Ga direct naar de inhoud

Hoe kun je de veiligheid op de bouwplaats verhogen?

Risico's in de bouw.jpg

Jaarlijks veroorzaken inbraak en vandalisme voor miljoenen euro’s aan schade. Er zijn veel mogelijkheden om je terrein te beveiligen, maar welke optie is voor jou de beste oplossing? Naast de veiligheid van jouw materiaal en materieel moet je ook denken aan de veiligheid van je werknemers. Hoe beperk je bijvoorbeeld het risico in geval van een brand of andere calamiteit? Jelle Anema, accountmanager bij BauWatch, vertelt je in dit artikel alles over de risico’s én oplossingen.

Bouwplaats ideaal voor dieven

Op bouwplaatsen zijn vaak waardevolle spullen te vinden zoals gereedschap, machines en bouwmaterialen. Met de stijgende prijzen en schaarste aan bouwmaterialen (zoals bijvoorbeeld koper, stalen rijplaten, diesel en zelfs kabels) worden bouwplaatsen nog aantrekkelijker voor dieven. ‘Vooral omdat er ’s nachts niemand aanwezig is en ze vaak ver weg van de bewoonde wereld liggen, zien dieven onbeveiligde bouwplaatsen als een ideaal doelwit. Dus dan snap je wel waarom steeds meer aannemers te maken hebben met diefstal op de bouwplaats’, aldus Jelle.

Meer informatie: 'Diefstalrisico’s op de bouwplaats'

 

Niet alleen directe, maar ook indirecte schade

Diefstal of vandalisme op de bouwplaats is altijd vervelend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat naast de directe materiële schade van de gestolen materialen er ook een indirecte schade ontstaat? Die is vaak nog veel groter. Door de lange levertijden van materialen kan er een flinke vertraging van het project ontstaan, waardoor de geplande oplevering niet altijd wordt gehaald. Dit is niet alleen slecht nieuws vanuit een financieel perspectief, maar het is ook niet goed voor de reputatie van de aannemer. Hij kan gezien worden als onbetrouwbaar. Daarnaast kan het voorkomen dat gedaan werk opnieuw uitgevoerd moet worden, omdat er beschadigingen zijn ontstaan bij de diefstal of het vandalisme. Ook dat kost weer extra tijd en mankracht.

 

Tijdelijke camerabeveiliging om jouw bouwplaats te beveiligen

Met tijdelijke camerabeveiliging houd je écht zicht op een veilige bouwplaats in tegenstelling tot beveiliging met detectoren. Wat ook fijn is, is dat de camera’s ook verplaatsbaar zijn. Een bouwplaats verandert namelijk continu en dan moet de beveiligingsoplossing flexibel genoeg zijn om ook mee te kunnen veranderen. Daarnaast detecteren deze camera’s door slimme software iedere beweging. De alarmmeldingen komen binnen bij een gecertificeerde meldkamer, waar ze worden geverifieerd. Een ander voordeel van een mobiele cameramast is de preventieve werking: als criminelen een camera zien staan dan gaan ze in 9 van de 10 gevallen wel op zoek naar een andere bouwplaats.

Meer informatie: ‘Camerabeveiliging op de bouwplaats: wat zijn de voordelen?’

 

Veiligheid van jouw werknemers op de bouwplaats

Met tijdelijke camerabeveiliging zorg je voor de beveiliging van jouw bouwmaterialen en groot materieel. Maar hoe zorg je voor de veiligheid van jouw arbeidskrachten? Dat begint met weten wie er op jouw bouwplaats aanwezig is, of ze de juiste papieren hebben om op de bouwplaats te mogen werken en of iedereen op de hoogte is van de geldende veiligheidsinstructies. Maar hoe doe je het bovenstaande op een zo efficiënt mogelijke manier en volgens de geldende wet- en regelgeving?

Bouwplaatsregistratie

Met een online bouwplaatsregistratiesysteem kun je de identiteit, de arbeidsrelatie en de toegang van medewerkers op de bouwplaats registreren én controleren. De automatisch opgebouwde WKA-boom geeft je duidelijk inzicht in welke medewerkers, onderaannemers, zzp’ers en uitzendkrachten op het project werkzaam zijn en in opdracht van wie.

Met een optionele module regel je ook de projectintroductie en veiligheidsinstructies volledig online. Dit kan in meerdere talen waarmee je voor beter begrip van de instructies zorgt en daarmee de veiligheid vergroot. Optioneel kan een kennistest afgenomen worden om te waarborgen dat de instructies zijn begrepen, zodat je gegarandeerd alleen geïnstrueerde arbeidskrachten op jouw bouwplaats hebt.

 

Wat te doen bij brand of andere calamiteiten op de bouwplaats?

Het alarmeren en informeren van medewerkers op een bouwplaats is helaas niet altijd en overal goed geregeld. Want hoe kan je iemand op de 10de verdieping snel laten weten dat er wat aan de hand is? Dit kan heel snel en simpel door gebruik te maken van een draadloos brandmeld- en ontruimingssysteem om jouw medewerkers snel waarschuwen. 

Er zijn dus genoeg opties om de veiligheid op jouw bouwplaats te verhogen om je mensen, je bouwmaterialen en materieel veilig te houden. Wil je meer weten over de oplossingen van BauWatch? Of wil je graag een vrijblijvend beveiligingsadvies? Kijk dan eens op onze website: www.bauwatch.com

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant