Ga direct naar de inhoud

Aan welke eisen moeten uw (personeels)ruimtes voldoen?

Zakelijk-overleg-personeelsruimte.jpg

Naast een ergonomisch ingerichte werkplek moeten werknemers beschikking hebben over andere ruimtes. Welke ruimtes dat precies zijn in uw bedrijf, hangt af van het type bedrijf en de werkzaamheden die er worden uitgevoerd. De verschillende ruimtes moeten in ieder geval voldoen aan de in de Arbowet en in het Bouwbesluit gestelde normen. Een toilet en pauzeruimte zijn zelfs verplicht

Pauzeruimte

Elk bedrijf moet minimaal één ruimte hebben waar werknemers de pauzes kunnen doorbrengen, kunnen ontspannen en kunnen eten. Kortom: de pauzeruimte is verplicht. Dit kan in het bedrijf zijn, maar ook op locatie, bijvoorbeeld op een bouwplaats. Let op: niet elke ruimte is zomaar geschikt als pauzeruimte.

 

Toiletten

Werknemers moeten naar het toilet kunnen gaan. Voor de toiletruimtes gelden de volgende regels:

  • In de buurt van het werk zijn voldoende toiletten aanwezig. Hoeveelheid toiletten per werknemer zijn dat?  De Arbowet gaat uit van 1 toilet per 15 werknemers.
  • Er zijn aparte toiletten voor mannen en vrouwen.
  • In de buurt van de toiletten zijn voldoende wastafels beschikbaar.
  • Toiletten moeten dagelijks worden schoongehouden.

 

Wasgelegenheid

Als uw werknemers tijdens het werk in aanraking komen met vuil of stof, moet u zorgen voor een wasruimte met voldoende wasbakken of douches. Er moeten aparte wasruimtes zijn voor mannen en vrouwen, met koud én warm water.

 

Kleedruimte

Uw werknemers moeten ergens hun jas kunnen ophangen. Bijvoorbeeld in een garderobe. Als uw werknemers speciale werkkleding dragen, moet u zorgen voor een aparte, ruime kleedruimte. Deze moet zo dicht mogelijk bij de werkvloer zijn en mag geen kantine of werkruimte zijn.

 

Rookruimte

U bent niet wettelijk verplicht een rookruimte in te richten op kantoor voor uw werknemers. Als u daar toch voor kiest, moet de rookruimte afsluitbaar zijn: de deur moet dicht kunnen.
Daarnaast moet de ruimte een goede luchtverversing hebben. 

 

Kolfkamer

U bent als werkgever verplicht een mogelijkheid te bieden om het werk te onderbreken, zodat een medewerker met een baby borstvoeding kan geven of kan kolven. 
Heeft u geen ruimte beschikbaar? Dan moet u de werkneemster in de gelegenheid stellen thuis te voeden of te kolven.

 

De Arbowet en uw kantoor

U bent als werkgever verplicht om iedere werknemer een goede werkplek te bieden. Slecht ingerichte werkplekken kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Weet u waar een kantoor aan moet voldoen volgens de Arbowet? Lees meer

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant