Horecabeveiliging in 3 stappen
Elke horecazaak heeft zijn eigen inbraakrisico’s. Wanneer een restaurant in een rustige buurt ligt bijvoorbeeld, is de kans op inbraak groter dan in een drukke woonwijk. En een oud pand is vaak eenvoudiger open te krijgen dan een nieuwbouwpand. Ben je ondernemer in de horeca en zoek je een betere beveiliging voor jouw zaak? Volg dan deze 3 stappen:
Stap 1: Breng je inbraakrisico’s in kaart
Wanneer je als ondernemer in de horeca op zoek bent naar een goede beveiliging van je zaak, moet je eerst weten waar de zwakke punten zitten en wat er beveiligd moet worden. Je kunt de inbraakrisico’s in kaart (laten) brengen met de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI 2.0). Met dit instrument kom je erachter in welke risicoklasse jouw zaak valt en welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Als je weet in welke risicoklasse jouw bedrijf valt, kun je ook bepalen welk soort inbraakmeldsysteem je nodig hebt.
Stap 2: Maak een beveiligingsplan
Laat je goed informeren over de mogelijkheden voor beveiliging van je horecazaak. Een gecertificeerd BORG-erkend bedrijf kan een beveiligingsplan voor je maken. In dat plan beschrijft het bedrijf welke organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen je moet nemen om het risico op inbraak te minimaliseren.
Stap 3: Schakel een professioneel installatiebedrijf in
Je bent in de horeca pas verzekerd van een goede beveiliging, wanneer je de aanbevolen elektronische maatregelen laat installeren door een erkend installateur. Dat geldt zeker voor een alarmsysteem. De erkende installateur weet precies waar hij detectie moet plaatsen en hoe hij die moet afstellen.
Goed op slot
Beveiliging van horeca begint bij solide hang- en sluitwerk. Sloten op deuren en ramen houden inbrekers niet buiten de deur, maar ze vertragen ze wel. De politie of beveiliging heeft daardoor langer de tijd heeft om op een inbraakmelding te reageren. Daarmee vergroot je de pakkans enorm. Investeer daarom in inbraakwerend hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk. Overigens komen de meeste inbrekers via het raam binnen. Zorg dat bij sluiting van je zaak het personeel ramen en deuren ook echt goed vergrendelen en niemand meer binnenlaat. Wees je ook bewust van de veiligheidsrisico's van sleutels en sluitingstijden.
Alarmsysteem geschikt voor horeca
Wanneer de inbrekers de sloten open hebben gekregen, moeten ze natuurlijk niet ongestoord hun slag kunnen slaan. Daarom is een goed alarmsysteem een must voor elke onderneming in de horeca. Zorg dat een alarm wordt doorgemeld naar een permanent bewaakte meldkamer: een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Met een doorgeschakeld alarmsysteem hebben inbrekers hooguit een paar minuten om waardevolle zaken buit te maken. Ze hebben bijvoorbeeld geen tijd om de kluis open te breken. Zo beperk je de schade zoveel mogelijk. Laat je goed informeren welk systeem geschikt is voor jouw zaak.