Ga direct naar de inhoud

Hoe begint u een webshop?

webshop beginnen.jpg

Een eigen webshop beginnen biedt vele voordelen. De kosten zijn laag en u hoeft geen winkelruimte te huren of verkooppersoneel aan te nemen. Maar waar moet u allemaal aan denken wanneer u een webshop wilt opzetten? In dit artikel leest u hoe u een webshop maakt, start én succesvol maakt.

Bedenk wat u gaat verkopen

Wanneer u een webshop gaat beginnen, is het in eerste instantie belangrijk dat u goed nadenkt over wat u gaat verkopen. Welke producten maken uw webshop onderscheidend? In de eerste helft van 2021 telde Nederland bijna 70.000 webshops. De meeste verkopen modeartikelen, parfum- of drogisterijartikelen of andere non-foodartikelen. U onderscheidt zich door een uniek product te verkopen, een unieke service aan te bieden en/of door veel te investeren in de vindbaarheid van uw webshop via Google. 

 

Bedenk hoe u een webshop gaat maken 

En dan zult u zich afvragen: hoe maak ik een webshop? Vroeger moest u daarvoor een webshopbouwer inhuren. Wanneer u een niet al te ingewikkelde webshop wilt beginnen, maakt u er zelf een met speciale software. Dat kan via e-commerce-platforms als Jouwweb of Mijnwebwinkel.nl. Voordat u een keuze maakt, is het verstandig goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden en prijzen.

 

Bedenk een goede naam

Wanneer u een webshop opzet, moet die een goed te onthouden naam hebben. Bij voorkeur een die meteen duidelijk maakt wat u verkoopt. Omdat er zoveel webshops zijn, valt het niet mee om een originele naam te bedenken die niet al bestaat. Heeft u een naam bedacht? Check dan of de domeinnaam nog beschikbaar is. Dat kan via: www.sidn.nl: Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) beheert de domeinnamen die eindigen op nl. 

 

Bedenk welke verzekeringen u nodig heeft 

Het starten van een webshop neemt risico’s met zich mee. Uw verzekeringsadviseur kan u precies vertellen welke risico’s u moet afdekken en welke verzekering u daarvoor afsluit. Het is sowieso verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee verzekert u schade bij een andere partij aan zaken of personen door het geleverde product. Heeft u een grote voorraad in een aparte ruimte opgeslagen? Verzeker die dan tegen brand en inbraak. De aansprakelijkheid voor een verstuurd product dat niet of beschadigd aankomt bij uw klant, ligt doorgaans bij de vervoerder. Controleer dat voor verzending in de voorwaarden van de vervoerder.

 

Bedenk hoe u uw klanten gaat bedienen

Zonder klanten kunt u geen webshop beginnen. Die moet u dus vanaf dag één tevreden houden. Denk daarom vooraf goed na hoe uw producten bij uw klant komen. Welke vervoerder kiest u? Kunnen uw klanten de producten ook ophalen? Wat doet u met retouren en klachten? U vergroot het vertrouwen van uw klanten door een keurmerk aan te vragen voor uw webshop. De twee bekendste zijn: Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk

 

Bedenk wat een webshop kost

U kunt een webshop beginnen zonder al te grote investeringen. Zeker wanneer u vanuit huis werkt. Bedenk dat u altijd een startbedrag nodig heeft, zelfs wanneer u een klein webwinkeltje begint. Bijvoorbeeld om uw domeinnaam te registreren. U betaalt ook voor de software waarmee u uw webshop maakt. Verder maakt u kosten voor inkoop van producten of basismaterialen. Dan zijn er nog de kosten die u maakt om de producten goed te verpakken voor verzending en de verzendkosten zelf. Die laatste kunt u deels of helemaal doorberekenen aan uw klant. Bedenk daarbij dat hoge verzendkosten een drempel opwerpen om bij u te bestellen.

 

Bereken met welke prijzen u winst maakt

Nu u weet wat het u gaat kosten om een webshop te beginnen, kunt u de prijs voor uw producten vaststellen. Welke prijs is nog aantrekkelijk voor uw klant en bij welk prijsniveau maakt u nog winst? Vergeet niet de hierboven berekende kosten mee te nemen in uw berekening. Zijn er andere verkopers van soortgelijke producten? Kijk dan eens hoeveel zij vragen.

 

Klaar om een webshop te beginnen?

Wanneer u alle zaken in dit artikel goed hebt overwogen, bent u klaar voor de opening van uw eigen webshop. Ook daarna staan onze adviseurs voor u klaar om uw vragen over risico’s en verzekeringen te beantwoorden.

Meer informatie over het starten van een bedrijf vindt u op onze themapagina 'Een eigen bedrijf starten'. 

Zorgeloos aan uw webshop beginnen?

Ontdek ons verzekeringspakket voor webwinkels

Geschreven door

Ook interessant