Ga direct naar de inhoud

Winkeldiefstal voorkomen: het risico van kassa’s en kluizen

Kassa-geld-diefstal.jpg

Als u een eigen winkel of horecazaak heeft, loopt u het risico op diefstal of een overval. Zeker als veel van uw klanten met contant geld betalen. Waar moet u uw kassa’s plaatsen: voor of juist achter in de winkel? En hoe maakt u veilig en verstandig gebruik van (afroom)kluizen? Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid geeft u informatie en tips.

Wat is de beste plek voor uw kassa’s

Wat voor uw bedrijf de beste oplossing is, hangt af van het risico. Als het risico op een overval het grootst is, plaatst u de kassa’s ver van de voordeur. Is de kans op winkeldiefstal juist groter? Plaats uw kassa’s dan wél bij de voordeur. 

Meer kans op een overval? Plaats uw kassa’s achterin

Een overvaller verkent meestal eerst de situatie: hij bekijkt waar de kassa’s staan en hoe uw medewerkers met geld in de zaak omgaan. Heeft uw bedrijf goed georganiseerde en veilige procedures? Dan is de kans groot dat de overvaller zich richt op andere winkels, waar de zaken minder goed geregeld zijn. 

Tips om overvallers te ontmoedigen

  • Plaats uw kassa niet te dicht bij de voordeur. Niets is fijner voor een overvaller dan in twee stappen binnen te zijn. En dus ook weer in twee stappen buiten.
  • Heeft uw winkel meerdere kassa’s? En hoeft u er maar een te openen? Open dan de kassa die het verst van de ingang is geplaatst. Dit verlengt de route die een overvaller moet afleggen om bij het geld te komen. En dat wil hij altijd voorkomen.

Meer kans op winkeldiefstal? Plaats uw kassa’s voorin

Zijn de producten die u verkoopt gevoelig voor winkeldiefstal? Plaats de kassa’s dan bij de voordeur. U dwingt dan elke klant om altijd langs de kassa lopen wanneer zij een product hebben uitgekozen. 

Ontmoedig dieven en overvallers

Het helpt als u mensen met slechte bedoelingen direct ontmoedigt. Geef al bij de ingang duidelijk aan dat er geen biljetten van 200 en 500 worden aangenomen. En zorg dat er nooit grote hoeveelheden contant geld voor het grijpen liggen. Regelmatig contant geld afstorten in een afroomkluis is daar een goede manier voor.

Met deze twee maatregelen ziet een potentiële overvaller dat er fatsoenlijk met geld wordt omgegaan. En weet hij dat er niets te halen valt.

Zorg voor zicht naar binnen en naar buiten

Een ander belangrijk punt is het zicht. Zorg dat u van buiten de winkel goed naar binnen kunt kijken en andersom. Doet u dat niet? Dan kan een overvaller zomaar zijn gang gaan, zonder dat iemand buiten dat kan zien. Plaats dus bijvoorbeeld geen rekken voor de ramen die het zicht belemmeren. 

 

Ga niet bij de kassa staan als u alleen bent

Wist u dat ongeveer 60% van de winkels een één-, twee- of driemanszaak is? Ook in veel horecazaken zijn vaak maar een of twee mensen aan het werk. 

Staat u alleen in de zaak? Zorg dan dat u niet bij de kassa staat als dat niet nodig is. Op die manier verhoogt u de drempel voor een overvaller: hij zou u namelijk ‘mee moeten nemen’ naar de kassa om die te openen. En dat wil hij liever voorkomen. 

Staat u met z’n tweeën? Zorg dan dat er altijd iemand voorin staat. Dan moet een overvaller namelijk langs een medewerker en ook dat doet hij liever niet.  Ook als u met zijn tweeën bent, is ons advies sowieso om niet bij de kassa te staan als dat niet nodig is.

 

Werk van achter naar voren bij opruimen en afsluiten

Opening en sluiting zijn momenten waarop overvallers het vaakst hun slag slaan. Zorg er dus voor dat u op deze momenten zichtbaar bent, ook voor mensen in de straat. 

Ruimt u altijd uw winkel op aan het einde van de dag? Werk dan van achter naar voren. Zo bent u tegen sluitingstijd bij de ingang  en moet een eventuele overvaller langs u de winkel in. Dat zal hij willen voorkomen. Bovendien bent u bij de ingang beter zichtbaar voor voorbijgangers.

 

Tel uw geld pas na sluitingstijd

Wacht met het tellen van uw geld tot na sluitingstijd, als de deuren op slot zijn. Het spreekt voor zich, maar niet iedere ondernemer doet het. Tel het geld ook altijd op een plek waar niemand kan zien hoe groot uw dagopbrengst is. 

De afroombox koppelt u vanzelfsprekend ook pas af als u zeker weet dat al uw deuren veilig op slot zijn. Vergeet niet de achterdeur te checken. Denk ook na over waar u uw kluis plaatst. Dat is in elk geval een plek waar geen klanten komen en waar niemand naar binnen kan kijken.

 

Hoe kiest u de juiste kluis

Uw uitgangspunt: ‘hoe meer waarde in de kluis, hoe ‘zwaarder’ de kluis’.  Daarmee weet u echter nog niet aan welke voorwaarden uw kluis moet voldoen. Daarom heeft branchevereniging VGW (Vereniging Geld- en Waardeberging) (VGW) een informatiekaart gemaakt. Hier ziet u de relatie tussen Europese normering (zoals EN 14450 en EN 1143-1) en de waarde in de kluis.

 

Zorg voor veilig geldtransport

Veel geld in uw kluis verhoogt het risico op een overval. Stort dus altijd op tijd af bij de bank.

Adviezen om geld veilig af te storten

Kies een bankfiliaal bij u de buurt, zodat uw looproute niet onnodig lang is. Vervoer uw geld in een plastic tas van een willekeurige andere winkel, bijvoorbeeld van een supermarkt. Gebruik in ieder geval niet de welbekende geldtasjes, daar valt u mee op en bovendien weet iedereen wat daarin zit.
Stort uw geld af op verschillende tijdstippen en dagen. Op die manier kunnen overvallers geen patroon herkennen. Geef niemand informatie over de hoeveelheid geld die u afstort of in de kluis heeft. Niemand hoeft deze bedragen te weten.

 

Toon uw maatregelen om winkeldiefstal te voorkomen

Welke preventieve maatregelen u ook neemt: maak ze kenbaar bij de ingang van uw zaak. Vermeld dat u een kluis met een tijdvertraging heeft of een overvalspray. Laat weten dat u geen biljetten van € 200 en €500 aanneemt en maak duidelijk dat u camera’s heeft hangen.

Hoe meer u laat zien, hoe minder aantrekkelijk uw zaak is voor diefstal en overval. Uiteraard moet u de middelen die u benoemt, ook daadwerkelijk hanteren.

 

Zo bereidt u zich goed voor

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid biedt gratis e-learnings. Als u deze volgt, leert u hoe u het risico op winkeldiefstal of een overval verkleint. En wat u moet doen als het toch zou gebeuren. 
 
Bekijk de e-learnings.

CCV

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) helpt veiligheidsproblemen in kaart te brengen en op te lossen. Preventie is daarbij steeds het uitgangspunt.

Ook interessant