Ga direct naar de inhoud

7 tips voor thuiswerken

tips voor thuiswerken.jpg

Thuiswerken is niet altijd een pretje. Denk aan de kinderen die door het huis vliegen, vermoeide ogen door het vele beeldbellen en het missen van gezelligheid. Irma Neuzerling, adviseur inkomen bij ABN AMRO Verzekeringen, geeft tips voor thuiswerken zodat je gezond en prettig kunt werken.

Na een paar weken achter de laptop gebogen zitten, neemt de pijn in nek en rug toe. Hoe houden we het thuiswerken vol? Onderstaande tips lijken misschien voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoeveel verschil ze kunnen maken.

 

Tip 1: Geef je lichaam een goede start

Omdat je niet hoeft te reizen, heb je tijd over. De verleiding is groot om langer in bed te blijven liggen, maar je kunt die tijd ook benutten om goed te ontbijten. Daarmee geef je je lichaam een energieboost. Geen trek ’s morgens? Maak dan een smoothie van vers fruit. En als je dan toch goed bezig bent, doe dan voor het ontbijt oefeningen of ga een rondje (hard)lopen. Op die manier begin je met veel meer energie aan je dag én houd je je weerstand op peil.

 

Tip 2: Ga goed verzorgd ‘naar kantoor’

Ook dat was even leuk: zonder te douchen, gekleed in sweatshirt en joggingbroek aan het werk. Na een tijdje is de lol daar ook wel vanaf. Sterker nog, je merkt dat je met minder energie aan het werk gaat. Ga daarom tiptop verzorgd aan de slag, alsof je naar een belangrijke meeting gaat. Haren zo goed mogelijk verzorgd, mooie kleding aan, schoenen gepoetst. Je zult zien dat je dat enorm veel frisse werklust geeft. Ik ken zelfs mensen die ’s morgens de deur uitgaan en een rondje gaan fietsen. Dat geeft ze het gevoel dat ze naar hun werk gaan.

 

Tip 3: Ga weg bij de keukentafel

De verleiding om aan de keukentafel te werken is groot. Het is gezellig, lekker dichtbij het koffiezetapparaat en ouders kunnen hun kinderen tussendoor helpen met huiswerk. Je hebt waarschijnlijk zelf al gemerkt dat je daar niet bepaald geconcentreerd kunt werken. Bovendien zit je er vast niet heel ‘ergonomisch verantwoord’ (zie de volgende tip). Kun je de huiswerkbegeleiding verdelen? Ga dan in een aparte ruimte zitten. Dat heeft nóg een groot voordeel: je kunt aan het eind van de middag de deur achter je dichttrekken. Je laat je werk dan letterlijk achter je. 

 

Tip 4: Richt een goede thuiswerkplek in

Als je een aparte kamer of hoek hebt gevonden om te werken, zorg dan dat je daar zo comfortabel mogelijk zit. Ga liever niet op een gewone stoel zitten, maar op een bureaustoel die steun geeft aan je rug. Heb je die niet in huis? Vraag je leidinggevende dan of je er een mag lenen of bestellen. Voor zelfstandig ondernemers is de aanschaf van kantoormeubilair een aftrekbare uitgave. Hetzelfde geldt voor een werkende computer en de juiste software: die zorgen ervoor dat je prettig en zonder stress kunt werken. Ook belangrijk: zet af en toe een deur of raam open voor frisse lucht. Met bovenstaande zorg je ervoor dat je een goede thuiswerkplek kunt inrichten.

 

Tip 5: Stel vaste werktijden in

Gebrek aan discipline en afleiding, dat zijn de grootste vijanden van thuiswerkers. Die houd je buiten de deur door voor jezelf vaste werktijden in te stellen. Zorg dat je gezinsleden of andere huisgenoten weten dat je op die tijden aan het werk bent, zodat ze je dan niet storen. Je kunt zelfs een wekker zetten aan het einde van de werkdag. Als die afgaat, weet iedereen dat je werkdag is afgelopen.

 

Tip 6: Stel het huishouden uit

Een diepe valkuil voor thuiswerkers is ‘even dat huishoudelijke klusje doen’. Even de was ophangen, even de vaatmachine inruimen en voor je het weet, sta je even de muren te schilderen. Stel die klusjes uit tot je klaar bent met je werk voor die dag. Spreek dat voornemen ook uit naar je huisgenoten, zodat zij niet geïrriteerd raken door de groeiende hoeveelheid vaat op het aanrecht.

 

Tip 7: Neem regelmatig pauze

Geen huishoudelijke klusjes doen, betekent niet dat je geen pauze neemt. Je kunt nu eenmaal niet non-stop urenlang werken. Op kantoor loop je regelmatig even naar de koffiemachine of maak je een praatje met je collega’s. Thuiswerkers zijn eerder geneigd om zonder onderbreking door te gaan. Probeer om de twee uur even een kwartiertje pauze te nemen. Spreek met een collega af voor een virtuele koffiepauze of maak een ommetje. Ook belangrijk: neem de tijd om te lunchen!

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant