Ga direct naar de inhoud

Bliksemschade aan je bedrijf?

Vetaanslag: de afzuigkap kan een groot brandgevaar zijn

Vetaanslag-keuken-brandgevaar.jpg

De afzuigkap in je zaak ziet er misschien brandschoon uit, maar er kan een groot brandgevaar in schuilen: vetaanslag! Het afzuigkanaal achter de afzuigkap is vaak ontzettend vet. Eén vlam in de pan kan je hele bedrijf in de as leggen. Risicodeskundige Bob Kellerman wordt niet vrolijk van wat hij tijdens zijn brandrisico-inspecties tegenkomt. Wat komt hij zoal tegen en hoe gevaarlijk is dat?

Grote brandrisico’s in veel horecazaken

‘Ik doe inspecties voor de brandverzekering. Meestal ga ik naar horecabedrijven, maar ook naar bedrijven met een bedrijfsrestaurant. Vooral in keukens waar in olie gebakken of gefrituurd wordt, kom ik grote brandrisico’s tegen. De buitenkant van de afzuiger glimt me meestal wel blinkend schoon tegemoet.  Maar als ik het rooster weghaal, kom ik daar regelmatig dikke lagen viezigheid tegen. Daar word ik niet vrolijk van, om met Rob Geus van de Smaakpolitie te spreken.’

 

Voorkom brand in de afzuiger

Als het afzuigkanaal boven de afzuigkap vet is, staat die bij een keukenbrand al snel in brand. Als je pech hebt, slaat de brand door naar het dak. Laatst is er nog een restaurant in mijn eigen woonplaats afgebrand. Binnen een kwartier was een kleine brand onbeheersbaar geworden. En een half uur lag het restaurant volledig in de as. Een stuk vlees even flamberen geeft misschien een lekker knapperig randje, maar als de afzuiger vet is, kan dat leiden tot grote brand.

Regelmatig schoonmaken van de afzuigkap is belangrijk

Wat veel mensen niet weten, is dat vetaanslag uiterst brandbaar is. Daarom is het zo belangrijk dat niet alleen de afzuigkap zelf, maar ook de kanalen erachter minimaal een keer per jaar grondig worden geïnspecteerd. Zeker in de horeca raad ik het schoonmaken van de afzuigkap aan. In keukens waar dagelijks eten wordt bereid, is het een must om één keer per kwartaal het afzuigkapkanaal schoon te maken. 

Heb je een nieuwbouwzaak? Zorg dan dat de afzuigkapkanalen goed bereikbaar zijn. Voor een paar tientjes kunnen inspectieluiken worden ingebouwd. Let er daarnaast op dat de aannemer de afzuigkapkanalen niet wegwerkt achter vaste plafonds of koven. Bedenk sowieso dat het afzuigkanaal niet moet worden weggewerkt, maar bereikbaar moet blijven. Niet alleen voor inspectie: je moet je afzuigkapkanaal ook kunnen schoonmaken.

“Als ik een vette afzuiger zie, trekken veel ondernemers zich dat aan. Ze zorgen dat het schoongemaakt wordt. Maar er zijn ook ondernemers die zeggen: “Schoonmaken kan niet bij ons, want dan moeten we een dag dicht.” Bedenk dan dat na een brand je bedrijf niet één dag, maar maanden stil komt te liggen.”

Maak desnoods ‘s nachts je afzuigkap schoon

Regelmatig kom ik situaties zoals op de foto’s hierboven tegen. Het vet druipt letterlijk uit de installatie de afzuiger uit. Linksonder zie je een schoon rooster, maar hier is de tl-lamp onveilig en vies. Wil je overdag niet schoonmaken, omdat je wilt blijven draaien? Doe het dan ‘s nachts. Een nacht doorwerken is niet fijn, maar bedenk dan: als er ’s nachts brand uitbreekt, moet je ook je bed uit.

Zorgeloos ondernemen in de horeca?

Verzeker je horecazaak tegen de meest voorkomende risico's. Sluit vandaag nog een verzekeringspakket af!

Geschreven door

Ook interessant