Ga direct naar de inhoud

Bescherm je café: effectieve maatregelen tegen inbraak en diefstal

Bescherm je café.jpg

In de levendige wereld van cafés en bars zijn de risico's op inbraak en diefstal helaas aanwezig. Met late openingstijden en vaak aanzienlijke hoeveelheden contant geld in kas, vormen deze bedrijven een aantrekkelijk doelwit voor ongewenste indringers. Hoewel het voorkomen van incidenten een uitdaging kan zijn, kun jij als café-eigenaar door proactief te handelen de kans op dergelijke voorvallen verminderen. Eva van Lieshout, relatiemanager, vertelt hoe.

Voorkom gesjoemel met geld

Om diefstal te voorkomen, is een goed beheer van geldzaken essentieel. Train personeel in het zorgvuldig controleren van contant geld en creditcardbetalingen, zodat ze snel verdachte activiteiten kunnen herkennen, zoals vervalste bankbiljetten of verdachte creditcardtransacties. Door deze proactieve maatregelen te nemen, wordt de veiligheid van de financiële transacties gewaarborgd en wordt het risico op diefstal en fraude aanzienlijk verminderd.

Fooienpot uit het zicht

Daarnaast is het belangrijk om de fooienpot te verstoppen, uit het zicht van klanten. Hierdoor is de kans kleiner dat er ongezien geld uit de pot wordt gejat. Ook is het slim om de kassa te plaatsen achter de bar, waar het personeel de kassa wel kan zien, maar klanten niet.

Contant geld storten

Voorkom daarnaast dat je veel geld in de kassa hebt en stort de overtollige contanten regelmatig bij de bank. Dieven vinden het dan minder interessant om geld bij jouw café of bar te stelen. Wanneer er minder contant geld in de kassa aanwezig is, is er simpelweg minder buit te halen bij een eventuele diefstal.

Meer informatie: 'Winkeldiefstal voorkomen: het risico van kassa’s en kluizen'

 

Beveiliging van waardevolle goederen

Een belangrijke stap in het voorkomen van diefstal is het veiligstellen van waardevolle spullen zoals drankvoorraad en geluidsinstallaties. Na sluitingstijd moet drank worden opgeborgen of vergrendeld, terwijl geluidsapparatuur moet worden beveiligd om te voorkomen dat deze gemakkelijk kan worden meegenomen. Regelmatige inventariscontroles helpen bij het opsporen van eventuele verliezen.

 

Personeelsfraude voorkomen

Het controleren van nieuw personeel en het onverwacht controleren van de financiën zijn belangrijk om diefstal door medewerkers te voorkomen. Door verschillende mensen verantwoordelijk te maken voor belangrijke taken zoals de kascontrole en betalingen, wordt het risico op fraude binnen het bedrijf verkleind. Ook het beperken van toegang tot drankvoorraden en muntmachines draagt bij aan een sterke beveiligingsstrategie.

 

Strikte sluitingsprocedures en overvalprotocollen

Veel cafés blijven tot laat open, meestal tot 1 uur doordeweeks en tot 3 uur in het weekend; dat verhoogt de kans op inbraak en diefstal. Zorg dat na sluiting de deuren ook echt goed worden vergrendeld en dat het personeel niemand meer binnenlaat. 

Meer informatie: 'De veiligheidsrisico’s van sleutels en sluitingstijden'

Investereer in pandbeveiliging

Een stevige beveiliging van het gebouw is belangrijk om inbraken en diefstal te voorkomen. Elektronische inbraakalarmen, samen met sterke sloten op deuren en ramen, zijn een goede eerste verdedigingslinie. Denk ook aan extra beveiliging voor ramen om het inbrekers moeilijker te maken. Goede buitenverlichting helpt om indringers af te schrikken. Beveilig je gebouw met elektronische inbraakalarmen, sterke sloten en goede buitenverlichting om inbraken en diefstal te voorkomen.

Geschreven door

Ook interessant