Ga direct naar de inhoud

Risico's in de bouw

Risico's in de bouw.jpg

Ondernemen is niet zonder risico - ook niet in de bouw. Zo kan een storm of brand op de bouwplaats tijdige oplevering onmogelijk maken. Of er blijkt asbest aanwezig in het pand dat je aan het renoveren bent. Op deze pagina vind je de meest voorkomende risico's in de bouw.

Meest voorkomende risico's in de bouw

 • Aansprakelijkheid

  Natuurlijk streef je met jouw bouwbedrijf naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Helaas gaat er soms wel eens wat mis. Je levert te laat op, het product voldoet niet aan de verwachting of de constructie blijkt niet in orde. Ook kan een klant zich bezeren bij een bezoek aan je bedrijf. In deze gevallen kun je aansprakelijk worden gesteld.

 • Asbestschade

  In objecten voor 1994 kan asbest verwerkt zijn. Vooral losgebonden asbestmaterialen zijn tijdens sloop- en renovatiewerkzaamheden een vrij groot gevaar voor de gezondheid. Van werknemers én van mensen in de omgeving. Om dat risico uit te sluiten moet je bij elk project de panden vooraf laten screenen.

 • Brand

  Bouwbedrijven lopen een groot risico op brand. Door houtbewerking, beschadigde bedrading of defecte machines kan er brand ontstaan in de opslag of werkplaats. Ook brandbare materialen, roken en poetsdoeken zijn belangrijke oorzaken. Brand (en blusschade) kan jouw bedrijf volledig stilleggen. Vooral buiten werktijd.

 • Inbraak en diefstal

  In jouw werkplaats of opslag kan ingebroken worden. Dieven hebben het daarbij vooral gemunt op kostbare gereedschappen of goederen, zoals: pc's, koper, stalen rijplaten en diesel. Ook fraude en diefstal door werknemers zijn reële risico's. Dit leidt niet alleen tot grote schades, maar ook tot het niet behalen van de opleverdatum.

 • Ondernemer en personeel

  Werknemers in de bouw lopen grote gezondheidsrisico’s. Ze werken op grote hoogte, met machines of in besloten ruimtes. Daarnaast kunnen zij blootgesteld worden aan asbest en andere gevaarlijke stoffen. Daarnaast kan zware lichamelijke belasting leiden tot klachten. Soms zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

 • Schade aan (bouw)project

  In de bouw heb je vaak te maken met opleverdata. Verschillende situaties kunnen deze deadline in gevaar brengen. Op de bouwplaats kan brand uitbreken, het kan gaan stormen, vandalen kunnen de boel vernielen of een constructie begeeft het. Kortom: je loopt het risico dat je een project niet op tijd kunt opleveren.

 • Transportschade

  In de bouw kan er tijdens het transport heel wat misgaan: constructiedelen kunnen bij aankomst beschadigd zijn en materialen nooit aankomen.

Jouw risico's in de bouw verkleinen?

Zet vandaag nog in op preventie: download gratis onze vernieuwde Risicogids voor de bouw

Bouw_Risicogids.jpg

Hulp nodig? Bespreek je situatie met een adviseur via 038 - 496 86 63

Artikelen over risico's in de bouw