Ga direct naar de inhoud

Wachttijden inspecties lopen op voor scope 10 en 12

Wachttijden Scope 10 en 12.jpg

De wachttijden voor de verplichte scope 10 en 12 inspecties voor elektrische- en zonnestroominstallaties lopen sterk op. In sommige gevallen wel 6 tot 9 maanden. Dit komt door een tekort aan elektrotechnici bij inspectie- en installatiebedrijven. Daarom is het belangrijk direct je keuringsdatum te checken en zo nodig een inspectieafspraak in te plannen. Henriëtte ten Hove, technisch verzekeringsspecialist bij ABN AMRO Schadeverzekering N.V., legt uit waarom het regelen van een inspectie belangrijk is.

Het gevaar van brand en … het belang van inspectie

Je moet er toch niet aan denken dat je bedrijf in vlammen opgaat. Brand door kortsluiting, overbelasting of een slechte verbinding in de elektrische installatie behoren tot de meest voorkomende oorzaken van brand in bedrijfsgebouwen. Het zijn vaak relatief kleine afwijkingen die deze risico’s veroorzaken. De scope 10 of 12 inspectie beoordeelt specifiek het brandrisico door elektriciteit of zonnestroominstallaties. Ook toont het aan of de installatie voldoet aan de norm. Zo kun je alles binnen je mogelijkheden doen om het brandrisico te verlagen.

Scope 10 gaat over brandveiligheid gebouwen

Een Scope 10 inspectie heeft betrekking op de brandveiligheid van het gebouw. Het doel van deze inspectie is om inzicht te krijgen in de belangrijkste elektrische risico's welke brandgevaarlijk zijn en om deze te verhelpen. 

Scope 12 gaat over zonnestroominstallaties

Een Scope 12 inspectie is bedoeld voor het inspecteren van zonnestroominstallaties. De inspecteur kijkt daarbij voornamelijk naar de brandrisico’s, elektrische veiligheid en correcte constructie.

 

Gevolgen bij schade zonder geldige inspectie

Stel je voor dat je schade krijgt terwijl je inspectierapport verlopen is. Deze situatie heeft waarschijnlijk gevolgen voor het brandrisico en daarmee voor de schadevergoeding en/of het eigen risico. Je eigen risico kan hoger uitvallen dan in de polis staat. Een ander mogelijk gevolg is dat je geen schadevergoeding ontvangt. 

 

Check je keuringsdatum 

Dus check de keuringsdatum in de clausule scope 10 en/of 12 van je polis. Als je keuring binnen een jaar verloopt adviseren wij je om zo snel mogelijk een herkeuring aan te vragen bij een gecertificeerd bedrijf. Gecertificeerde bedrijven voor scope 10 en/of 12 inspecties vind je op de website van SCIOS.

 

Voor onze klanten

Heb je een ABN AMRO BedrijfsPolis, moet je een scope 10- en/of 12 inspectie uitvoeren én is de wachttijd langer dan 2 maanden? Dan hebben wij goed nieuws: je krijgt uitstel van verzekeraar ABN AMRO Schadeverzekering N.V. Geef wel op tijd de inspectiedatum aan ons door, zodat wij op de hoogte zijn.

Heb je via ons bij een andere verzekeraar een verzekering lopen en moet je een inspectie uitvoeren met een lange wachttijd? Neem dan ook contact met ons op. Dan controleren wij voor je of wij bij die verzekeraar uitstel voor je kunnen aanvragen. Op deze manier blijf je goed verzekerd!

Voor vragen of het doorgeven van je inspectiegegevens neem je contact met ons op via mail, telefoon of app.

Geschreven door

Ook interessant