Ga direct naar de inhoud

Hoe je DISC kunt inzetten voor betrokken medewerkers

DISC en duurzame inzetbaarheid.jpg

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers voldoende gemotiveerd en ‘werkfit’ blijven? Dat is een vraag die veel organisaties zichzelf stellen. ‘De belevingswereld van mensen is van invloed op de manier waarop je hen kunt aanspreken en activeren. Niet alleen de boodschap, maar vooral ook de manier waarop deze wordt gebracht kan het verschil maken,’ vertelt Elise Burger, directeur van Building Human Talent: ‘DISC kan je hierbij helpen.’

Building Human Talent is als organisatieadvies-, training- en coachingbureau gespecialiseerd in het thema duurzame inzetbaarheid. Het heeft mij altijd geïntrigeerd dat productief en met plezier naar het werk gaan niet leeftijdgebonden is. Iemand van begin 30 kan mentaal gepensioneerd zijn (wel aanwezig, maar niet zo productief als verwacht). Een 60-plusser kan daarentegen nog niet aan zijn pensioen willen denken, fit en vitaal zijn en iedere dag excelleren.

Waarom mensen doen wat ze doen en hoe je invloed kunt hebben op gedragsverandering, heeft mij enthousiast gemaakt voor het DISC-model. Binnen Building Human Talent maken wij dan ook graag gebruik van dit instrument. Het maakt mensen krachtiger en effectiever; in teams en individueel. Ze krijgen de regie over hun loopbaan terug.

 

Wat is het DISC-model?

DISC is een analyse van communicatie- en gedragsvoorkeur. Het brengt niet alleen iemands kwaliteiten en ontwikkelpunten in beeld, maar ook hoe hij met andere stijlen omgaat. De kracht zit in de eenvoud van het model. DISC is niet bedoeld om elkaar in hokjes te stoppen: ‘Ah, jij bent een D. En oh, jij bent een C…’ Het is niet zwart-wit: het gaat immers om voorkeursstijlen en iedereen kan op verschillende momenten op verschillende manieren reageren. 

Elkaar leren bekijken door ‘een DISC-bril’ creëert begrip. DISC is bij uitstek een instrument wat draagvlak kan creëren en medewerkers betrokken en gemotiveerd houdt.

Het DISC-model bevordert open communicatie. Het helpt conflicten op te lossen en te verminderen. Het versterkt relaties en de samenwerking in teams. Tot slot vergroot het de effectiviteit binnen de verschillende lagen van een organisatie.

Hoe ziet het model eruit?

Het DISC-model maakt gebruik van vier hoofdstijlen, die elk worden aangeduid met een kleur: rood, geel, groen en blauw. Iedere kleur staat voor een bepaalde gedragsstijl:

  • Rood: hoe we omgaan met problemen
  • Geel: hoe we anderen beïnvloeden
  • Groen: hoe we omgaan met tempo
  • Blauw: hoe we omgaan met procedures

Hoe hoog of hoe laag je ‘scoort’ op een bepaalde kleur, zegt iets over je gedragsstijl. In principe zie je de vier basisstijlen bij iedereen in meer of mindere mate terug. Niet zo vreemd, want vaak hanteren we in verschillende contexten verschillende stijlen.

 

DISC als instrument voor duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid: zowel van de werkgever als de werknemer. De werkgever stimuleert en faciliteert. De werknemer neemt de regie over zijn loopbaan. De missie en visie van dit thema moeten verankerd worden in het beleid van je organisatie. Hiervoor is draagvlak nodig; in alle lagen. 

Als organisatie moet je het belang van duurzame inzetbaarheid niet alleen erkennen, maar ook zichtbaar stimuleren: in woord en daad. Medewerkers mee laten denken over het invoeren en uitvoeren van duurzame inzetbaarheidsbeleid helpt daarbij.

Om regie te krijgen over hun loopbaan en duurzame inzetbaarheid, moeten medewerkers reflecteren op hun eigen handelen: wie zijn ze ten opzichte van anderen? Het DISC-model kan hierbij helpen: elkaar begrijpen en effectief communiceren is namelijk best een uitdaging. Het model leert ons elkaar én onszelf beter begrijpen. Daarbij kan het op verschillende manieren worden ingezet. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken bij:

  • Individuele coaching
  • Team- en leiderschapstrainingen
  • Werving en selectie

DISC zet mensen aan tot het nemen van regie in hun loopbaan en activeert daarmee het proactief handelen en de duurzame inzetbaarheid. Dit heeft direct een positief effect op je organisatie als geheel. 

 

Zet DISC in binnen jouw onderneming

Anticiperen op de snel veranderende arbeidsmarkt: dat doe je samen met je medewerkers. Voor het succes van je onderneming is het cruciaal dat de juiste persoon op de juiste plek zit. Hierbij is van belang dat je medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Ofwel: dat ze gezond, productief en met plezier aan de slag zijn en blijven. Communicatie is daarbij van levensbelang. Hier komt DISC om de hoek kijken: inzicht in je eigen DISC-stijlen én die van anderen helpt je met een frisse blik naar jezelf en je omgeving te kijken. Het geeft woorden aan de ‘verborgen werelden’ achter ons gedrag en helpt je het allerbeste uit jezelf en je medewerkers te halen. 

DISC wordt wereldwijd ingezet en dat is natuurlijk niet voor niets. Wil je bouwen aan een betere samenwerking en productievere teams? Wil je de angel uit frustraties en conflicten halen of de communicatie verbeteren? Of ben je op zoek naar een instrument dat je kan helpen bij je werving, selectie, loopbaanbegeleiding, veranderingsmanagement of kwaliteitsverbetering? Dan is DISC hét instrument dat je daarbij kan helpen. Ik raad het in ieder geval aan. 

Geschreven door

Ook interessant