Ga direct naar de inhoud

“Open uw ogen voor de mogelijkheden”

Brightspark.jpg

Maurice Tax ontwikkelt met zijn bedrijf Bright Spark technische oplossingen ‘om de wereld een beetje beter te maken’. Hij ziet daarvoor in iedere situatie kansen, ook in deze coronatijd. Voor mensen die door de coronamaatregelen gedwongen thuis moeten werken, ontwierp hij de Garden Office: een compact, goed geïsoleerd kantoor dat u in uw tuin of op uw dak kunt plaatsen.

Tot 2002 was Maurice majoor bij de luchtmacht. In dat jaar besloot hij voor zichzelf te beginnen als uitvinder. ‘Ik maak werkende prototypes; veel daarvan zijn gericht op veilig drinkwater. Na de tsunami van 2004 was er in Zuidoost-Azië nauwelijks nog een infrastructuur. Daarom heb ik toen een aantal draagbare waterzuiveringssystemen ontwikkeld die u eenvoudig overal mee naartoe kunt nemen.’

 

Technische oplossingen

Maurice maakt graag van de nood een deugd - ook met zijn bedrijf Bright Spark. ‘Ik word getriggerd door de frustraties van een ander. Dan ga ik op zoek naar een technische oplossing. Ik heb een groep van 12 mensen om me heen verzameld die werkelijk alles kunnen maken. Daarvan heb ik er aan het begin van de coronacrisis 8 naar huis gestuurd. De makers konden op veilige afstand in de werkplaats aan het werk blijven. Mijn software-engineer vertelde me dat hij thuis niet rustig kon werken met zijn vrouw en een klein kind om hem heen. Dat moest eenvoudig op te lossen zijn.’

Analyse en schetsen

Samen met zijn dochter maakte Maurice schetsen voor een tuinkantoor. ‘Mijn dochter studeert Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Samen hebben we eerst een analyse gemaakt: waar moet zo’n kantoor aan voldoen? We denken dat de crisis nog wel even gaat duren, dus het kantoor moet bestand zijn tegen alle weerstypes. Er past een werktafel in, een bankje om op uit te rusten en een extra grote monitor, om prettig te kunnen beeldbellen.’

Ik word getriggerd door de frustraties van een ander

Overspoeld met reacties

Het toeval wilde dat Maurice net voor de crisis op een beurs in London een producent van houten gebouwen had ontmoet. ‘Ik zit zelf helemaal niet in de houtbouw, dus dat bleek een nuttig contact. Ik heb hem onze schetsen gestuurd en de eerste Garden Office is inmiddels onderweg naar de VS. Om het al te kunnen presenteren, heeft onze stagiair een 3D-video gemaakt. Daarvan heb ik een plaatje op LinkedIn geplaatst. Tot mijn verbazing werd ik meteen overspoeld met positieve reacties en informatieaanvragen, ook uit het buitenland.’

Comfortabele werkplek

De Garden Office is een compact gebouwtje: 2,5 bij 4,5 meter. Maurice: ‘Het heeft net als veel van onze ontwerpen een verrassend uiterlijk. De meeste tuinhuisjes zijn niet geïsoleerd, maar de Garden Office hoeft u waarschijnlijk nauwelijks te verwarmen in de winter. Hij heeft dubbelglas, is geluidsdicht en voorzien van de nodige aansluitingen. Hij staat op een vlakke plaat, zodat u geen fundering hoeft aan te leggen. De standaardversie kost 15.000 euro. Voor een meerprijs kunt u ‘m volledige ingericht bestellen.’

 

Van hobbyproject tot aparte bv

Inmiddels heeft Maurice al 14 orders binnen. ‘Het begon als een hobbyproject. Nu blijkt dat we er geld mee kunnen verdienen en is Garden Office een aparte bv. Om aan de vraag te kunnen voldoen, werken we aan een groter én een kleiner ontwerp. We willen ook een goedkopere bouwpakketversie maken, maar we moeten nog uitvinden hoe we de hoge isolatiewaarde daarin kunnen behouden. Ook zijn we ons aan het verdiepen in belastingvoordelen voor de werkgever, zoals de investeringsaftrek.’

Snel schakelen

‘Uit dit project blijkt maar weer dat elke situatie kansen biedt,’ zegt Maurice. ‘Vooral ondernemers in het mkb moeten nu snel schakelen om te kunnen overleven. Als u als ondernemer berust in uw lot, haalt u het niet. Daarom adviseer ik vooral hen: richt u niet alleen op de negatieve kant, maar open uw ogen voor de mogelijkheden.’

Heeft u als ondernemer kansen gegrepen?

Deel uw verhaal met ons en inspireer andere ondernemers. Wij zijn benieuwd!

pr-abnamro

ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant