Ga direct naar de inhoud

Bliksemschade aan je bedrijf?

Kortsluiting vormt grootste risico op brand

Brand door kortsluiting.jpg

‘Wat een geneuzel waar jullie op letten!’. Dit krijgt risicodeskundige Jordy Otten regelmatig te horen wanneer hij een ondernemer wijst op een beschadigd snoer. Feit is wel dat elektrabranden vaak veroorzaakt worden door dit soort ‘geneuzel’.

Gebrekkige elektra grootste veroorzaker brand

‘Het zijn vaak juist kleine afwijkingen in de elektrische installatie of een elektrisch apparaat die tot brand leiden. Of nog erger: een totaalverlies van een bedrijf. Daar zijn geen zware installaties of machines met grote stromen voor nodig. Een lampje van 20 Watt kan al voldoende zijn.

Ontbranding door warmteontwikkeling

Denk aan een snoer dat niet juist is aangesloten op een stekker. Door deze te buigen of eraan te trekken kan de verbinding tussen de contactpunten van de stekker en de aders van het snoer beschadigen. Op die plek ontwikkelt zich vervolgens warmte. Heeft u geluk, dan wordt de verbinding op den duur onderbroken en functioneert het apparaat niet meer. Maar heeft u pech, dan kan de temperatuur oplopen tot enkele honderden graden. Dat is hoog genoeg om bijvoorbeeld een gordijn tot ontbranding te brengen.


Makkelijk voorkomen

En nee: een aardlekschakelaar of zekering is niet altijd in staat om dit soort gevaarlijke situaties te onderbreken. Wilt u als ondernemer die gok wagen? Omdat het ’geneuzel’ is, zijn de afwijkingen meestal snel en goedkoop te verhelpen. In dit geval hoefde de ondernemer alleen maar een nieuw snoer op de juiste wijze aan te sluiten op de stekker. Zo simpel kan het zijn.


Brandrisico’s in beeld

Helaas zijn afwijkingen niet altijd zichtbaar. Door uw installatie en elektrische apparaten aan een gerichte inspectie te onderwerpen krijgt u deze brandrisico’s in beeld. Speciale inspectiebedrijven beschikken over de juiste kennis, ervaring en meetapparatuur. De afwijkingen die ze vinden, kunnen vaak eenvoudig worden verholpen. Maar ga vooral niet zelf zitten prutsen! Laat ook de kleinere reparaties over aan een erkend elektrotechnisch bedrijf. Zo weet u zeker dat u alle brandrisico’s onder controle hebt: ook het ‘geneuzel’.’

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant