (lease)auto hoger dan € 30.000,-? Dan betaal je 22% als bijtelling voor het belastbare inkomen. 

Meer weten over het bijstellingspercentage? Op deze pagina van de Belastingdienst vindt u meer informatie. 

 

Verduurzaming

Nieuw verplicht energielabel voor kantoorgebouwen

Vanaf 2023 is het energielabel C voor kantoorgebouwen met een oppervlakte van 100 m2 of meer verplicht. Lees meer over deze wijziging in dit artikel

Meebetalen aan opruimen plastic zwerfafval

Vanaf dit nieuwe jaar betaal je, als producent of importeur van plastic wegwerpproducten, mee aan de kosten die worden gemaakt voor het opruimen van zwerfafval. Ook moet je jouw klanten aansporen om plastic zwerfafval te voorkomen. Dit heet ook wel de Uitgebreide Producentverantwoordelijkheid (UPV).

Meer weten over deze wijziging? Lees dan het artikel 'Meebetalen aan opruimen plastic zwerfafval (UPV)' van Ondernemersplein.

Industrie met veel CO2-uitstoot betaalt meer belasting

Stoot jouw industriële bedrijf meer CO2 uit dan de vrijgestelde emissieruimte? Dan moet je over dat wat je teveel uitstoot een heffing betalen. Sinds deze maand is de grens van de vrijgestelde emissieruimte verlaagd. Ook geldt er een minimum CO2-prijs.

Meer informatie vindt u op deze pagina van Ondernemersplein. 

 

Voor uitgebreide informatie over de wetswijzigingen verwijzen wij je graag naar de pagina’s 'Wetswijzigingen voor zzp'ers per 1 januari 2023' en 'Wetswijzigingen voor mkb'ers per 1 januari 2023' van de KVK.

Geschreven door

Ook interessant

CSRD (stappenplan)

 • wetgeving
 • verduurzaming