1. Voorkom diefstal van voertuigen
Moderne auto’s hebben vaak een keyless entry-systeem. Handig voor de gebruiker, maar brengt ook risico’s met zich mee. Criminelen gebruiken zogeheten relay attacks om het signaal van een autosleutel op afstand te verlengen. Zo openen en starten ze een auto zonder één krasje achter te laten.
Wat kun je doen?
- Zorg dat je voertuigen veilig staan, bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte.
- Gebruik RFID-blokkers of sleutelkluizen om het signaal van sleutels af te schermen.
- Installeer GPS-trackers. Zo is de kans groter dat je een gestolen voertuig snel terugvindt.
Meer informatie: ‘5 Tips om autodiefstal en auto-inbraak te voorkomen’.
2. Bescherm waardevolle onderdelen
Soms willen criminelen geen complete voertuigen, maar alleen de waardevolle onderdelen. Denk aan airbags, sturen, velgen of katalysatoren. Deze onderdelen zijn veel geld waard en dus geliefd bij dieven. Dit gebeurt meestal ’s nachts, wanneer iedereen naar huis is. Zorg daarom voor mobiele camerabewaking, eventueel in combinatie met fysieke beveiliging, zoals hekken of slagbomen. Hoe lastiger je het maakt, hoe sneller de criminelen afhaken.
3. Beveilig je voertuigsoftware
Moderne auto’s zijn eigenlijk rijdende computers. En waar software is, zijn hackers. Met de juiste tools kunnen criminelen toegang krijgen tot voertuigsystemen en die op afstand manipuleren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat voertuigen regelmatig software-updates krijgen. En werk met leveranciers die cybersecurity serieus nemen.
4. Houd grip op je premie
Meerdere schade-incidenten? Dan kunnen je verzekeringspremies flink oplopen. In het ergste geval kan een verzekeraar zelfs je dekking weigeren. Bespreek daarom de opties om schade te voorkomen met je verzekeraar. Sommige maatregelen zorgen niet alleen voor veiligheid, maar ook voor premiekorting. Een win-win dus.
5. Stilstand? Liever niet
Een gestolen of beschadigd voertuig kan zorgen voor vertraging of zelfs stilstand van je onderneming. Dit heeft direct invloed op je dienstverlening – én op je omzet. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen.
Wat kun je doen?
- Back-upvoertuigen of tijdelijke leaseopties
- Duidelijke interne protocollen om snel te kunnen schakelen bij incidenten
- Preventieve beveiliging van voertuigen om incidenten voor te zijn
6. Vertrouwen behouden
In de leasebranche zijn betrouwbaarheid en continuïteit van groot belang. Schade, fraude of diefstal kan je reputatie schaden. Het is dus belangrijk om te laten zien dat je veiligheid serieus neemt. Investeer in een snelle, klantgerichte aanpak bij incidenten. Zo behoud je het vertrouwen van klanten en partners.
7. Voorkom fraude
Criminelen kunnen voertuigen gebruiken voor fraude: van grijze import en manipulatie van kilometerstanden tot identiteitsfraude bij tenaamstellingen. Niet iets waar je als bedrijf mee geassocieerd wil worden.
Wat kun je doen?
- Werk alleen met gecertificeerde leveranciers en partners
- Gebruik digitale systemen met login en toegangscontrole
- Registreer en controleer voertuigen via erkende instanties, zoals het RDW
Voorbereid op de risico’s
Veel incidenten zijn eenvoudig te voorkomen, zolang je maar op tijd investeert in preventie. En dat hoeft echt geen fortuin te kosten, integendeel. Slimme oplossingen zijn onder andere:
- Camerabewaking met slimme software
- Real-time monitoring vanuit een meldkamer
- Toegangscontrole op parkeerterreinen
- RFID-blokkers tegen keyless diefstal;
- Een verzekeraar die actief met je meedenkt
Verzekeren én voorkomen
Bij schade is een goede verzekering onmisbaar. Maar liever nog voorkom je het probleem. Gelukkig zijn er steeds meer verzekeraars die niet alleen uitkeren. Zij adviseren en begeleiden ook over preventie. Ze bieden risicoscans aan en geven toegang tot beveiligingspartners, zoals BauWatch. Bovendien krijg je vaak een premiekorting bij het treffen van preventieve maatregelen.
Zekerheid voor je wagenpark
Ben jij als ondernemer afhankelijk van je wagenpark? Dan wil je zo min mogelijk verrassingen. Slimme beveiliging, bewuste keuzes en een passende verzekering beperken risico’s. Hierdoor kun je met een gerust hart ondernemen.