Ga direct naar de inhoud

Tips om stormschade te voorkomen

Paraplu-harde-regen-Stormschade_280732325.jpeg

Een storm kan veel schade aan je bedrijf veroorzaken. Niet alleen aan het gebouw, maar ook bijvoorbeeld aan voertuigen. Daarnaast kunnen je mensen gewond raken. In sommige gevallen kan storm zelfs je hele bedrijf stilleggen. Hoewel je de storm zelf niet kunt voorkomen, kun je wél maatregelen nemen om stormschade te voorkomen.

Wat kun je vóór een storm doen?

Bij de meeste stormwaarschuwingen heb je maximaal een dag de tijd om je voor te bereiden. Je kunt dan niet alles doen wat je zou willen. Gebruik dus vooral de periode tússen twee stormen om je goed voor te bereiden op een nieuwe storm. 

Hieronder geven wij je een aantal tips om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen, waaronder algemene tips én tips voor je auto en het dak van jouw bedrijf. 

Algemene checklist met preventieve maatregelen om stormschade te voorkomen

 • Zorg dat alle ramen en deuren goed afgesloten zijn.
 • Voorkom stormschade aan zonneschermen, markiezen en rolluiken. Zorg dat ze goed bevestigd en opgerold, ingeklapt of gesloten zijn.
 • Zorg dat alle ruiten nog heel zijn: een kapotte ruit zal eerder sneuvelen. Rondvliegende scherven kunnen bovendien schade en vooral verwondingen veroorzaken.
 • Controleer of er oude of ongezonde bomen in de buurt van je gebouw staan. Verwijder rotte delen van bomen en snoei overhangende takken.
 • Controleer of je hek of schutting nog stevig staat en vervang rotte onderdelen. Een schutting is een windvanger.
 • Zet losse spullen (zoals, containers), materialen en tuinmeubilair binnen. Lukt dat niet, zet ze dan buiten op een beschutte plek. En maak alles goed vast, zodat ze niet kunnen wegwaaien.
 • Onderhoud je houtwerk. Dan kan het beter tegen een (wind)stootje.
 • Zorg dat je metselwerk niet verzwakt is. Controleer op scheuren en beoordeel of het voegwerk nog goed is.
 • Krijg je een nieuw dak vanwege nieuwbouw of verbouwing? Laat dan altijd een sterkteberekening maken. 

Checklist om stormschade aan je auto te voorkomen

Niet alleen je pand, maar ook je zakelijke voertuigen lopen risico op stormschade. Zo kan de boom, waaronder je je auto hebt geparkeerd, omwaaien. Of neemt een windvlaag je mee naar de vangrail of een tegenligger. Daarom geven wij je graag de volgende tips mee: 

 • Houd de verkeersinformatie en het weerbericht goed in de gaten. Zoek waar nodig veiligheid bij een overdekte (parkeer)plaats. 
 • Houd deuren bij het openen altijd goed vast, zodat ze niet uit je handen glippen. De schade van een openzwaaiende deur kan groot zijn en is niet altijd verzekerd. Dit valt namelijk niet onder de dekking voor storm. 
 • Houd voldoende afstand op je voorgangers en pas je snelheid aan. Zo heb je meer controle over je voertuig en kun je op tijd ingrijpen bij een windvlaag.  
 • Ga niet met een onbeladen aanhanger of vrachtwagen de weg op (tenzij dit strikt noodzakelijk is). Aanhangers en vrachtwagens zijn enorme windvangers. 
 • Parkeer je auto niet onder een boom. De boom zelf kan omwaaien en takken kunnen afbreken. Oók wanneer de storm net is gaan liggen. 

Checklist om stormschade aan je dak te voorkomen

Het dak is tijdens een storm een zwakke plek. Dakbedekking en zonnepanelen zijn namelijk gevoelig voor stormschade. Daarom is regelmatige controle noodzakelijk. Doe deze controle op een rustig moment: zeker niet als de storm al in volle gang is. 

Controleer in elk geval of:

 • dakpannen, nokvorsten, zonnepanelen en daklood niet losliggen of verschoven zijn. Waaien er soms dakpannen van je dak? Zet de nieuwe pannen dan vast met pannenhaken.
 • de dakranden en daklagen goed vastzitten. Daarmee voorkom je dat de wind eronder komt en het dak (of een deel ervan) eraf blaast.
 • de schoorsteen nog stevig genoeg is. Check op scheuren en kijk of het voegwerk goed is.
 • reclameborden, schotels, antennes, vlaggenmasten nog goed bevestigd zijn.

Adviezen voor een plat dak

Ons advies: laat je pand eens per jaar controleren door een deskundig bedrijf. Daarmee voorkom je onnodige stormschade aan je dak. Bij een naderende storm kun je zelf controleren of:

 • het grind gelijkmatig over het dak is verspreid. Meestal rolt grind weg uit de hoeken van het platte dak. Daardoor kan de wind de dakbedekking omhoog zuigen. 
 • Om dit te voorkomen, zijn betonnen tegels in de hoeken een oplossing. Vraag een deskundige wat de draagkracht van jouw dak is vóórdat je zware tegels plaatst.
 • dakkoepels, zonnepanelen en golfplaten nog goed vastzitten. Door druk en zuiging van de wind gaan de bevestigingen weleens loszitten. Met het risico dat ze loswaaien.

Advies voor een rieten dak

Laat een rietdekbedrijf je dak elk jaar controleren op zwakke plekken. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat je dak langer meegaat.

Als de storm al in volle gang is, kun je het beste geen risico’s nemen voor je eigen veiligheid en binnen blijven.

Weeralarm en windstoten

Het KNMI geeft waarschuwingen als er extreem weer op komst is, zoals een storm. De kleurcode geeft de verwachte impact aan. Geel voor gevaarlijk weer, oranje voor extreem weer of rood voor grote overlast of zelfs ontwrichting van de samenleving. Vaak zorgen windstoten, korte uitschieters in de windsnelheid, voor de grootste schade.

 

Wat doe je als je stormschade hebt?

Is de storm gaan liggen en heb je een eerste inschatting van de schade gemaakt? Dan raden we je aan het volgende te doen.

Bel de brandweer bij grote schade

De brandweer kan een ‘salvagebedrijf’ inschakelen. Dit bedrijf helpt je om de (verdere) schade zoveel mogelijk te beperken. In overleg met de brandweer beoordeelt het salvagebedrijf hoe je kostbare bezittingen uit het gebouw kunt verwijderen. En vervolgens bij een ‘reconditioneringsbedrijf’ kunt stallen. Zo’n bedrijf heeft de specifieke kennis en apparatuur om gebouwen en goederen schoon te maken na stormschade.

Vervang kapotte ruiten zo snel mogelijk

Als je gesneuvelde ruiten niet vervangt, is er een groot risico op grotere schade. Houd rekening met je eigen veiligheid en schakel een glasherstelbedrijf in. Die zijn meestal 24 uur per dag bereikbaar. Een praktische tip als je veel ruiten in je gebouw hebt: sla reserveruiten in de juiste maat in. Zo kun je kapot glas snel (laten) vervangen.

Ook interessant