Ga direct naar de inhoud

Waarom VPN handig is: voordelen van een virtueel privénetwerk

Voordelen van VPN.jpg

VPN, of Virtual Private Network, is een technologie waarmee je veilig toegang krijgt tot gegevens en je bedrijfsnetwerk; overal ter wereld. Is een VPN iets voor jouw bedrijf? En waarom zou je een VPN gebruiken? Saranda Walgaard van ESET Nederland, neemt je mee in de voordelen.

Voor ondernemers die veel onderweg zijn, vanuit huis werken of vanaf andere externe locaties inloggen, kan een VPN helpen om veilig toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Dit betekent dat jij en je werknemers toegang hebben tot bedrijfsgegevens en -systemen alsof je op kantoor werkt, terwijl je eigenlijk op afstand bent. Dit gebeurt via een versleutelde verbinding en betekent dat al het verkeer tussen je apparaat en het internet wordt gecodeerd, waardoor het moeilijker wordt voor hackers of kwaadwillende partijen om je gegevens te onderscheppen en te lezen. 

 

Waarom een VPN gebruiken

Het gebruik van een VPN kan de beveiliging van je bedrijf versterken. Het voorkomt namelijk dat gevoelige informatie in verkeerde handen valt. Het is dus een technologie die het overwegen waard is om de online veiligheid van je bedrijf te versterken. Hieronder lees je vier redenen waarom ook jij voor een VPN zou moeten kiezen:

1. Werknemers op afstand brengen je niet meer in gevaar

Corona zorgde ervoor dat mensen massaal thuis gingen werken. We werken sinds de coronacrisis twee keer zoveel thuis als voor de crisis, schrijft het Centraal Planbureau. Iets meer dan 4 op de 10 werkenden werkt wekelijks een of meerdere dagen thuis, blijkt ook uit een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM)

Nu meer werknemers op afstand werken, is het waarborgen van een veilige VPN-verbinding een goed idee. We hebben gezien hoe het aantal cyberaanvallen toenam tijdens de lockdowns. Veel organisaties moesten toen snel nieuwe netwerkinfrastructuren inzetten om hun hele personeelsbestand over te schakelen op het thuiswerken. Een perfecte doelgroep voor cybercriminelen, dus. 

Het gebruik van nieuwe applicaties en programma’s voor werk hangt samen met een verhoogd risico op cybercriminaliteit. Het gedrag van werknemers, die online werken en verbinding maken met een onveilig thuisnetwerk, kan niet worden genegeerd: wanneer zij met het internet verbonden zijn zonder een VPN te gebruiken, kan iemand met slechte intenties hun IP-adres zien én informatie verzamelen over hun identiteit, wachtwoorden en andere belangrijke gegevens. Met een VPN-oplossing wordt een versleutelde tunnel tussen hen en de VPN-server gecreëerd. Al het binnenkomende en uitgaande internetverkeer gaat via deze tunnel, zodat een cybercrimineel alleen het IP-adres van de VPN en het versleutelde verkeer ziet.

2. Snel evoluerende technologieën worden minder eng

Een andere houding ten opzichte van de werkomgeving en "kantoren van de toekomst" met IoT-apparaten, gezichtsherkenningssystemen, VR- en AR-technologieën, automatisering,. Al deze opkomende trends hebben iets gemeen: groeiende eisen op het gebied van IT-beveiliging.

Het internet heeft veel gebreken waar hackers van profiteren. Dus er is geen reden om de beschermingslaag over te slaan die een VPN biedt. Het geeft werknemers meer privacy en maakt het veel moeilijker voor een derde partij om toegang te krijgen tot het netwerkverkeer van de computers (of andere apparaten) van werknemers.

3. Je voelt je veiliger als je werknemers onderweg zijn

Ben je bezorgd over je online privacy en wil je het bedrijf beschermen tegen datalekken en cyberaanvallen? Dan wil je alle bedrijfsapparaten altijd veilig houden. Een VPN beschermt je werknemers, zelfs wanneer ze op vakantie zijn en ze een zakelijk gesprek via een onbeveiligde wifi-spot hebben. Hackers kunnen openbare wifi-verbindingen gebruiken om toegang te krijgen tot de locatie van de gebruiker, bezochte websites, persoonlijke communicatie, bestanden, foto's of inloggegevens. Een VPN maskeert het echte IP-adres en verstuurt versleutelde gegevens. Dit helpt om bovengenoemde privacyschendingen te voorkomen.

4. Internet zonder spam en kwaadaardige websites

Sommige VPN-diensten rekenen af met spam, kwaadaardige websites en vervelende malware. Hoe? Vooral door kwaadaardige websites te blokkeren. Is dit geen probleem in jouw bedrijf? Vergeet dan niet dat een hacker ook kan knoeien met de routers van je werknemers: wanneer ze een browservenster openen, kunnen ze automatisch naar een kwaadaardige website worden geleid die malware downloadt. Met een VPN kunnen de apparaten van je werknemers niet worden omgeleid door een aangetaste router. De router ‘ziet’ dan alleen een gecodeerde stroom die van het apparaat naar de VPN-server vloeit en staat niet toe dat browsers kwaadaardige websites openen.

Meer informatie? Lees het artikel 'Wat is een VPN en waar kun je het voor gebruiken?' op Online Veilig door ESET.

 

Waarom een VPN-verbinding handig is

Met een VPN kunnen werknemers veilig verbinding maken met het bedrijfsnetwerk en toegang krijgen tot bedrijfsgegevens; zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het lekken van gevoelige informatie. Kortom, het gebruik van een VPN kan de online veiligheid van je bedrijf verbeteren, een veiliger gevoel geven en de toegang tot bedrijfsgegevens beschermen. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om dit als ondernemer te overwegen.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant