Ga direct naar de inhoud

Een camera in je winkel: voorkom inbraak en diefstal

Camera in winkel.jpg

De meeste winkeliers plaatsen een camera in hun winkel. Niet zo vreemd, want de producten zijn vaak heel waardevol. Om inbraak en diefstal te voorkomen is het belangrijk om je pand op de juiste manier te beveiligen. Ook de kans om dader(s) te achterhalen en de gestolen goederen terug te krijgen wordt hiermee groter. Nadim Masri - eigenaar van Camerabeveiliging B.V. - vertelt je meer over het plaatsen van camera’s in je winkel.

Een camera in je winkel? Zorg voor een plan! 

Een camera in de winkel is niets nieuws: loop door een willekeurige winkelstraat en je ziet ze op verschillende plekken hangen. Wat wel nieuw is, is dat deze camera’s met een doordacht plan worden opgehangen en de beelden daadwerkelijk iets opleveren. De apparatuur werd in het verleden vaak lukraak geplaatst. Ook vandaag de dag gaat het nog vaak mis.  

Zodra er een diefstal heeft plaatsgevonden zal de politie in de buurt rondvragen naar camerabeelden: mogelijk hebben zij het voorval vastgelegd. Winkeliers en andere eigenaren van camera’s leveren deze netjes aan. In de praktijk blijkt het echter lastig om hiermee op zoek te gaan naar een dader. Vaak zijn de beelden niet gedetailleerd genoeg of hangen de camera’s niet op de juiste plek. De beelden laten daardoor niet zien om wie het gaat en wat er precies is gebeurd. De politie kan niet anders dan de beelden links laten liggen, waardoor de aanschaf van de camera’s in je winkel eigenlijk voor niets is geweest.  

Camerabeveiliging B.V. is van mening dat dit anders kan en moet. Kies bijvoorbeeld niet voor een standaardmodel, maar zoek naar de camera die echt het best bij je situatie en winkel past.  

 

Herkenbaar in beeld 

Hoe krijg je een inbreker in je winkel herkenbaar in beeld? Mijn advies: denk bij het plaatsen van je beveiligingscamera’s als een inbreker. De persoon in kwestie zal proberen zijn of haar gezicht af te dekken of -schermen, zodat deze niet zichtbaar is voor eventuele camera’s in je winkel. Daarnaast zal de indringer proberen ze zo snel mogelijk in het vizier te krijgen, zodat hij of zij deze kan ontwijken. Let bij het plaatsen van camera’s in je winkel daarom op de volgende twee punten:  

Een onopvallende plek 

Het is belangrijk om de beveiligingscamera’s op een (in eerste instantie) onopvallende plek op te hangen. Een beveiligingsspecialist kan je helpen deze plekken te bepalen. Zo komen de monteurs van Camerabeveiliging altijd eerst bij een klant op bezoek om de winkel helemaal te doorlopen. Op deze manier bepalen zij waar de blik van een inbreker als eerste op zal vallen. Met dit inzicht kun je rekening houden met de plaatsing: hang de camera’s juist op een ander plek in je winkel.  

De looplijn van een inbreker 

Aan de andere kant is het juist belangrijk om de looplijnen van een inbreker te volgen. Op deze manier zal de inbreker recht met het gezicht in beeld komen. Hij of zij kijkt namelijk vaak naar voren: de richting die hij of zij oploopt. Natuurlijk: de inbreker kan zijn gezicht afwenden, maar zal af en toe ook vooruit moeten kijken. Door hier in je winkel rekening mee te houden bij het plaatsen van de camera’s zal het lukken om de inbreker herkenbaar in beeld te krijgen.  

Laat een specialist meekijken 

Bij camerabeveiliging zijn er nog meer factoren waar je rekening mee moet houden. Laat je situatie daarom altijd in kaart brengen door een beveiligingsspecialist, zoals een monteur van Camerabeveiliging. Hij of zij kijkt naar de beste plek voor de camera’s in je winkel. Ook geeft een beveiligingsspecialist advies over de type camera. Ze hebben namelijk allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wat past het best bij je situatie? Een dome-, CCTV- of toch een bulletcamera?  

Door rekening houden met onopvallende plekken, de looplijnen van de inbreker en andere factoren voorkom je als winkelier dat je beelden onbruikbaar zijn. Sterker nog: de politie zal blij verrast zijn. Dankzij de camera’s die in je winkel hangen is het nu mogelijk om de dader op te sporen.  

Tip: heb je al camera’s in je winkel hangen, maar heb je het idee dat deze een diefstal niet goed in beeld brengen? Schakel dan een beveiligingsspecialist in. Hij of zij komt bij je langs om de camera’s te beoordelen en geeft advies over wat beter kan en hoe.

Live view: koppeling met de meldkamer  

De camera’s in je winkel kun je ook koppelen met de meldkamer. Dit wordt live view genoemd. Bij alarm van inbraak of diefstal kijken de mensen van de meldkamer direct met de camerabeelden mee. Zij kunnen valse meldingen, zoals stof of insecten, uitsluiten. In het geval dat er wel iets aan de hand is, kunnen zij direct het signalement van de inbreker doorgeven. De politie kan dan direct op zoek naar de juiste dader, omdat ze precies weten naar wie ze op zoek zijn.  

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of wil je weten welke camera het best zou passen in je winkel? Bij Camerabeveiliging B.V. helpen wij je graag verder: samen denken wij na over een passende oplossing. Neem gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op via onze website. 

Geschreven door

Ook interessant