Ga direct naar de inhoud

Beveilig uw bedrijfspand tegen inbraak: 6 tips

Niet alleen de materiële schade, maar ook de emotionele gevolgen van een inbraak zijn niet te onderschatten. Het is daarom verstandig risico’s op diefstal zoveel mogelijk te beperken. Jeroen Overing is adviseur Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Hij deelt zes praktische tips om de beveiliging van uw bedrijfsgebouw te verbeteren.

Geef inbrekers geen kans

Wist u dat ruim 80 procent van alle inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven? Het feit dat het inbrekers vaak lukt om binnen te komen zegt iets over de mate van beveiliging van bedrijfspanden. Met deze zes preventietips, die niet per se duur of ingewikkeld zijn, kunt u de veiligheid van uw pand aanzienlijk verbeteren.


Tip 1: Controleer nieuwe medewerkers

De meest laagdrempelige maatregelen zijn organisatorische maatregelen. Hoe heeft u de zaken georganiseerd en welke afspraken heeft u met uw personeel? Deze maatregelen kosten vaak geen geld. Een referentiecheck voordat u iemand in dienst neemt is gratis. Vul dit aan met een zoekopdracht op bijvoorbeeld Google en Facebook en vraag sollicitanten om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Zo weet u precies wie u aanneemt.

 

Tip 2: Registreer wie binnenkomt en waarom

Leg vast wie welke sleutels heeft en wie toegang heeft tot welke delen van uw zaak. Sluit met elke medewerker een sleutelcontract af. Stel huisregels op voor klanten en een huishoudelijk reglement voor personeel en leveranciers. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en waar hij anderen op kan aanspreken. Begroet leveranciers en klanten bij binnenkomst, zodat ze weten dat ze gezien zijn.


Tip 3: Beveilig belangrijke documenten tegen diefstal

Met de komst van de Meldplicht Datalekken is de beveiliging van belangrijke documenten nog belangrijker geworden. Heeft u alles goed geregeld? Wat gebeurt er wanneer een computer wordt gestolen? Het loont om bij deze (en meer) organisatorische punten stil te staan.


Tip 4: Zorg voor degelijk en goed gemonteerd hang- en sluitwerk

(Rol)deuren en ramen zijn inbraakgevoelige punten die uw aandacht verdienen. Een belangrijke bouwkundige maatregel is degelijk hang- en sluitwerk. Deze herkent u aan het SKG-logo met 2 of 3 sterren. Een goed slot levert een inbreker minimaal drie minuten vertraging op. Dit maakt de pakkans te groot. Hij zal verder zoeken naar een minder goed beveiligd pand.

 

Tip 5: Plaats een hek of beveiliging

Het plaatsen van een omheining is een goede preventieve maatregel tegen inbraak. Wilt u zeker weten dat u de juiste beveiligingsmaatregelen treft en deze op de goede manier worden aangebracht? Schakel dan een erkend bedrijf in. Zowel bedrijven gecertificeerd volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) als BORG-bedrijven kunnen u hierbij helpen. U vindt er een in de buurt op CCV Keurmerken.


Tip 6: Neem elektronische maatregelen

In aanvulling op de organisatorische en bouwkundige maatregelen zijn soms ook elektronische maatregelen nodig. Het ene bedrijf is geholpen met een inbraakalarm, de ander met een toegangscontrolesysteem of een beveiligingscamera. Elke situatie is weer anders. Een BORG-gecertificeerd bedrijf is de juiste partner om u hierbij te helpen.

Jeroen Overing

Adviseur Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)

    Ook interessant