Ga direct naar de inhoud

Voorkom criminaliteit op de werkvloer

Diefstal werknemer.jpg

Interne criminaliteit is een breder begrip dan alleen diefstal. Het gaat om ‘verduistering in dienstbetrekking’ en daar staat een zwaardere straf op. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vertelt in dit artikel hoe je criminaliteit op de werkvloer kunt voorkomen.

Bedrijfscriminaliteit grote schadepost

‘Onder interne criminaliteit verstaan we diefstal en verduistering van spullen, geld en informatie door medewerkers. Dit veroorzaakt gemiddeld 40% van de omzetderving van winkels. Genoeg reden om daar serieus naar te kijken. In dit artikel bespreek ik de drie kwetsbare schakels van een winkel: de achterdeur en het magazijn, de winkelvloer en de kassa.

 

Maak het onzichtbare zichtbaar

‘Bij de achterdeur en in het magazijn kan veel misgaan. Niet alleen vanuit de leverancier, maar ook vanuit het eigen personeel. Lege dozen in het magazijn zijn een duidelijke aanwijzing voor verduistering. Vuilnisbakken bij de achterdeur zijn de ideale plek om goederen in te verstoppen en na sluitingstijd op te halen. Controleer deze daarom regelmatig. Neem direct maatregelen wanneer je vreemde dingen tegenkomt. Beveiligingscamera’s plaatsen doet vaak wonderen. Zorg er wel voor dat je de aanwezigheid en het gebruik van deze camera’s communiceert en opneemt in je huishoudelijk reglement. 

 

Geef het goede voorbeeld

De winkel zelf is de tweede zwakke schakel. De voorbeeldfunctie die je als eigenaar heeft is belangrijker dan veel mensen denken. Neem je wel eens een product mee naar huis zonder te betalen? Bedenk dan welke boodschap je daarmee afgeeft. Medewerkers kunnen gaan denken dat dit de normale gang van zaken is en zij ook best eens iets mee kunnen nemen.


Nooit een kasverschil? Let dan goed op

Tot slot de kassa. Heb je een caissière die nooit een kasverschil heeft? Dat bestaat niet. Iedereen maakt wel eens fouten: je krijgt een keer fooi of geeft per ongeluk teveel wisselgeld terug. Ook is het belangrijk dat je personeel niet zelf afrekent met familie of vrienden. Zo voorkom je dat er korting wordt gegeven of dat goederen helemaal niet worden afgerekend.


Verzamel bewijs

Ga het gesprek over vermiste goederen pas aan wanneer je hier concrete aanwijzingen voor hebt. Anders kom je snel in een welles-nietesgesprek terecht. Daar wint niemand bij. Heb je geautomatiseerde systemen? Dan kun je al snel achterhalen wie de verdachte is. Anders zul je creatiever moeten zijn. Bij de groothandel waar ik werkte, kwamen we erachter dat eigen medewerkers apparaten onklaar maakten om ze voor weinig geld op te kopen. Toen we de apparaten écht kapot maakten was dat snel afgelopen.


Controle is beter dan vertrouwen

Elke ondernemer heeft baat bij een goede relatie met zijn medewerkers. Juist daarom gebruiken werkgevers een huishoudelijk reglement. Daarin staan duidelijke afspraken hoe je met elkaar omgaat en wat je van elkaar verwacht. Want geloof me: vertrouwen is goed, maar controle is beter.’ 

Geschreven door

Ook interessant