Vrijblijvend aanbod
- Je vult het formulier in
- De adviseur neemt telefonische contact op
- Je ontvangt een persoonlijk aanbod
Stormschade aan je bedrijf?
Verzeker je personeel van inkomen bij arbeidsongeschiktheid
Iedereen kan arbeidsongeschikt raken: ook jouw personeel. Vraagt een werknemer een WIA-uitkering aan? Dan heeft dit vaak grote financiële gevolgen. Met een WIA-verzekering geef je je medewerkers financiële zekerheid bij arbeidsongeschiktheid.
Wanneer een werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt bevonden door het UWV, keert een WIA Bodemverzekering een aanvulling op het inkomen uit.
Een WGA Hiaatverzekering (uitgebreid) vult het inkomen van werknemers aan tot 70% van het laatstverdiende loon tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Het salaris wordt afgedopt op het maximum dagloon.
Werknemers met een salaris dat hoger ligt dan het WIA-dagloon ontvangen vanuit de WIA-Excedentverzekering een aanvullende uitkering.
Werknemers, die door het UWV als duurzaam arbeidsongeschikt worden verklaard (80%-100%) ontvangen een IVA-uitkering. Zij hoeven niet meer beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt en ontvangen een uitkering (IVA) van de overheid.
Wanneer een werknemer minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt bevonden door het UWV, keert een WIA Bodemverzekering een aanvulling op het inkomen uit.
Wanneer een werknemer langer dan twee jaar arbeidsongeschikt raakt, moet hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. Dit gebeurt bij het UWV. Met een WIA-verzekering zorg je als werkgever voor een aanvulling op deze wettelijke uitkering.
Wanneer arbeidsongeschikte werknemers een WIA-uitkering aanvragen, heeft dit vaak gevolgen voor hun inkomen. Het is namelijk een misverstand dat werknemers altijd 70% van hun laatstverdiende salaris ontvangen. Door een aanvullende WIA-verzekering af te sluiten bied je je personeel financiële zekerheid.
Nee, een veelgehoord misverstand is dat werknemers altijd 70% van hun laatstverdiende salaris ontvangen bij arbeidsongeschiktheid na twee jaar ziekte. Dat is niet het geval bij:
Een WIA-verzekering is wettelijk niet verplicht. De verzekering kan wel als secundaire arbeidsvoorwaarde zijn opgenomen in de van toepassing zijnde cao of arbeidsovereenkomst. Ook werkgevers zonder cao kunnen, als goed werkgever, WIA-aanvullingen aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarden.
De premies van de WIA-verzekering komen voor de ondernemer als lasten ten koste van de winst. De premies kunnen, mits afgesproken, ook geheel of gedeeltelijk voor rekening komen van de werknemer. In dat geval worden de premies ingehouden op het brutosalaris. De uitkering is belast volgens de inkomstenbelasting.