Ga direct naar de inhoud

De minder feestelijke risico's van carnaval voor ondernemers

Risico's van carnaval.jpg

Enorme praalwagens, flink wat alcoholische versnaperingen en een groot feest. Dat is carnaval in Limburg en Brabant. En dat gaat niet zonder risico’s voor ondernemers. Jordy Wessels, relatiemanager Verzekeringen bij ABN AMRO Verzekeringen, weet als rasechte Limburger precies hoe het er dan aan toe gaat: “Elk onderdeel van carnaval brengt risico’s met zich mee.”

In het zuiden van het land begint carnaval op de 11e van de 11e: 11 november. In grote plaatsen als Maastricht, Eindhoven, Den Bosch, Venlo en Roermond zijn er dan artiestenparades op de centrale pleinen. Natuurlijk is zo’n feest nooit helemaal zonder risico’s. Vanaf deze periode start de carnavalsperiode die eindigt op aswoensdag. Maar ondernemers moeten écht opletten in het carnavalsweekend in februari. Dan is de kans op schade nog groter.

 

Vandalisme

In Maastricht wordt carnaval vooral buiten gevierd, vertelt Jordy. Van ‘s ochtends vroeg tot ’s avonds laat trekken mensen van café naar café en zie je overal dweilorkesten. Veel mensen trekken in deze periode naar de grote steden. “Als achttienjarige ging ik vanuit Valkenburg met de trein naar Maastricht en ‘s avonds met de nachttrein weer terug.”

In de grote steden zie je, vanwege het alcoholgebruik tijdens carnaval, veel winkels die hun gevels dichttimmeren. Dat doen ze vanwege vandalisme: ramen die worden ingegooid, mensen die in portieken plassen en carnavalsvierders die hun eigen grenzen niet kennen. Ook de cafés houden rekening met feestgangers: muren worden afgetimmerd, het meubilair wordt afgevoerd en de plastic bekers worden uit de kast gehaald. Vandalisme is dan ook een van de grootste risico’s voor ondernemers. Veelvuldig gebruik van alcohol leidt volgens Jordy vaak tot ‘rottig gedrag’. Dat wordt versterkt door groepsgedrag: elkaar opstoken om iets stoers te doen. Met alle gevolgen van dien.

 

Financieel risico

Tijdens carnaval draaien de restaurants en cafés enorm goed, maar er is niemand die even de binnenstad ingaat om een spijkerbroek te kopen. Ondernemers in het zuiden moeten tijdens de carnavalsperiode daarom rekening houden met financiële verliezen van de gesloten of slecht bereikbare winkel. 

Een ander financieel risico is de vergunningsaanvraag voor carnavalsfeesten, zoals de evenementen van de 11e van de 11e. Grote evenementen waren vroeger gratis, maar nu vragen organisatoren vaak een toegangsprijs. Dat komt door de stijgende prijzen van beveiliging, de risico’s op vandalisme en de voorgeschreven richtlijnen vanuit de overheid. In Valkenburg is het dit jaar al zo dat er geen Auw Wieverbal wordt georganiseerd vanwege de veiligheidseisen die gesteld zijn en de hoge kosten die daarbij komen kijken. Om dit toch voor elkaar te krijgen, heeft de gemeente daar laten weten dat er € 25.000,- aan subsidie klaarligt ter ondersteuning van de kosten voor maatregelen van openbare orde en veiligheid, meldt 1Limburg. Als carnavalsvieringen in een gemeente niet door kunnen gaan, betekent dat een financiële strop voor cafés die in februari op extra omzet rekenen.

Om risico’s op te vangen, raadt Jordy de organisatoren van evenementen aan om een evenementenverzekering af te sluiten. Hier zit een deel aansprakelijkheid, onkostendekking en zelfs een regendekking in. De verzekering is zelf samen te stellen. Carnaval betekent vaak een enorme financiële verplichting. Dan kun je de risico’s maar beter verzekerd hebben. 

 

Ongelukken

Zeg je carnaval, dan zeg je enorme praalwagens met een tractor ervoor. Voor agrarische ondernemers of transportondernemers is het goed om stil te staan bij de risico’s van het uitlenen van zo’n tractor en aanhangwagen voor de carnavalswagen. Een tractor is namelijk alleen verzekerd voor eigen gebruik. Als er iets gebeurt tijdens de optocht, is de ondernemer zelf aansprakelijk. Daarom moet je dit van tevoren melden bij de verzekeraar. Het zou niet de eerste keer zijn dat een kind uit de mensenmassa ontsnapt en onder een praalwagen terechtkomt. Zorg daarom altijd dat de praalwagens die op jouw vervoersmiddelen geïnstalleerd worden altijd afgesloten zijn aan de zijkant.

Als je als agrariër of transportbedrijf je trekker of oplegger uitleent, moet je de verzekeraar daarvan op de hoogte stellen. Je bent als ondernemer of agrariër zelf verantwoordelijk voor je voertuig. Zorg ervoor dat de bestuurder een geldig certificaat en/of rijbewijs heeft en niet drinkt voor of tijdens de optocht. Pas na het definitief parkeren kan de bestuurder zich ook in het feestgedruis storten. Wees er daarom zeker van dat degene die de tractor bestuurt een gepast certificaat heeft en geen alcohol drinkt voor of tijdens het rijden. 

Daarnaast zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. En de hoekjes van praalwagens zijn soms ook heel klein. Daar kan iemand vanaf vallen. Sluit daarom als carnavalsgroep een goede ongevallenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af voor carnavalsfestiviteiten.

 

Brandgevaar

Je loopt een loods in, de carnavalsmuziek komt je tegemoet en het ruikt naar laswerkzaamheden. Waar sta je? Juist. Op de (voor Limburgers en Brabanders bijna heilige) plek waar de praalwagens worden gemaakt. Lang niet alle carnavalsgezelschappen bouwen hun wagens in een goed afgesloten loods met voldoende brandblussers. Het gebeurt ook vaak in een afgelegen boerderij of verlaten bedrijfshal. En dat is waar het brandgevaar het grootst is. Voor de agrariër die een boerderij beschikbaar stelt voor carnavalsbouwers is brandgevaar een groot risico. Kijk daarom, voordat de wagens gemaakt worden, goed naar je brandverzekering. Zorg daarnaast dat je de elektra op orde hebt en dat er genoeg brandblussers aanwezig zijn. Want waar gewerkt wordt met lassers, papier en karton, wordt een klein brandje zo een hele grote. Wijs de mensen die in de hal werken op de maatregelen die je verzekeraar eist.

Als een bedrijf afbrandt door het niet naleven van de maatregelen, is de ondernemer die een locatie beschikbaar stelt de pineut. De verzekeraar keert niks of te weinig uit als je je niet aan de regels houdt. Stel daarom in de huurovereenkomst duidelijke eisen op wanneer je een ruimte beschikbaar stelt voor wagenbouwers.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant