Ga direct naar de inhoud

Tips om aanrijding bij wegrijden uit parkeervak te voorkomen

aanrijding achteruit rijden.jpg

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je net wegrijdt. Moet je bijvoorbeeld achteruit wegrijden op een drukke parkeerplaats op een bedrijventerrein, dan heb je nooit het volledige overzicht. Hetzelfde geldt als je ijs of condens op je ruiten hebt. Marcel Hoenders, schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen, weet als geen ander hoe je schade na wegrijden uit een parkeervak voorkomt.

‘Je bent vast weleens op een zaterdag naar de bouwmarkt gereden. Je weet dus hoe hectisch het op zo’n parkeerterrein kan zijn. Arriverende bestuurders azen op een plekje dicht bij de ingang van de winkel, mensen met karren vol spullen blokkeren doorgangswegen en vertrekkende bestuurders willen zo snel mogelijk weer weg. Op een parkeerterrein waar bezoekers van meerdere bedrijven kunnen parkeren, kan het net zo hectisch zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat op plaatsen als deze veel aanrijdingen plaatsvinden. Waaronder vaak een aanrijding bij het achteruitrijden. 

 

Veiligheid boven alles

Gelukkig leiden aanrijdingen op parkeerterreinen in negen van de tien gevallen alleen tot materiële schade. In het tiende geval raken er helaas mensen en soms dieren gewond. Daarom is veiligheid voor mij de belangrijkste reden om dit blog te schrijven. Er zal maar net een klein kind achter je auto langs schieten als je achteruit uitparkeert! Je kunt met een paar simpele aanpassingen in je rij- en parkeergedrag veel ellende voorkomen.

 

Geen overzicht bij wegrijden uit parkeervak

Veel aanrijdingen gebeuren bij het achteruit uitparkeren. Bij aankomst kon je nét nog dat ene lege plekje bemachtigen. Logisch dat je daar vooruit bent ingereden. Maar als je pech hebt, staan er bij terugkomst twee bestelbusjes naast je, die je het zicht volledig ontnemen. Of je hebt de hele achterbak volgeladen, waardoor je niet goed meer kunt zien wat er achter je gebeurt. En hoe je je ook in allerlei bochten wringt, je kunt maar één kant op kijken. Daarmee wordt uitparkeren een soort kamikazeactie, met soms noodlottige gevolgen. Een aanrijding met achteruitrijden gebeurt dan ook vaak.

 

Tips om veiliger weg te rijden

Je kunt niet alle aanrijdingen voorkomen, maar met deze 6 tips kun je de kans op schade of letsel wel aanzienlijk verkleinen.

Tip 1: parkeer altijd achteruit in

Mijn belangrijkste tip: probeer altijd achteruit in te parkeren. Als je tijdig aangeeft dat je gaat parkeren, heb je daar alle tijd voor. Je kunt na je bezoek dan veel veiliger wegrijden, met vrij zicht op voetgangers en tegelijkertijd vertrekkende auto’s. Bijkomend voordeel als je een bestelbus vol gereedschap parkeert: als je de bus met de deuren tegen een muur zet, verklein je daarmee de kans op diefstal van je waardevolle gereedschap. Ik geef toe: inladen is vaak lastiger als je achteruit staat geparkeerd. Je kunt in dat geval ook eerst uitparkeren en dan buiten de parkeerplek inladen.

Tip 2: maak bij vorst je ramen helemaal sneeuw- en ijsvrij

Logisch, denk je nu misschien, maar je moet de mensen de kost geven die alleen de voorruit een beetje krabben en dan wegrijden; vaak omdat ze anders te laat komen. De achter- en zijramen bieden dan nog geen enkel zicht op andere verkeersdeelnemers. Reken bij vorst daarom altijd op 10 minuten extra reistijd, dan heb je alle tijd om met goed zicht te kunnen vertrekken.

Meer advies nodig over rijden tijdens vorst en sneeuw? Lees dan ons artikel 'Voorkom schade door sneeuw en vorst'

Tip 3: ontwasem je ruiten met de airco

Als je na een regenbui of bij lage temperaturen instapt, is de kans groot dat je ruiten volledig beslagen zijn. De snelste manier om je zicht terug te krijgen, is de blower én de airco aanzetten. Dat gaat een stuk sneller dan alleen de blower. Ook hier geldt weer: houd rekening met extra reistijd. Zo voorkom je dat wegrijden uit een drukke woonwijk Russische roulette wordt. Of dat je al rijdend de voorruit moet vrijmaken met een doekje.

Tip 4: stel je navigatiesysteem in vóórdat je gaat rijden

Nog een tip in de serie ‘open deuren’, maar wie heeft er niet weleens al rijdend een adres ingevoerd? Ik kan je vertellen dat dat minstens net zo onveilig is als een WhatsApp-bericht schrijven tijdens het rijden. Het is dan ook net zo strafbaar. Als je rijdt, mag je alleen een voorgestelde alternatieve route afwijzen. Je mag wel je navigatie instellen met spraakbediening, maar ook dat kan je net te veel afleiden van het verkeer.

Tip 5: vertrouw niet blindelings op park-assist

Reuze handig al die elektronische snufjes, maar je bent en blijft als bestuurder de eindverantwoordelijke voor de veiligheid van de inzittenden en andere verkeersdeelnemers. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je partner, zonder dat je dat weet, het hulpsysteem heeft uitgeschakeld. Of misschien is het defect.

Tip 6: ga dichter bij het stuur zitten

Ik zie regelmatig mensen met gestrekte armen achter het stuur. Geen idee waarom, want het maakt autorijden een stuk vermoeiender. Houd je armen maar eens 20 seconden gestrekt voor je. Je krijgt al snel pijn in je nek en schouders. Als je dichterbij, op de juiste afstand tot het stuur zit, dan zijn je armen gebogen. Dat scheelt een hoop stress, waardoor je veel meer ontspannen kunt rijden.


Bewustwording van risico’s voor aanrijding bij wegrijden uit parkeervak

Met deze tips vertel ik je misschien weinig nieuws, maar dat wil niet zeggen dat je ze al bewust in de praktijk brengt. Ik daag je daarom uit om een week lang alleen achteruit in te parkeren. Je zult zien dat je daarna veel bewuster omgaat met de risico’s van uitparkeren. Daarmee vergroot je niet alleen de veiligheid van jezelf en andere verkeersdeelnemers, je verkleint bovendien de kans op schade en daarmee op verlies van schadevrije jaren en terugval in premie. Om nog maar te zwijgen over het gedoe na een aanrijding dat je jezelf bespaart. Zonder dat, hebben we in deze tijd al genoeg om ons druk over te maken, toch?’

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant