Ga direct naar de inhoud

Mistgenerator: voorkom inbraak en overvallen

Mistgenerator inbraak en overvallen.jpg

Overvallen of snelkraken zijn vernielende en vaak gewelddadige diefstalmethodes. De materiële schade is meestal groot en leidt tot dagen of zelfs weken van sluiting. Erger nog is de emotionele schade die je personeel eraan overhoudt. Een mistgenerator is een goede manier om inbraak en overvallen tot vrijwel nul terug te brengen. Nadim Masri – eigenaar van Mistbeveiliging – legt uit wat een mistgenerator voor je onderneming kan betekenen.

Wat is mistbeveiliging?

Een mistgenerator is een goed middel tegen inbraak en overvallen. Maar wat doet het eigenlijk? De generator zorgt voor een schrikreactie, wanneer inbrekers of overvallers een poging doen om een diefstal te plegen. Het zicht van de indringer wordt ontnomen en de voor hem meestal onbekende ruimte wordt nog onbekender door het ontbrekende zicht. Hierdoor is de eerste reactie om zo snel mogelijk weg te komen uit deze ruimte.

Een mistgenerator treedt in werking op het moment dat het inbraakalarm afgaat: door de detectie van beweging/trilling of wanneer iemand op een knop drukt. De nieuwe generatie mistmachines vullen bij inbraak een kamer, winkel of kantoor binnen 10 seconden volledig met mist. Dat beperkt het zicht van de overvallers tot ongeveer 30 centimeter, die daardoor direct vluchten. De mist is kleurloos en laat geen reststof of sporen na en is niet brandbaar. Door de mistgenerator in de ruimte(s) te plaatsen met de meest waardevolle bezittingen, kun je de schade door inbraak of een overval effectief beperken. 

Bij welke diefstalmethodes effectief?

De laatste jaren maken criminelen steeds vaker gebruik van een snelkraak, zoals een plof- of ramkraak. Bij een plofkraak brengen de criminelen explosieven tot ontploffing om een (kluis)deur te openen. Bij een ramkraak gebruiken zij een voertuig om een muur, deur of pui te rammen. Juist bij deze vormen van inbraak is een mistgenerator heel effectief, maar ook bij ‘gewone’ overvallen is mist een prima en vooral geweldloze beveiliging. 

 

Geweldloze beveiliging

Bij een overval tijdens openingstijden – dus wanneer er mensen aanwezig zijn – wordt in 50 procent van de gevallen geweld gebruikt. Overvallers die niet direct hun zin krijgen, worden dan gewelddadig. Daarnaast zijn de winkeleigenaren vaak geneigd om hun winkel en personeel te verdedigen, soms met gebruik van (illegale) wapens. Een mistgenerator kan dit voorkomen. Doordat de mist heel snel vanuit de winkel op de overvallers afkomt, kunnen de overvallers geen geweld gebruiken. Daarbij wordt de mistgenerator zó geplaatst, dat de inbrekers een vrije aftocht hebben. In 100 procent van de gevallen kiezen ze direct voor het hazenpad.

 

Preventieve werking

Mistgeneratoren werken niet alleen tijdens een inbraak of overval, maar hebben ook een goede preventieve werking. Op het moment dat er duidelijk staat aangegeven dat er een mistmachine aanwezig is, verlaagt dat het risico op inbraak al aanzienlijk. Bij benzinestations van Shell, die zijn voorzien van een mistgenerator, bleek het aantal pogingen tot braak met 95 procent te zijn teruggelopen. Het aantal geslaagde kraken was volledig afgenomen. Met andere woorden: de 5 procent van de overvallers, die ondanks de waarschuwing een poging waagden, moesten zonder buit vluchten. Niet voor niets raden verzekeraars een mistgenerator aan als effectief alternatief voor rolluiken.

 

Mistgeneratoren in Boxmeer

Na drie inbraken was supermarkteigenaar Jacco Janssen het zat. Hij plaatste in zijn beide Albert Heijn-filialen in Boxmeer mistgeneratoren. Dat hielp: de dieven bleven twee jaar weg. Toch deden twee eigenwijze criminelen een poging tot een plofkraak op de pinautomaat in een van de winkels. Jacco vertelt hoe de mistgeneratoren hoe hem hebben geholpen: 

‘In 2015 was onze sigarettencounter tot drie keer toe het doelwit van inbrekers. Ik had daarvoor wel van een collega over mistgeneratoren gehoord en in zijn winkel gezien hoe effectief die zijn. Toch vond ik het toen nog niet nodig om daarin te investeren. Na de derde inbraak was ik het zat en besloot ik in beide filialen twee mistmachines op te hangen.’

Eigenwijze inbrekers 

‘Ik ben superblij met onze mistgeneratoren, want daarna bleef het dus twee jaar stil. De stickers, die aangeven dat er mistgeneratoren hangen werken als een goed afschrikmiddel. Dat geeft ook een gevoel van veiligheid; niet alleen voor jou als eigenaar maar ook voor je personeel. Dit voorjaar probeerden twee inbrekers toch een pinautomaat op te blazen om hem leeg te kunnen halen. Doordat zij binnen een paar seconden geen hand meer voor ogen zagen, zijn ze er als een haas vandoor gegaan, zoals je in onderstaande video kan zien.

Ze zijn binnen geweest, maar ze hebben niks; dat geeft een goed gevoel.

Schade en letsel voorkomen

Een mistgenerator is dus een goede investering om schade en letsel te voorkomen. De explosieven, die de inbrekers bij het Albert Heijn-filiaal van Jacco achterlieten, waren volgens de politie zó zwaar, dat ze zonder enige twijfel een enorme ravage hadden aangericht. Als die tot ontploffing waren gekomen, dan had de pui eruit gelegen. Dan ben je zo een paar weken verder voor je weer open kunt. Over de tonnen schade nog maar niet te spreken. Daarnaast moet je er al helemaal niet aan denken wat er was gebeurt als de woningen boven de winkel waren ingestort. De schade bleef nu beperkt tot een kapotte ruit. Nog voor openingstijd was alles weer opgeruimd en kon de winkel weer open zoals gewoonlijk.

 

De aanschaf van een mistgenerator is dus een goede investering: voor zowel jou als ondernemer als voor je personeel. Bedenk hierbij wel dat voor mistgeneratoren – net als voor iedere andere vorm van beveiliging tegen inbraak en overvallen – een goede installatie en regelmatige controle van het systeem een vereiste is voor een gegarandeerde werking. 

Wil je meer weten over hoe je met een mistgenerator het risico op inbraak of overval kunt verkleinen? Of wil je advies over wat het beste past in jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Mistbeveiliging

Geschreven door

Ook interessant voor