Ga direct naar de inhoud

Voorkom schade door sneeuw en vorst

Vorstschade.jpg

Tijdens de donkere maanden kan Nederland worden omgetoverd tot winterwonderland. Een prachtig gezicht, maar sneeuw kan ook tot omvangrijke schade leiden aan uw bedrijfspand, installaties, machines, apparatuur en voertuigen. Ook is er het risico dat uw medewerkers gewond raken. In dit artikel leest u welke maatregelen u vooraf kunt nemen om schade door sneeuw, vorst en lekkage te beperken.

Welke risico’s loopt uw bedrijfspand?

De schade door sneeuwval kan groot zijn. Bij sneeuw kunnen daken bezwijken door de druk van sneeuwhopen. Door de combinatie van harde wind en stuifsneeuw kan sneeuw onder de dakpannen waaien. Ook als smeltwater naar binnen loopt – bijvoorbeeld doordat dakgoten en afvoerpijpen het water niet snel genoeg kunnen afvoeren – kan dat tot grote waterschade leiden.

Hoe voorkomt u sneeuw- en vorstschade?

Wat kunt u doen om schade door sneeuw en vorst te beperken? U kunt zelf een aantal maatregelen nemen om schade te voorkomen of te beperken. Bijvoorbeeld:

 • Veeg sneeuw van uw dak. Veel sneeuw op uw dak kan door het gewicht zorgen dat uw dak inzakt of instort. Doe dit uiteraard alleen als dit veilig kan.
 • Zet de verwarming niet te laag als u uw pand afsluit. Leidingen liggen vaak achter schotten, in een koof of zijn weggewerkt in (buiten)muren. Als er te weinig doorstroming is in de leidingen kunnen deze bevriezen en kapot springen met aanzienlijke waterschade als gevolg.
 • Sluit de buitenkraan af. Denk ook aan de leidingen en kranen in een niet geïsoleerde garage of werkruimte.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. U kunt:

 • Een systeem laten installeren dat een alarm afgeeft wanneer het dak doorbuigt.
 • Een systeem laten aanleggen dat lekkage in vloeren en kelders detecteert.

Wat kunt u doen bij water- of sneeuwschade aan uw gebouw?

Lijdt u waterschade? Probeer dit dan op onderstaande manieren te beperken.

 • Dreigt een dak te bezwijken? Probeer dan de sneeuw of het water te verwijderen. Of stut de draagconstructie; schakel als nodig een bouwbedrijf in. Dek bovendien kostbare bezittingen af voor het geval het misgaat.
 • Is een dak bezweken? Beoordeel dan in overleg met de brandweer of u uw kostbare bezittingen veilig uit het pand kunt halen. Een reconditioneringsbedrijf kan ook voor opslag van uw bezittingen zorgen.
 • Zijn uw leidingen toch bevroren? Laat deze door een erkend loodgietersbedrijf ontdooien om te voorkomen dat ze kapot springen.
 • Zijn uw leidingen gesprongen? Verwijder water dat uit een gesprongen leiding is gestroomd zo snel mogelijk. Schakel bij grote lekkages de brandweer in door 112 te bellen. Een ‘reconditioneringsbedrijf’ (ook wel ‘salvagebedrijf’ genoemd) kan u helpen de schade te beperken. Deze bedrijven hebben de kennis en apparatuur om gebouwen en goederen te drogen.

 

Sneeuw en vorst bij voertuigen

Ook het verkeer heeft flink te stellen onder sneeuw en vorst: deze omstandigheden vergroten namelijk het risico op ongelukken en schade. Hieronder geven wij u tips om dit soort ongemakken te voorkomen. 

Hoe voorkomt u het doorscheuren van sterretjes?

Een sterretje of barstje in uw autoruit: dat kan iedereen overkomen. Maar wist u dat deze beschadigingen bij vrieskou veel sneller kunnen doorscheuren? Glas en metaal koelen namelijk met verschillende snelheden af, waardoor de voorruit vervormt en het sterretje onder druk komt te staan. 

Maar hoe voorkomt u het risico dat uw autoruiten door sneeuw en vorst doorscheuren? Dat kan door: 

 • uw autoverwarming geleidelijk aan te zetten
 • bij het krabben van uw ruiten géén heet water te gebruiken
 • voorzichtig te werk te gaan bij het wegkrabben van ijs

Heeft u een sterretje? Dan is het verstandig om deze te laten repareren. Reparatie van een sterretje is bij een Beperkt en Volledig Casco van een zakelijke autoverzekering namelijk gratis. Scheurt deze door? Dan kost het vervangen van uw voorruit u uw eigen risico. 

Is het monteren van winterbanden verstandig?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Bij vorst en sneeuw is dit wel aan te raden. Zowel voor uw eigen veiligheid als dat van uw medeweggebruikers. Met winterbanden bent u – de naam zegt het al – voorbereid op winters weer, zoals lage temperaturen, sneeuw en ijs. Voordelen zijn, onder andere: 

 • Een kortere remweg bij lagere temperaturen
 • Een kortere remweg bij sneeuw, ijs en ijzel
 • Een lager geluidsemissieniveau van de banden tijdens het rijden
 • Een lager brandstofverbruik

In het buitenland zijn winterbanden in sommige gevallen wel verplicht.

Hoe maakt u uw auto sneeuw- en ijsvrij? 

Ook tijdens de winterdagen gaan veel ondernemers met hun bedrijfswagen op pad. Zorg dat u uw auto goed voorbereidt. Doet u dat niet? Dan bent u een gevaar op de weg en kunt u een flinke boete krijgen. Enkele tips: 

 • Ga niet rijden met een dikke laag sneeuw op het dak
 • Maak uw voorruit en voorste zijruiten volledig schoon

Geen zin in ongelukken? Lees dan ook onze blog met 6 tips om een aanrijding te voorkomen

Hoe voorkomt u een bevroren handrem?

Deze tip heeft u ongetwijfeld weleens voorbij zien komen: gebruik uw handrem niet tijdens de vorst. De handremkabel kan namelijk bevriezen. Wij raden u daarom aan om bij winterse temperaturen uw auto in de eerste versnelling te zetten. Dit advies geldt niet voor elektrische handremmen: deze systemen werken namelijk niet met kabels. 

Is uw handrem onverhoopt toch bevroren? Geen paniek. Laat uw auto dan stationair lopen: zo warmt deze op en kan de remkabel ontdooien. Na een poosje kunt u de handrem weer gebruiken. 

ABN AMRO Verzekeringen

  Ook interessant

  • extreem-weer

  • extreem-weer
  • bedrijfsschade

  • extreem-weer