Ga direct naar de inhoud

Bliksemschade aan je bedrijf?

Beveiliging in de horeca: hoe minimaliseert u inbraakrisico?

Horeca beveiliging.jpg

Restaurants en cafés zijn populaire doelwitten bij inbrekers. Vooral de kassa, drankvoorraad en muziekinstallatie zijn een gewilde buit. Investeer in de horeca daarom in beveiliging; bijvoorbeeld een alarmsysteem. Daarmee voorkomt u niet alleen dat uw kostbare spullen worden gestolen, maar ook dat uw personeel slachtoffer wordt van een overval of geweld.

Horecabeveiliging in 3 stappen

Elke horecazaak heeft zijn eigen inbraakrisico’s. Wanneer een restaurant in een rustige buurt ligt bijvoorbeeld, is de kans op inbraak groter dan in een drukke woonwijk. En een oud pand is vaak eenvoudiger open te krijgen dan een nieuwbouwpand. Bent u ondernemer in de horeca en zoekt u een betere beveiliging voor uw zaak? Volg dan deze 3 stappen:

Stap 1: Breng uw inbraakrisico’s in kaart

Wanneer u als ondernemer in de horeca op zoek bent naar een goede beveiliging van uw zaak, moet u eerst weten waar de zwakke punten zitten en wat er beveiligd moet worden. U kunt de inbraakrisico’s in kaart (laten) brengen met de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI 2.0). Met dit instrument komt u erachter in welke risicoklasse uw zaak valt en welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Als u weet in welke risicoklasse uw bedrijf valt, kunt u ook bepalen welk soort inbraakmeldsysteem u nodig heeft.

Stap 2: Maak een beveiligingsplan

Laat u goed informeren over de mogelijkheden voor beveiliging van uw horecazaak. Een gecertificeerd BORG-erkend bedrijf kan een beveiligingsplan voor u maken.  In dat plan beschrijft het bedrijf welke organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen u moet nemen om het risico op inbraak te minimaliseren.

Stap 3: Schakel een professioneel installatiebedrijf in

U bent in de horeca pas verzekerd van een goede beveiliging, wanneer u de aanbevolen elektronische maatregelen laat installeren door een erkend installateur. Dat geldt zeker voor een alarmsysteem. De erkende installateur weet precies waar hij detectie moet plaatsen en hoe hij die moet afstellen.

 

Goed op slot

Beveiliging van horeca begint bij solide hang- en sluitwerk. Sloten op deuren en ramen houden inbrekers niet buiten de deur, maar ze vertragen ze wel. De politie of beveiliging heeft daardoor langer de tijd heeft om op een inbraakmelding te reageren. Daarmee vergroot u de pakkans enorm. Investeer daarom in inbraakwerend hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk. Overigens komen de meeste inbrekers via het raam binnen. Zorg dat bij sluiting van uw zaak het personeel ramen en deuren ook echt goed vergrendelen en niemand meer binnenlaat. Wees u ook bewust van de veiligheidsrisicos van sleutels en sluitingstijden

 

Alarmsysteem geschikt voor horeca

Wanneer de inbrekers de sloten open hebben gekregen, moeten ze natuurlijk niet ongestoord hun slag kunnen slaan. Daarom is een goed alarmsysteem een must voor elke onderneming in de horeca. Zorg dat een alarm wordt doorgemeld naar een permanent bewaakte meldkamer: een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Met een doorgeschakeld alarmsysteem hebben inbrekers hooguit een paar minuten om waardevolle zaken buit te maken. Ze hebben bijvoorbeeld geen tijd om de kluis open te breken. Zo beperkt u de schade zoveel mogelijk. Laat u goed informeren welk systeem geschikt is voor uw zaak. 

Tip: geef na installatie van het alarmsysteem duidelijk aan dat uw zaak beveiligd is; dat schrikt inbrekers en overvallers af.

Contant geld aanwezig?

Gelukkig betalen steeds minder mensen met contact geld. Gebeurt dat in uw zaak nog wel? Bewaar het contant geld dan in een inbraak- en brandwerende kluis tot u het gaat storten. Zorg verder dat u of uw bedrijfsleider, niet elke dag op hetzelfde tijdstip naar de bank gaat om te storten. Met een vast patroon werkt u overvallers in de hand. Bewaar ook de fooienpot in de kluis en haal regelmatig de munten uit machines, zoals jukeboxen, pooltafels en sigarettenautomaten.  

 

Ook beveiligingscamera’s schrikken af

Heeft u een grote zaak? Dan is het een goed idee om beveiligingscamera’s op te hangen. Camera’s zijn vaak al een goed afschrikmiddel. Wanneer ook de camera’s in verbinding staan met een meldkamer, kan de politie de criminelen vaak ter plekke arresteren. Ligt uw zaak op een donker, afgelegen terrein? Dan zijn camera’s aan de buitenkant van uw pand een goede investering. Bovendien kunt u terugzien wie er heeft ingebroken en hoe.

Zorgeloos ondernemen in de horeca?

Verzeker je horecazaak tegen de meest voorkomende risico's. Sluit vandaag nog een verzekeringspakket af!

Geschreven door

Ook interessant